Качествата на лешниковото мляко

Знаете ли кои са многото ползи на лешниковото мляко? Освен че става въпрос за изключително вкусна напитка, хранителните вещества, на които е богата, са полезни за здравето. Научете повече по темата от следващите редове!
Качествата на лешниковото мляко
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Качествата на лешниковото мляко са изключително полезни най-вече за веганите, вегетарианците, както и за хората страдащи от лактозна непоносимост. Въпреки че повечето хора познават напитката с това име, можем да кажем, че тя представлява растителна напитка от лешници и вода, съдържаща хранителните вещества от тези ядки. Именно на тях се дължат полезните й качества.

Знаете ли кои са многобройните качества на лешниковото мляко? Прочетете следващите редове и научете всичко по темата!

Качествата на лешниковото мляко

Въпреки че химичният му състав не е сходен с този на животинските млека, лешниковото мляко крие редица ползи за организма. Тези ползи се проявяват най-добре, ако го включите в разнообразна и балансирана диета.

В действителност лешниците, като другите ядки, са пълноценна храна и източник на енергия. Те съдържат витамини, минерали, протеини и ненаситени мастни киселини, както и фибри и антиоксиданти. Затова и напитките съдържащи лешници също притежават тези качества.

Нека се спрем по-отблизо на полезните качества на тази напитка.

Спомага развитието и образуването на тъканите

Според информация на Аржентинската национална дирекция на храните, лешниците съдържат следните минерали: калий, калций, фосфор, магнезий, цинк и желязо. Всички те са необходими за образуването на тъканите и протичането на жизнено важни процеси, както и за насърчаването на растежа. Някои от тези метаболитни процеси в клетките изискват тези основни елементи.

Трябва да отбележим, че организмът не усвоява 100% от калция, който се съдържа в това мляко, както е при млечните продукти. Въпреки това за хората, които не консумират млечни продукти, това мляко е важен източник на калций.

Когато си купувате растителни напитки, трябва да избирате тези, в чийто състав има добавен калций.

Лешниковото мляко съдържа редица полезни вещества.

Лешниците притежават качества като останалите ядки и съдържат омега-9 мастни киселини.

Прочетете и: Пет растителни източници на омега-3 мастни киселини

Лешниковото мляко спомага превенцията срещу сърдечно-съдови заболявания

Мазнините, които преобладават в ядките са ненаситените мастни киселини, най-вече омега-9 мастните киселини, които можете да откриете в бадемите и шам фъстъка. Освен това тези ядки съдържат и омега-3 мастни киселини, но в по-малко количество.

Тези мазнини са изключително важни за развитието и функционирането на нервната система, както и за поддържане ниското ниво на лошия холестерол (LDL), за повишаване нивото на добрия холестерол (HDL)и за понижаване на триглицеридите. Според наличните научни проучвания лешниковото мляко може да спомогне превенцията срещу сърдечно-съдовите заболявания.

Може да забави стареенето

Тъй като това растително мляко съдържа цинк, магнезий и витамин Е, но притежава антиоксидантни качества. Затова може да предотврати клетъчното увреждане и да забави стареенето.

Освен това спомага поддържането на еластичността на кръвоносните съдове.

Спомага предпазването от запек и подобряването на храносмилателната функция

Лешниците съдържат фибри спомагащи оптималното функциониране на стомашно-чревния тракт, предотвратявайки и подобрявайки свързаните симптоми като запек.

Диетичните фибри са натурален регулатор на перисталтиката, затова са полезни при хора с хроничен запек. Общото количество на консумираните фибри трябва да бъде преценено в зависимост от функционирането на чревната микрофлора, тъй като тези вещества си взаимодействат с нея.

Спомага защитата на нервната система

Тези ядки съдържат желязо, фолиева киселина и други витамини от В групата като витамини  B1, B2, B3 и B6. Затова консумацията му може да спомогне нервното развитие и грижата за нервната система. Дори бебетата могат да пият тази напитка.

Как да запази качествата си лешниковото мляко

Ако искате да си приготвите лешниково мляко у дома, запишете тази рецепта! Ще ви бъдат необходими литър питейна вода и лешници. По желание можете да добавите стафиди, фурми, ванилия или друга съставка по ваш избор.

Ето и стъпките за приготвяне:

 • Първо трябва да накиснете лешниците осем часа, за да поемат достатъчно вода и да удвоят обема си. Лешниците, които използвате, трябва да бъдат сурови. Не можете ада ползвате печени ядки.
 • След това ги отцедете от водата и ги поставете в блендера.
 • Добавете три чаши вода към една чаша накиснати лешници. Ако искате напитката да бъде по-концентрирана, променете съотношението. Добавяйте водата малко по малко, за да ви бъде по-лесно.
 • Следващата стъпка е прецеждането на получената смес през филтър, за да отделите течността. След това растителната ви напитка е готова!
 • Съхранявайте я в бутилка с капачка, добавете аромат по ваш избор.

Готовите продукти на пазара съдържат добавена захар, факт, в който можете да се уверите като прочетете етикетите. Понякога тези напитки съдържат и добавен калций, за да се доближат до качествата на животинските млека. Разбира се, че в тези продукти има добавени консерванти, а за получаването им са използвани технологични методи.

Можете лесно да си приготвите лешниковото мляко у дома.

Приготвянето на лешниково мляко у дома е изключително лесно.

Какво трябва да запомните за качествата на лешниковото мляко

Тази напитка е полезна и допълва всяка една разнообразна и здравословна диета. Важно е да запомните, че не съдържа същите хранителни вещества като кравето мляко.

Ако не консумирате млечни продукти, трябва да се уверите, че си набавяте достатъчно калций и протеини от други хранителни източници. Добре е да се консултирате с диетолог, за да избегнете бъдещи проблеми, тъй като недостигът на витамини и минерали имат дългосрочни последици.

От друга страна, ако включите лешниковото мляко в хранителния си режим, ще се погрижите за сърдечно-съдовото си здраве и ще забавите процеса на стареене. Запомнете, че е най-добре да заложите на натурални, домашно приготвени напитки, за да избегнете добавените в готовите продукти на пазара вещества. Ако решите да си купите такава напитка в супермаркета, прочетете етикета, за да знаете какво е съдържанието на продукта.

Може да ви заинтересува ...
Предимствата на растителните млека и как да ги приготвяте
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Предимствата на растителните млека и как да ги приготвяте

Растителните млека са чудесна алтернатива на обикновеното мляко. Това важи особено за хора, които страдат от непоносимост към лактоза.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Naranjo García, C. M. (2018). Análisis de las propiedades de la Avellana (Corylus Avellana L.) para la elaboración de una bebida alcohólica artesanal “Cafellana” y su comercialización en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química).
 • Dyner, Luis, et al. “Contenido de calcio, fibra dietaria y fitatos en diversas harinas de cereales, pseudocereales y otros.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 50.3 (2016): 435-443.
 • Nutricional, Centro Salud. “Diferencias nutricionales de la gama de leches vegetales ALPRO-CAPSA.” (2017).
 • de Campagnaro, Evila Dávila. “Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos.” Archivos venezolanos de puericultura y pediatría 80.3 (2017): 96-101.
 • López Uriarte, Patricia Josefina. Efecto del consumo de frutos secos sobre el estrés oxidativo. Diss. Universitat Rovira i Virgili.
 • NUTRICIÓN Y EDUCACIÓN ALIMENTARIA FICHA N° 54 FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf.
 • de Campagnaro, E. D. (2017). Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría80(3), 96-101.
 • Herrera, Martha Coronado, et al. “Los ácidos grasos omega-3 y omega-6: nutrición, bioquímica y salud.” Revista de educación bioquímica 25.3 (2006): 72-79.
 • Arós, Fernando, and Ramón Estruch. “Dieta mediterránea y prevención de la enfermedad cardiovascular.” Revista Española de Cardiología 66.10 (2013): 771-774.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.