7 причини да изяждате по една зелена ябълка на гладно

За да се възползвате максимално от полезните качества на зелените ябълки, трябва да се уверите, че разполагате с органични плодове, чиято кора може да бъде консумирана.
7 причини да изяждате по една зелена ябълка на гладно
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всички видове ябълки съдържат важни, полезни за здравето, хранителни вещества. В следващите редове ще ви разкажем защо трябва да изяждате по една зелена ябълка на гладно!

Зелените ябълки често биват препоръчвани, заради ниското си съдържание на калории. Те са богати на фитохранителни вещества, осигуряващи на организма допълнителни ползи за здравето.

Леко киселият вкус на зелените ябълки не може да бъде сбъркан. Те съдържат основно вода. Ето защо са сред перфектните натурални средства за детоксикиране и рехидратиране на организма.

Освен това зелените ябълки съдържат значително количество диетични фибри, аминокиселини, витамини и минерали.

Всички те се грижат за физическото и психическото здраве на тялото ни.

От известно време диетолозите препоръчват изяждането на една зелена ябълка на гладно, не само защото е ценен източник на енергия. Този плод засилва метаболизма и ни предпазва от редица болести.

Знаем, че за мнозина от вас това е нещо ново. Ето защо днес бихме искали да споделим с вас 7 причини за по-честото присъствие на този вид ябълки на трапезата ви.

7 причини да изяждате по една зелена ябълка на гладно

1.Отслабване
отслабване и зелена ябълка

Една зелена ябълка съдържа едва 80 калории. Въпреки този факт тя е мощен източник на енергия, благодарение на съдържанието си на въглехидрати и аминокиселини.

 • Консумацията на този плод на гладно осигурява на организма голямо количество фибри, които освен че подобряват храносмилането, ни засищат за дълго време.
 • Хранителните вещества засилват метаболизма още от началото на деня и благодерние на това, организмът успява да изгоря калориите по-лесно.

2.Предпазва от диабет

Ежедневната консумация на този плод е лесен и ефикасен начин да понижите риска от появата на диабет. Това важи с особена сила за хората предразположени към това заболяване.

 • Високото съдържание на разтворими фибри в ябълките играе важна роля в разграждането на захарите и спомага на организма да ги използва като източник на енергия.
 • Освен това изяждането на една зелена ябълка на гладно намалява апетита за сладко и спомага правилното използване на инсулина от организма.

3.Грижа за здравето на сърцето
Погрижете се за сърцето си като изяждате по една зелена ябълка на гладно.

Хранителните вещества в този сорт ябълки – най-вече флавоноидите и фибрите – играят важна роля в грижата за здравето на сърдечно-съдовата система.

 • Консумацията на зелени ябълки спомага контролирането на високото ниво на холестерола, спирайки образуването на плака в артериите.
 • Те съдържат значително количество калий, важен минерал балансиращ нивото на електролитите в организма, защитавайки мускулите и сърцето.
 • Ябълките намаляват количеството на предизвикващите възпаление молекули, които могат да причинят усложнения в областта на сърцето, както и в кръвта и мозъка.

4.Храносмилане

Изяждането на една зелена ябълка на гладно може да сложи край на забавеното храносмилане и хроничния запек веднъж завинаги.

 • Пектинът, един от видовете фибри в този плод, регулира движението на червата и спомага изхвърлянето на отпадните вещества.
 • Зелените ябълки притежават леко карминативно действие, спомагащо изгонването на натрупаните в чревния тракт газове.
 • Този плод неутрализира прекомерното образуване на стомашни сокове и предпазва появата на неприятни проблеми като нарушено храносмилане и рефлукс.

5.Грижа за здравето на мозъка
здравословно хранене и здрав мозък

Редица фактори оказват влияние върху здравето на мозъка. Но хапването на една ябълка всяка сутрин може да предотврати появата на заболявания, свързани с увреждането на мозъка.

 • Зелените ябълки съдържат много антиоксиданти като катехини и епикатехини. Те защитават клетките на мозъка от вредното въздействие на свободните радикали.
 • Флавоноидите, заедно с витамин С и магнезия, насърчават възстановяването на клетките. Подобрявайки кръвообращението, те оптимизират снабдяването с кислород на мозъчната тъкан..

6.Здрава кожа

Не става въпрос за вълшебно средство против бръчки или нещо подобно. Антиоксидантите в ябълките са верен помощник в борбата срещу появата на преждевременни бръчки по кожата.

 • Ежедневната консумация на ябълки спомага клетъчното възстановяване и подмладяването на кожата. В резултат на това бръчките и петната намаляват.
 • Високото съдържание на вода в ябълките поддържа кожата хидратирана и с течение на времето я пречиства.
 • Зелените ябълки стимулират образуването на колаген и еластин по невероятен начин. А тези вещества поддържат кожата стегната и млада.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 съвета за гладка и здрава кожа

7.Намалява образуването на зъбна плака
зъбна плака

Съставките в зелените ябълки значително подобряват здравето на зъбите, намалявайки образуването на бактериална плака.

 • Естествените киселини в този плод почистват зъбите. Освен това неутрализират разпространението на бактериите, водещи до появата на инфекции.
 • Зелените ябълки стимулират образуването на слюнка и регулирайки рН нивото в устната кухина, предотвратяват появата на лош дъх.

Още ли не сте включили този плод в менюто си? След като ви започнахме с безбройните му полезни качества, не се чудете. Просто хапвайте по една зелена ябълка на гладно всяка сутрин – и то с кората.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Martínez Ladrón De Guevara, E. (2016). Efecto de la adición de la cáscara de manzana sobre el estrés oxidativo y el perfil de proteínas en un modelo murino diabético. México, Instituto Politécnico Nacional.
 • Muñoz Quiroga H.D., Tarazona Guevara, L.F. (2017). Remoción de placa bacteriana mediante el consumo de manzana en la población infantil de la institución educativa Vijagual de Bucaramanga. Universidad de Santo Tomás, Bucaramanga.
 • Patricio, G. (2007). Extraccion de pectina de manzana. Universidad Nacional Micaela Bastidas de Apurimac.
 • Requena, M. y Guerrero, D. (2021). Manzana Verde: en busca de la expansión (Trabajo de investigación de Máster en Dirección de Empresas). Universidad de Piura. PAD-Escuela de Dirección. Programa Maestría en Dirección de Empresas MBA. Lima, Perú
 • Salazar, N. A. S., & Orozco, G. I. O. (2011). El aroma de la manzana. Interciencia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.