Коя зеленчукова крем супа е най-здравословна?

Дори солта да присъства във всичките ни рецепти, можем да използваме други подправки вместо нея, с които да овкусим зеленчуковите си крем супи.
Коя зеленчукова крем супа е най-здравословна?

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Всяка една зеленчукова крем супа е здравословна. Но най-полезни за здравето са тези ястия, в които няма добавени вредни за организма съставки.

Нездравословни мазни съставки

Например една зеленчукова крем супа не е здравословна, ако добавите към нея нездравословни мазнини, въглехидрати или по-голямо количество сол. Редица рецепти включват добавянето на настъргано сирене, крутони, сметана, много сол, захар, месо и т.н.

Всички тези съставки повишават количеството калории в една порция. Освен това спомагат за увеличаване и на нивото на холестерола, триглицеридите и натрия, които излагат на риск здравето ви.

Трябва да се опитвате да готвите със сезонни зеленчуци, когато правите крем супи и пюрета, тъй като те са богати на ценни хранителни вещества и съдържат малко мазнини, въглехидрати и сол.

Как да заместите допълнителните съставки в крем супите, за да бъдат те полезни за здравето

Добавките, които споменахме по-горе – мазнините – могат да бъдат лесно заместени с други вкусни съставки. 

Ето няколко съвета:

  • Заложете на зехтин вместо на чисто масло или традиционното слънчогледово олио и го използвайте в малки количества.
  • Използвайте сирене фета или тофу вместо по-богатите на мазнини сирена.
  • Растителните млека са перфектният заместител на кравето мляко. Кокосовото мляко е чудесно допълнение към зеленчуковите крем супи.
  • Няколко парчета риба или пилешко месо са много по-добър избор от готовите колбаси.
  • Ако искате да се насладите на хрупкавостта на крутоните, можете да използвате ядки или „лайт“ крутони, продавани в магазините, като алтернатива.
  • Вместо сметана за сгъстяване на супата, прибавете един картоф, който сварен заедно с останалите зеленчуци, придава кремообразност на приготвяното ястие.
  • Ако искате да овкусите по-добре крем супата, има редица билки и свежи подправки за целта като кориандър, лук и босилек.
  • Ако зеленчуковата крем супа е приготвена с правилните съставки, тя не се нуждае от сол. Чесънът, чилито на прах, лимоновият сок и черният пипер в малки количества придават силен вкус и аромат, който може да замести липсата на сол, която както знаете е вредна за здравето.

Няколко интересни рецепти за зеленчукова крем супа

В следващите редове ще ви дадем три рецепти за приготвянето на здравословна зеленчукова крем супа.

Крем супа от тиква
Избягвайте използването на прекалено много сол при готвене.

Съставки

  • Една средно голяма тиква
  • Зехтин
  • 1 малък лук
  • 1 праз
  • 2 скилидки чесън
  • Кориандър или други пресни подправки (за овкусяване)
  • Черен пипер
  • 1 щипка сол
  • 1 картоф или 1 узряла ябълка
  • 6 чаши зеленчуков бульон (1500 мл)
  • 1 натурално кисело мляко (125 г)
  • Ядки, сирене фета или тофу (за овкусяване) (по желание)

Начин на приготвяне

  • Първо обелете тиквата, почистете я от семките и я нарежете на малки парчета. Сотирайте я в зехтин и я дръпнете настрана.
  • Сотирайте лука, праза и нарязания чесън, след това прибавете пресните подправки, солта и пипера.  Добавете тиквата и картофа или нарязаната ябълка.
  • Изсипете и зеленчуковия бульон и варете супата 10-15 минути.
  • Добавете киселото мляко и останалите съставки и разбъркайте.
  • За да завършите супата, украсете я отгоре с малко хрупкави ядки, сирене фета или тофу и я поръсете с босилек .

Крем супа от праз
Вкусна и здравословна зеленчукова крем супа от праз

Съставки

  • 4 стръка праз
  • 1 средно голям лук
  • Зехтин
  • Черен пипер и щипка сол
  • 1 следно голям картоф или узряла ябълка
  • 4 чаши зеленчуков бульон (1 литър)
  • 1 натурално кисело мляко (125 г)
  • Ядки и босилек (за овкусяване) (по желание)

Начин на приготвяне

  • Измийте и нарежете праза.
  • Нарежете лука на жулиени и го сотирайте в зехтина.
  • Прибавете праза и продължете да сотирате.
  • Добавете солта и черния пипер, след това картофа или нарязаната ябълка.
  • Прибавете зеленчуковия бульон и варете докато зеленчуците омекнат.
  • След това добавете киселото мляко и разбъркайте.
  • Когато сервирате супата прибавете малко ядки и ситно нарязан босилек отгоре.

Зеленчукова крем супа
Опитвайте се да приготвяте ястията си с пресни, сезонни продукти.

Съставки

  • 2 стръка праз
  • 1 голяма тиквичка
  • 1 морков
  • Зехтин
  • 2 чаши спанак (60 г)
  • Черен пипер и щипка сол
  • 4 чаши зеленчуков бульон (1 литър)
  • 1 натурално кисело мляко (125 г)
  • Ядки (за овкусяване) (по желание)
  • Нарязан на ситно босилек (за овкусяване) (по желание)

Начин на приготвяне

  • Сотирайте нарязаните на парченца праз, тиквичка и морков в зехтина.
  • Добавете спанака, предварително нарязан, солта и пипера и продължете да сотирате на средно силен котлон.
  • Прибавете зеленчуковия бульон и варете супата около 15 минути докато зеленчуците омекнат.
  • Добавете киселото мляко и бъркайте докато супата достигне желаната от вас консистенция.
  • Когато поднасяте ястието го гарнирайте с малко зехтин и хрупкави ядки.
  • Поръсете с босилек.

Препоръчваме ви да прочетете и: Хляб и зехтин: перфектната комбинация

Гответе с пресни продукти

Използвайки сезонни зеленчуци за приготвянето на тези крем супи, вие се възползвате от качествата на тези пресни продукти.

Важното при готвенето на зеленчукови крем супи е да ги използвате здравословни техники на готвене и да ги овкусите с натурални съставки, а не с преработени продукти. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bendala Galán, M. (2006). Hispania y la romanización. Una metáfora: ¿crema o menestra de verduras? Zephyrus. Revista de Prehistoria y Arqueología.

  • Figueiredo, I. C. R., Jaime, P. C., & Monteiro, C. A. (2008). Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos da cidade de S??o Paulo. Revista de Saude Publica. https://doi.org/10.1590/S0102-311X2009001100007

  • García, C. (2014). Procesamiento de frutas y verduras. SAGARPA.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.