Зеленчуци при диетите за oтслабване

Един от най-добрите зеленчуци, част от диетите за отслабване е лукът. Можете да го включите в най-различни ястия.
Зеленчуци при диетите за oтслабване
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 31 декември, 2018

Всички зеленчуци са от съществено значение при диетите за отслабване или за поддържане на идеалното тегло. Някои от тях дори  може да ви помогнат да отслабнете по-бързо, благодарение на техните специфични свойства, които елиминират мазнините и течностите.

В тази статия, ние ще  изброим фантастичните зеленчуци за отслабване и здравословен начин на хранене.

Маруля

Листните зелени зеленчуци, и по-специално марулята, са храни, богати на витамини, минерали и магнезий. Te съдържат и много фибри, поради което е добре да ги комбинирате с други храни в ежедневното си меню.

Марулята също има релаксиращ ефект върху организма. Тя ще ви помогне да  предотвратите тревожността, която диетите за отслабване може да предизвикат. Можете да ги ядете сурови в салати или също така варени, в супа или пюре.

Лук

Един от най-добрите зеленчуци, част от диетите за отслабване е лукът.  Можете да го включите в най-различни ястия. Лукът помага да се премахнат течностите, да се избегне запека, като контролира и нивата на захарта в кръвта.

Ако нямате проблеми с храносмилането, можете да го ядете суров в салати или като гарнитура. Може да го добавяте в сосове, на скара или дори да си приготвите лучена супа. Препоръчваме я най-вече за тези, които страдат от значително задържане на течности. Подходяща е и за пречистване на бъбреците.

Един от най-добрите зеленчуци, част от диетите за отслабване е лукът.

Краставица

Краставиците ще ви помогнат да отслабнете. Това е зеленчук с високо съдържание на вода и с много малко калории,. Ето защо краставиците са идеални за засищане на глада – предпочитайте ги пред други храни, които създават  тежест в стомаха. Яжте ги в салати или като гарнитура.

Препоръчваме ви да ги ядете за здравето на вашата кожа, особено ако са органични.

Ето и една типична гръцка рецепта, която можете да направите за вкусно и леко предястие. Тя все състои от нарязани на дребно краставици и добавяне на  сос от кисело мляко, чесън на прах, морска сол и други ароматни билки по ваш вкус. Тази комбинацията от краставици в чесново-млечен  сос е много вкусна.

Можете също така да се направи просто зелено гаспачо със разбъркване  и смесване на краставици, магданоз, пресен босилек с една скилидка чесън, лимонов сок, зехтин и малко морска сол. Това е много освежаващо и диуретично питие.

Добавете краставици в диетите за отслабване.

Броколи

Броколите са зеленчук с много здравословни свойства, тъй като те са с  ниско съдържание на натрий и съдържат малко калории.

Също така са богати на фибри, което  е чудесно за намаляване на теглото.

Този зеленчук помага да се борим с мазнините и честото им  ядене също ви предпазва от болести, като рак например.

Препоръчваме ви да не го обработвате прекалено много, така че да  запазите неговите хранителни свойства. Знак че е готов за употреба е, ако е със запазен зелен цвят и има леко хрупкава текстура.

Броколи при диетите за отслабване.

Чесън

Това е лек, която трябва да се яде всеки ден, особено ако не се чувствате добре. Той е от съществено значение не само за вашето здраве като цяло, но и за целите на вашето отслабване. Причината е, че има свойството да елиминира мастните натрупвания и да  прочиства кръвта ви.

С цел да се извлекат ползите от неговите свойства, трябва да се яде суров, като си направите известния тибетски чеснов цяр, например.

Ако ви е трудно да го ядете суров, можете да го консумирате поставен в парче пълнозърнест хляб, което ще направи неговите ефекти върху стомаха по-деликатни. Можете също да изберете капсули или хапчета, които се продават в аптеките или хранителните магазини.

Как да готвите при диетите за отслабване?

Ако искате да отслабнете, винаги избягвайте  пърженето при готвене. Вместо това, пригответе храните със  задушаване, печене, на скара, или подправени с малко зехтин.

Също така не трябва да злоупотребявате със солта. Избирайте морска, вместо готварска сол.

На последно място, можете да използвате подправка, която ще засили  отслабващия  ефект на зеленчуците. Такива подправки са лют червен пипер или джинджифил. По този начин освен, че придавате пикантен и оригинален вкус на  храната, ускорявате метаболизма и увеличавате енергията си.

Ако имате проблеми с храносмилането и някои зеленчуци предизвикват газове, най-добре е да добавите малко кимион или анасон, докато ги готвите.

Можете също да ги подправите с малко лимонов сок или няколко капки от ябълков оцет. Те помагат за подобряване на храносмилането и изгарянето на  мазнини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Warrilow A., Mellor D,, McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Russo M., Spagnuolo C., Russo GL., Skalicka Wozniak K., et al., Nrf2 targeting by sulforaphane: a potential therapy for cancer treatment. Crit Rev Food Sci Nutr, 2018. 58 (8): 1391-1405.
  • Percival SS., Aged garlic extract modifies human immunity. J Nutr, 2016. 146 (2): 433-436.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.