5 причини да похапвате праз за вечеря

Освен многото си други полезни качества, консумацията на праз вечер улеснява синтеза на хранителните вещества и храносмилането и спомага дълбокия, пълноценен сън през нощта.
5 причини да похапвате праз за вечеря

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Ако нямате навика да похапвате праз за вечеря, то сега е времето да опитате.  Той е лека храна, съчетава се добре с много ястия, богат е на хранителни вещества и ви засища.

Ако сте от тези хора, които обичат да вечерят лека храна, за да избегнат напълняването, празът е отличен избор за вас.

Запомнете, че вечерята трябва да бъде балансирана и да включва разнообразни храни, съдържащи всички необходими ви вещества, за да приключите деня както трябва.

Вечерята не представлява изяждането на купичка мюсли с мляко. Организмът ни трябва да се подготви за важните си задачи през нощта като пречистването на токсините. Затова не трябва да го претоварваме.

Важно е да включваме подходящи храни във вечерята си, за да улесним функционирането на организма и същевременно да си осигурим необходимата ни почивка през нощта.

1.Яжте праз за вечеря, за да отслабнете

Вече ви споменахме за това. Ако искате да се насладите на лека, но пълноценна храна е добре да започнете да включвате праза в менюто си за вечеря.

 • Празът се състои от голямо количество вода. Почти не съдържа калории, но за сметка на това е богат на фибри.
 • Интересен факт е, че в 100 гр. праз се съдържат почти 83 гр. вода, 1 грам протеини и 2 грама диетични фибри. Консумацията на праз ще ви осигури необходимите ви вещества като витамин А, витамин B6, витамин C и витамин K.  Набавяте си и ценни минерали като желязо, калций, магнезий и манган.

Съчетаването на този зеленчук с храни, съдържащи протеини и други леки зеленчуци ще ви помогне да отслабнете здравословно.

Яжте праз за вечеря, за да отслабнете
2.Грижи се за храносмилането, за да спите по-добре

Този факт също е много интересен: празът е една от малкото храни, съдържащи пребиотици, вид полезни бактерии, позволяващи по-доброто усвояване на хранителните вещества.

Празът се грижи за чревната флора и стимулира отделянето на жлъчка за подобряване на храносмилането. Така че запомнете – празът ще ви помогне да спите добре, без газове, подуване на стомаха и чувство за тежест.

3.Празът се бори срещу инфекциите

А какъв е вкусът на праза?  Нещо средно между този на чесъна и лука. Той не е толкова лют, но ухае на сяра, напомняйки вкуса на лечебните храни.

Това не е съвпадение. Празът има антибактериално действие. Не е толкова силно колкото на чесъна, но и двата зеленчука съдържат съставката алииназа.

Ако свикнете да ядете праз за вечеря ще забележите, че сте по-здрави. Ще можете да се преборвате с бактериите, атакуващи храносмилателната ви система.

Ако свикнете да ядете праз за вечеря ще забележите, че сте по-здрави
4.Бори се срещу задържането на течности

Вечерята е важна част от деня. Много от нас не й отдават полагащото й се значение.

 • Консумацията на храни, богати на калории или тежки сосове ще доведе до събуждането ви с чувство за тежест в стомаха на следващата сутрин. Задържането на течности е свързано с начина ни на живот, така че е добре да направите леки промени.
 • Празът помага в борбата срещу задържаните течности, тъй като съдържа балансирани количества натрий и калий.
 • Той е богат на фибри, които лесно пречистват токсините в организма ни.
 • Добре е да знаете, че празът е незаменим помощник в борбата срещу пикочната киселина. Ако бъде консумиран по време на вечеря спомага още по-ефикасното пречистване на токсините от организма.

5.Празът укрепва имунната система

Празът е отличен източник на витамин А, мастноразтворим витамин, познат и като ретинол. Той участва в образуването и грижата за клетките на имунната ни система.

 • Витамин C, витамин K и магнезият се грижат за белите кръвни телца. Не трябва да забравяме, че включването на праза във вечерята ни намалява количеството на хомоцистеин в кръвта.
 • Хомоцистеинът е вещество, което ни предразполага към появата на сърдечни и мозъчно-съдови заболявания.

Салата с праз
Здравословни варианти за консумацията на праз

 • Пуешки гърди с лимон
 • Сьомга с дресинг с праз
 • Кафяв ориз и броколи
 • Скариди с праз
 • В комбинация с пиперки
 • Пречистващ бульон с целина, лук и тиква
 • С малко лека сметана

Салатите също са добър вариант. Ето няколко примера:

 • Салата с праз и тофу с балсамов оцет
 • Праз с риба тон, домати, тофу и моркови

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
 • Shin JY., Che DN., Cho BO., Kang HJ., et al., Anti inflammatory effect of hydrolyzed celery leaves extract in murine primary splenocyte. J Food Biochem, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.