Почистване и укрепване на бронхите с билки

20.09.2018
Знаете ли, че мащерката може да помогне за премахването на бактериите в дихателните пътища? С пиене на две порции билков чай на ден можем да намалим възпаление на бронхите и да прочистим белите дробове

Бронхите са тези основни тръби, които свързват трахеята с белите дробове. Те доставят кислород на тялото, поради което е толкова важно да бъдат здрави и в добра форма.

В тази статия ще обясним, как да подобрите състоянието на бронхите си естествено с лечебни билки.

 Значение на бронхите

Бронхите имат важна функция за дихателното здраве на човек

След като достигнат белите дробове, бронхите се разширяват в тях.  Това е начина, по който се разклоняват в лобарния бронх, докато достигнат по-малките бронхиоли.

Благодарение на тях получаваме кислород и въздух, които ни дават сила да изпълняваме ежедневните си дейности и да функционираме нормално, без чувство на умора.

Понякога може да се появи кашлица, възпаление, наличие на слуз или още по-лошо, признаци на астма.  Тези симптоми се влошават, ако страдате от алергии.

По същество, има много заболявания, свързани с нашите бронхи. Оттук идва и необходимостта да се грижим за тях и да знаем, какви насоки трябва да следваме, за да ги поддържаме в добра форма.

Ще изброим билките, които биха могли да ви помогнат.

 Билкови лекарства за прочистване и укрепване на бронхите

 1. Джинджифил – винаги полезен

чай от джинджифил за укрепване на бронхите

Джинджифилът е лекарствен корен, почти незаменим в едно домакинство. Той има множество преимущества и е добре да се пие по една чаша на ден.

А знаете ли какво още може да направи джинджифилът за белите ви дробове?

Благодарение на съединението наречено 6-джинджерол, можем да укрепим здравето на бронхите и белите дробове. То ни помага да отстраним храчки, слуз, токсини и много видове алергени.

Можете да пиете две чаши отвара от джинджифил на ден, особено след хранене. Ще видите колко добре ще се почувствате.

Прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила

2. Инфузия от мащерка

инфузия от мащерка за подобряване състоянието на бронхите

Опитвали ли сте инфузия от мащерка? Тя е вкусна и лесно смилаема.

В допълнение, тя има и съществено значение за здравето на нашия бял дроб и бронхи. Тайната се крие в активната съставка, наречена тимол.

С нейна помощ прочистваме дробовете си, намаляваме възпалението на бронхите а една от най-интересните функции е, че  помага за елиминирането на бактерии в дихателните пътища.

Приемайте два пъти отвара от мащерка на ден – една сутрин и една след вечеря.

 3. Американски бряст

американски бряст за укрепване на бронхите

 

Не се притеснявайте, можете лесно да намерите американски бряст в магазините за естествени продукти.  Това е растение, което се използва предимно за лечение на белодробни и бронхиални проблеми. То е отличен помощник с много лечебни свойства.

Една от основните му функции е да изчиства слузта от белите дробове, както и да намалява възпалението на раздразнената тъкан. Освен това подобрява имунната ни защита и цялата ни дихателната система.

Без съмнение, това е една от най-препоръчваните билки и наистина е използвана още от древността за всички респираторни заболявания.  Дори е полезна за употреба под формата на лапа за рана.

 4. Екстракт от розмарин

екстракт от розмарин за укрепване на бронхите

 Той почти има същите свойства като розмарина, но неговите активни вещества за намаляване на възпалението са много по-големи и по-мощни. Препоръчваме ви да изпиете еднократно инфузия на ден, веднага след обяд.

Също така е много трудно смилаем, затова го използвайте като обикновен лек, когато ви е настигнал грипа или когато чувствате гърдите си претоварени със слуз.

Не забравяйте да пиете много течности и да включите чаша с инфузия от розмарин на ден. Препоръчваме да се натъркате и с някои от неговите масла. Те успокояват, освежават и действат като едно добро отхрачващо средство. Не се колебайте да опитате.

Препоръчваме ви да прочетете и: Ползите от маслото от розмарин, които не познавате

5. Билка лопен

лопен за укрепване на бронхите

Не е толкова известна, но нейните свойства са много мощни. Знаете ли кое е основното предимство на това растение? То облекчава кашлицата и изчиства дихателните пътища, така че да можем да дишаме по-лесно.

Много е подходящо и можете да го намерите в магазините за хранителни стоки в няколко форми: в готови за разтваряне торбички или в капсули. Ако изберете капсулите, не забравяйте, че препоръчителната доза е 200 мг, два пъти дневно.

Ако ги приемате в продължение на 10 дни, ще откриете незабавни резултати.

6. Инфузия с анасон и женско биле

инфузия с анасон и женско биле за укрепване на бронхите

Тя има един особен, но приятен и оригинален вкус. Ако смесите семена на анасон с корен на женско биле ще се сдобиете с разтвор, който е повече от идеален за намаляване на слузта в белите дробове и за лечение на кашлица и астма.

Той намалява възпалението в дихателните пътища и отпуска възпалението на бронхите. Това растение предлага медицинско лечение, което заслужава вниманието на деца и възрастни.

Не се колебайте да консумирате две инфузии дневно, една сутрин и една вечер. Знайте, че винаги ще намерите тези съставки в магазините за естествени продукти и разбира се, ясно е, че правилните навици на живот също са от съществено значение за подобряване на здравето на белите дробове и бронхите.

Елиминирайте тютюна, пийте много течности, правете  упражнения, а също така избягвайте посещаването на силно замърсените райони на града си.

Погрижете се за себе си и не забравяйте да пиете ежедневно една от изброените тук инфузии.

  • Burdett, E., & Mitchell, V. (2011). Anatomy of the larynx, trachea and bronchi. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2011.05.002
  • Podlogar, J. A., & Verspohl, E. J. (2012). Antiinflammatory effects of ginger and some of its components in human bronchial epithelial (BEAS-2B) cells. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3558
  • Kemmerich, B. (2007). Evaluation of Efficacy and Tolerability of a Fixed Combination of Dry Extracts of Thyme Herb and Primrose Root in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough. Arzneimittelforschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296656
  • Watts, C., & rousseau, B. (2012). Slippery Elm, its Biochemistry, and use as a Complementary and
  • Alternative Treatment for Laryngeal Irritation. Journal of Investigational Biochemistry. https://doi.org/10.5455/jib.20120417052415
  • Genena, A. K., Hense, H., Smânia Junior, A., & Souza, S. M. de. (2008). Rosemary (Rosmarinus officinalis): a study of the composition, antioxidant and antimicrobial activities of extracts obtained with supercritical carbon dioxide. Ciência e Tecnologia de Alimentos. https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000200030
  • Ministerio de Salud de Argentina. (2015). Bronquitis.