Крем от кашу: качества, приготвяне и приложение

Знаете ли какви са качествата и приложенията на крема от кашу? Днес ще ви разкажем за ползите на този продукт, както и как да го използвате в различни рецепти.
Крем от кашу: качества, приготвяне и приложение
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Кашуто, както и много други ядки, е идеално за директна консумация или като част от различни рецепти. Когато бъде използвано под формата на крем за мазане, кашуто обикновено запазва хранителните си качества. А опитвали ли сте крема от кашу?

Кашуто е познато с деликатния си вкус и като перфектно допълнение към диетата ви. В следващите редове ще ви разкажем повече за качествата, приготвянето и приложението на крема от кашу.

Какво представляват веган кремовете?

Веган кремовете са продукти, които осигуряват редица ползи за здравето. Хората използват ядки като бадеми, лешници, орехи, шам фъстък и кашу за приготвянето им. Всички тези ядки се отличават със съдържанието си на хранителни вещества и най-вече с полезните за здравето омега-3, 6 и 9 мазнини.

Те са източник на фибри, антиоксиданти, калий, магнезий и други фитохимични съставки, които след като бъдат усвоени от организма, спомагат функционирането му. Тъй като много хранителни вещества се съдържат в обвивката на ядките, най-добре е да ги консумирате сурови вместо печени.

Кремът от кашу крие доста ползи за здравето.
Кашуто, както и много други ядки, съдържа здравословни мазнини, минерали, витамини и други фитохимикали полезни за здравето.

Крем от кашу: какви са качествата и ползите му?

Кремът от кашу представлява нежна, кремообразна паста. Въпреки че най-често се използва за приготвянето на сладкиши, този крем намира приложение и под формата на сос за солени ястия. Можете да го използвате и за приготвянето на веган сирена.

В научната статия със заглавие: “Ядките: верни приятели на вашите ястия ” разкрива редица ползи на този продукт. Ето част от тях:

Грижи се за здравето на сърцето

Заради съдържанието си на здравословни фибри и мастни киселини, кашуто спомага понижаване нивото на холестерола и триглицеридите. По този начин се намаля и риска от развитие на сърдечни заболявания като аритмия и образуването на атероматозни плаки. Консумацията му се свързва и с оптималното функциониране на мозъка.

Подобрява чревното здраве

Кашуто съдържа фибри спомагащи по-доброто функциониране на стомашно-чревния тракт. Затова редовната консумация на този вид ядки спомага предпазването от проблеми като запек и образуване на дивертикули.

Прави кожата и косата по-здрави и красиви

Съдържащите се в кашуто мед, цинк и витамин В-комплекс се грижат за здравето на кожата и косата. Причината за това? Те са изключително важни за функционирането на нервната система и спомагат образуването на колаген, ключова съставка за здравето на кожата и косата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Качествата на лешниковото мляко

Как да си приготвите крем от кашу

За да си приготвите крем от кашу се нуждаете от сурови ядки. Затова, когато ги купувате, трябва да се уверите, че не са печени или пържени. Освен това ви трябва и достатъчно мощен блендер.

Начин на приготвяне

  • Първо трябва да изсипете ядките в блендера ида ги обработвате в продължение на 2-3 минути. Сами ще видите как кашуто започва да се превръща в паста.
  • След това, с помощта на шпатула, разбъркайте пастата, за да ускорите процеса на пасиране. Уверете се, че уредът е изключен докато правите това.
  • Отново пуснете уреда за още 3 минути.
  • Повторете процеса толкова пъти, колкото е необходимо, за да получите гладък крем.
  • Кремът е готов, когато пастата е гладка, пухкава и еднородна.

Това е стандартен крем от кашу. Можете да добавите вода към сместа, за да я направите по.рядка. Можете да прибавите и стевия, захар, какао, черен пипер, сол и ароматни билки.

Приготвяне на крем от кашу

За да приготвите домашен крем от кашу е необходимо да си набавите сурови, а не печени ядки.

Приложения на крема от кашу

Най-интересният факт за крема от кашу е, че можете да го използвате в редица ястия. Вкусът му се съчетава перфектно с този на много други продукти, затова е идеален за закуска или междинно похапване. За какво можете да използвате крема от кашу?

За мазане на филийки

Както вече споменахме, едно от най-честите приложения на този крем е за мазане на филийки като заместител на чистото масло или крема сирената. Можете да използвате и сладкия вариант на крема – например с какао, стевия и канела. А можете да си приготвите и вкусен солен крем с черен пипер, чесън и магданоз.

Крем за торта или глазура

Ако искате да използвате крема от кашу като пълнеж за торта, най-добре пропуснете добавянето на вода и го използвайте в натурално, гъсто състояние. Така просто ще трябва да си приготвите вкусен блат за торта, да използвате крема от кашу за пълнеж и накрая да украсите получения сладкиш с ягоди, праскови или ядки.

Сладолед

За тази рецепта трябва да пасирате замразен банан и да го смесите с 2 супени лъжици от крема. Можете да подсладите получената смес и да добавите настърган кокос, шоколадов чипс или замразени плодове. Така можете да си приготвите веган сладолед с различни вкусове.

Веган сирене

За да си приготвите веган сирене от крем от кашу трябва да добавите сол, подправки по ваш вкуси да го варите на тих огън като прибавите една супена лъжица нишесте или сгъстител. Така ще се радвате на сирене с чудесна консистенция.

Крем от кашу за любимите ви ястия

Както виждате, кремът от кашу е продукт с много приложения в кухнята. Можете да го използвате не само за намазване върху филийка или крекер, но и за приготвянето на сладолед, десерти и други вкусни рецепти.

Най-хубавото е, че умерената му консумация спомага подобряването на качеството на храната. Заради съдържанието си на хранителни вещества, този крем е перфектният ви помощник в грижата за здравето.

И така – готови ли сте да го опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lima, J. R., Garruti, D. S., & Bruno, L. M. (2012). Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality. LWT-Food Science and Technology45(2), 180-185.
  • FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Ficha 54. Secretaría de agroindustria Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf
  • Bermúdez-Márquez, M. A. (2020). Evaluación de dos aditivos antioxidantes naturales en la elaboración de mantequilla de semilla de marañón (Anacardium occidentale L.) y su efecto sobre la rancidez oxidativa y calidad sensorial. Vicerrector Académico2522, 15.
  • Meritxell, N., Ruperto, M., & Sánchez-Muniz¹, F. J. (2004). Frutos secos y riesgo cardio y cerebrovascular. Una perspectiva española. Archivos Latinoamericanos de Nutrición54(2), 137-148.
  • FRUTOS SECOS. Disponible en: http://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/frutos-secos.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.