Качествата на лешниковото мляко

Знаете ли кои са многото ползи на лешниковото мляко? Освен че става въпрос за изключително вкусна напитка, хранителните вещества, на които е богата, са полезни за здравето. Научете повече по темата от следващите редове!
Качествата на лешниковото мляко
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Качествата на лешниковото мляко са изключително полезни най-вече за веганите, вегетарианците, както и за хората страдащи от лактозна непоносимост. Въпреки че повечето хора познават напитката с това име, можем да кажем, че тя представлява растителна напитка от лешници и вода, съдържаща хранителните вещества от тези ядки. Именно на тях се дължат полезните й качества.

Знаете ли кои са многобройните качества на лешниковото мляко? Прочетете следващите редове и научете всичко по темата!

Качествата на лешниковото мляко

Въпреки че химичният му състав не е сходен с този на животинските млека, лешниковото мляко крие редица ползи за организма. Тези ползи се проявяват най-добре, ако го включите в разнообразна и балансирана диета.

В действителност лешниците, като другите ядки, са пълноценна храна и източник на енергия. Те съдържат витамини, минерали, протеини и ненаситени мастни киселини, както и фибри и антиоксиданти. Затова и напитките съдържащи лешници също притежават тези качества.

Нека се спрем по-отблизо на полезните качества на тази напитка.

Спомага развитието и образуването на тъканите

Според информация на Аржентинската национална дирекция на храните, лешниците съдържат следните минерали: калий, калций, фосфор, магнезий, цинк и желязо. Всички те са необходими за образуването на тъканите и протичането на жизнено важни процеси, както и за насърчаването на растежа. Някои от тези метаболитни процеси в клетките изискват тези основни елементи.

Трябва да отбележим, че организмът не усвоява 100% от калция, който се съдържа в това мляко, както е при млечните продукти. Въпреки това за хората, които не консумират млечни продукти, това мляко е важен източник на калций.

Когато си купувате растителни напитки, трябва да избирате тези, в чийто състав има добавен калций.

Лешниковото мляко съдържа редица полезни вещества.

Лешниците притежават качества като останалите ядки и съдържат омега-9 мастни киселини.

Прочетете и: Пет растителни източници на омега-3 мастни киселини

Лешниковото мляко спомага превенцията срещу сърдечно-съдови заболявания

Мазнините, които преобладават в ядките са ненаситените мастни киселини, най-вече омега-9 мастните киселини, които можете да откриете в бадемите и шам фъстъка. Освен това тези ядки съдържат и омега-3 мастни киселини, но в по-малко количество.

Тези мазнини са изключително важни за развитието и функционирането на нервната система, както и за поддържане ниското ниво на лошия холестерол (LDL), за повишаване нивото на добрия холестерол (HDL)и за понижаване на триглицеридите. Според наличните научни проучвания лешниковото мляко може да спомогне превенцията срещу сърдечно-съдовите заболявания.

Може да забави стареенето

Тъй като това растително мляко съдържа цинк, магнезий и витамин Е, но притежава антиоксидантни качества. Затова може да предотврати клетъчното увреждане и да забави стареенето.

Освен това спомага поддържането на еластичността на кръвоносните съдове.

Спомага предпазването от запек и подобряването на храносмилателната функция

Лешниците съдържат фибри спомагащи оптималното функциониране на стомашно-чревния тракт, предотвратявайки и подобрявайки свързаните симптоми като запек.

Диетичните фибри са натурален регулатор на перисталтиката, затова са полезни при хора с хроничен запек. Общото количество на консумираните фибри трябва да бъде преценено в зависимост от функционирането на чревната микрофлора, тъй като тези вещества си взаимодействат с нея.

Спомага защитата на нервната система

Тези ядки съдържат желязо, фолиева киселина и други витамини от В групата като витамини  B1, B2, B3 и B6. Затова консумацията му може да спомогне нервното развитие и грижата за нервната система. Дори бебетата могат да пият тази напитка.

Как да запази качествата си лешниковото мляко

Ако искате да си приготвите лешниково мляко у дома, запишете тази рецепта! Ще ви бъдат необходими литър питейна вода и лешници. По желание можете да добавите стафиди, фурми, ванилия или друга съставка по ваш избор.

Ето и стъпките за приготвяне:

 • Първо трябва да накиснете лешниците осем часа, за да поемат достатъчно вода и да удвоят обема си. Лешниците, които използвате, трябва да бъдат сурови. Не можете ада ползвате печени ядки.
 • След това ги отцедете от водата и ги поставете в блендера.
 • Добавете три чаши вода към една чаша накиснати лешници. Ако искате напитката да бъде по-концентрирана, променете съотношението. Добавяйте водата малко по малко, за да ви бъде по-лесно.
 • Следващата стъпка е прецеждането на получената смес през филтър, за да отделите течността. След това растителната ви напитка е готова!
 • Съхранявайте я в бутилка с капачка, добавете аромат по ваш избор.

Готовите продукти на пазара съдържат добавена захар, факт, в който можете да се уверите като прочетете етикетите. Понякога тези напитки съдържат и добавен калций, за да се доближат до качествата на животинските млека. Разбира се, че в тези продукти има добавени консерванти, а за получаването им са използвани технологични методи.

Можете лесно да си приготвите лешниковото мляко у дома.

Приготвянето на лешниково мляко у дома е изключително лесно.

Какво трябва да запомните за качествата на лешниковото мляко

Тази напитка е полезна и допълва всяка една разнообразна и здравословна диета. Важно е да запомните, че не съдържа същите хранителни вещества като кравето мляко.

Ако не консумирате млечни продукти, трябва да се уверите, че си набавяте достатъчно калций и протеини от други хранителни източници. Добре е да се консултирате с диетолог, за да избегнете бъдещи проблеми, тъй като недостигът на витамини и минерали имат дългосрочни последици.

От друга страна, ако включите лешниковото мляко в хранителния си режим, ще се погрижите за сърдечно-съдовото си здраве и ще забавите процеса на стареене. Запомнете, че е най-добре да заложите на натурални, домашно приготвени напитки, за да избегнете добавените в готовите продукти на пазара вещества. Ако решите да си купите такава напитка в супермаркета, прочетете етикета, за да знаете какво е съдържанието на продукта.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Naranjo García, C. M. (2018). Análisis de las propiedades de la Avellana (Corylus Avellana L.) para la elaboración de una bebida alcohólica artesanal “Cafellana” y su comercialización en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química).
 • Dyner, Luis, et al. “Contenido de calcio, fibra dietaria y fitatos en diversas harinas de cereales, pseudocereales y otros.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 50.3 (2016): 435-443.
 • Nutricional, Centro Salud. “Diferencias nutricionales de la gama de leches vegetales ALPRO-CAPSA.” (2017).
 • de Campagnaro, Evila Dávila. “Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos.” Archivos venezolanos de puericultura y pediatría 80.3 (2017): 96-101.
 • López Uriarte, Patricia Josefina. Efecto del consumo de frutos secos sobre el estrés oxidativo. Diss. Universitat Rovira i Virgili.
 • NUTRICIÓN Y EDUCACIÓN ALIMENTARIA FICHA N° 54 FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf.
 • de Campagnaro, E. D. (2017). Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría80(3), 96-101.
 • Herrera, Martha Coronado, et al. “Los ácidos grasos omega-3 y omega-6: nutrición, bioquímica y salud.” Revista de educación bioquímica 25.3 (2006): 72-79.
 • Arós, Fernando, and Ramón Estruch. “Dieta mediterránea y prevención de la enfermedad cardiovascular.” Revista Española de Cardiología 66.10 (2013): 771-774.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.