Вкусна веган морковена торта без мазнини и без яйца

04.04.2019
Тази морковена торта без яйца е изключително вкусен и лесен за приготвяне десерт. Ще са ви необходими само растителни продукти и добър миксер.

Рецептата за морковена торта е много вкусна не само заради количеството на съставките й, но и заради начина, по който са комбинирани. Обикновено се добавя голямо количество смесени ядки, които й придават здравословна хранителна стойност.

Много от рецептите обаче използват излишно много млечни продукти и яйца, които правят този десерт прекалено мазен.

Днешната рецепта за морковена торта напълно премахва употребата на яйца и млечни продукти. Ето защо това е веган вариант на този десерт, който се приготвя само с растителни съставки.

И въпреки че не съдържа мазнини, той запазва хранителната стойност на моркова, ядките и плодовете, които добавяте. По-долу ще обясним начина на приготвяне стъпка по стъпка.

Веган морковена торта

Веган морковена торта

Съставки

  • Щипка сол
  • Канела на прах (на вкус)
  • 1 чаша кафява захар (220 г)
  • Настъргана портокалова кора
  • 1 ¼ чаша мед (500 г )
  • ½ чаша натрошени орехи (75 г)
  • 1 ⅔ чаша настъргани моркови (250 г)
  • 2 супени лъжици растително олио или маргарин (30 или 40 г)
  • 2 чаши пълнозърнесто брашно с квас (240 г)
  • 3 супени лъжици червени боровинки или стафиди (45 г)
  • По желание: препечени филирани бадеми или белени фъстъци без сол, топинг без лактоза (за декорация)

Вижте още: 6 причини да консумирате стафиди за закуска

Начин на приготвяне

  1. Първо, сложете всички сухи съставки (брашното, солта, захарта) в купа и разбъркайте с лъжица.
  2. Натрошете малко ядките, ако е необходимо.
  3. Загрейте фурната на 180 градуса.
  4. Сложете маргарина в малък съд заедно с меда и захарта. Загрейте, докато се разтопи напълно.
  5. Изсипете получената смес в купата със сухите съставки и продължете да бъркате с лъжицата.
  6. Добавете стафидите и натрошените ядки към тестото и разбъркайте добре с лъжица.
  7. След това прибавете и настърганите моркови и разбъркайте всичко отново. Полученото тесто трябва да е доста плътно.
  8. Намазнете тавичка за печене с малко растителна мазнина и сложете отгоре тестото за морковената торта.
  9. Сложете във фурната за 45 минути.
  10. След това извадете от фурната и оставете да се охлади (вътре в тавичката) на стайна температура за още около 15 или 20 минути.
  11. След като тортата от моркови се охлади, може да я поставите върху охлаждаща стойка и да започнете с украсата на десерта по ваш вкус.

Забележка: трябва да споменем, че тъй като това е доста плътен десерт, той може да ви се стори малко сух, ако не добавите безмлечна глазура или някакъв вид лек топинг.

Безмлечна глазура за украса на морковена торта

Глазура на морковена торта

Съставки

  • ¼ чаша слънчогледово олио (50 мл)
  • 1 чаша соево мляко (250 мл)
  • 3 супени лъжици бадеми или кашу (45 г)
  • По избор: 2 супени лъжици захар (30 г)

Начин на приготвяне

  1. Накиснете бадемите в обилно количество вода в продължение на поне два до четири часа, за да омекнат.
  2. След като омекнат, изсипете бадемите в купа с олиото и соевото мляко.
  3. Смесете всичко с помощта на ръчен миксер. Важно е да не местите миксера в началото, докато сместа не се пасира добре.
  4. Прецедете сместа с помощта на кърпа и изстискайте добре.
  5. Оставете получената течност да се охлади цяла нощ.
  6. На следващата сутрин ще имате топинг без млечни продукти, който ще е достатъчно плътен, за да украсите горния слой на морковената торта.

Друга рецепта за безмлечен топинг на вашата морковена торта

Съставки

Препоръчваме да прочетете и: 5 заместители на захарта, за които бихте искали да научите повече

Начин на приготвяне

  1. Както и в предишната рецепта, накиснете бадемите и кашуто в продължение на поне 4 часа.
  2. След като омекнат, сложете ядките в съд и покрийте с вода или мляко на растителна основа.
  3. Добавете щипка сол и захар, ако желаете.
  4. Пасирайте всички съставки, без да движите пасатора, за да се смесят добре съставките.
  5. Прецедете и изстискайте добре и покрийте сместа.
  6. Сложете я в хладилник за цяла нощ, а на следващия ден безмлечната глазура ще бъде готова.

Независимо че за глазура на тази торта сме избрали топинг без млечни продукти, съществуват и други опции за декориране на тортата. Например може да добавите портокалов мармалад (домашен и без захар) или фъстъчено масло, както и други глазури.

Важното е да избягвате съставки, които могат съдържат по-голямо количество мазнини от останалите компоненти в тортата. Запазете десерта с ниско съдържание на мазнини.