Коя зеленчукова крем супа е най-здравословна?
Всяка една зеленчукова крем супа е здравословна. Но най-полезни за здравето са тези ястия, в които няма добавени вредни за организма съставки.
Нездравословни мазни съставки
Например една зеленчукова крем супа не е здравословна, ако добавите към нея нездравословни мазнини, въглехидрати или по-голямо количество сол. Редица рецепти включват добавянето на настъргано сирене, крутони, сметана, много сол, захар, месо и т.н.
Всички тези съставки повишават количеството калории в една порция. Освен това спомагат за увеличаване и на нивото на холестерола, триглицеридите и натрия, които излагат на риск здравето ви.
Трябва да се опитвате да готвите със сезонни зеленчуци, когато правите крем супи и пюрета, тъй като те са богати на ценни хранителни вещества и съдържат малко мазнини, въглехидрати и сол.
Как да заместите допълнителните съставки в крем супите, за да бъдат те полезни за здравето
Добавките, които споменахме по-горе – мазнините – могат да бъдат лесно заместени с други вкусни съставки.
Ето няколко съвета:
- Заложете на зехтин вместо на чисто масло или традиционното слънчогледово олио и го използвайте в малки количества.
- Използвайте сирене фета или тофу вместо по-богатите на мазнини сирена.
- Растителните млека са перфектният заместител на кравето мляко. Кокосовото мляко е чудесно допълнение към зеленчуковите крем супи.
- Няколко парчета риба или пилешко месо са много по-добър избор от готовите колбаси.
- Ако искате да се насладите на хрупкавостта на крутоните, можете да използвате ядки или „лайт“ крутони, продавани в магазините, като алтернатива.
- Вместо сметана за сгъстяване на супата, прибавете един картоф, който сварен заедно с останалите зеленчуци, придава кремообразност на приготвяното ястие.
- Ако искате да овкусите по-добре крем супата, има редица билки и свежи подправки за целта като кориандър, лук и босилек.
- Ако зеленчуковата крем супа е приготвена с правилните съставки, тя не се нуждае от сол. Чесънът, чилито на прах, лимоновият сок и черният пипер в малки количества придават силен вкус и аромат, който може да замести липсата на сол, която както знаете е вредна за здравето.
Няколко интересни рецепти за зеленчукова крем супа
В следващите редове ще ви дадем три рецепти за приготвянето на здравословна зеленчукова крем супа.
Крем супа от тиква
Съставки
- Една средно голяма тиква
- Зехтин
- 1 малък лук
- 1 праз
- 2 скилидки чесън
- Кориандър или други пресни подправки (за овкусяване)
- Черен пипер
- 1 щипка сол
- 1 картоф или 1 узряла ябълка
- 6 чаши зеленчуков бульон (1500 мл)
- 1 натурално кисело мляко (125 г)
- Ядки, сирене фета или тофу (за овкусяване) (по желание)
Начин на приготвяне
- Първо обелете тиквата, почистете я от семките и я нарежете на малки парчета. Сотирайте я в зехтин и я дръпнете настрана.
- Сотирайте лука, праза и нарязания чесън, след това прибавете пресните подправки, солта и пипера. Добавете тиквата и картофа или нарязаната ябълка.
- Изсипете и зеленчуковия бульон и варете супата 10-15 минути.
- Добавете киселото мляко и останалите съставки и разбъркайте.
- За да завършите супата, украсете я отгоре с малко хрупкави ядки, сирене фета или тофу и я поръсете с босилек .
Прочетете и: 8 ползи от ежедневната консумация на чай от босилек
Крем супа от праз
Съставки
- 4 стръка праз
- 1 средно голям лук
- Зехтин
- Черен пипер и щипка сол
- 1 следно голям картоф или узряла ябълка
- 4 чаши зеленчуков бульон (1 литър)
- 1 натурално кисело мляко (125 г)
- Ядки и босилек (за овкусяване) (по желание)
Начин на приготвяне
- Измийте и нарежете праза.
- Нарежете лука на жулиени и го сотирайте в зехтина.
- Прибавете праза и продължете да сотирате.
- Добавете солта и черния пипер, след това картофа или нарязаната ябълка.
- Прибавете зеленчуковия бульон и варете докато зеленчуците омекнат.
- След това добавете киселото мляко и разбъркайте.
- Когато сервирате супата прибавете малко ядки и ситно нарязан босилек отгоре.
Зеленчукова крем супа
Съставки
- 2 стръка праз
- 1 голяма тиквичка
- 1 морков
- Зехтин
- 2 чаши спанак (60 г)
- Черен пипер и щипка сол
- 4 чаши зеленчуков бульон (1 литър)
- 1 натурално кисело мляко (125 г)
- Ядки (за овкусяване) (по желание)
- Нарязан на ситно босилек (за овкусяване) (по желание)
Начин на приготвяне
- Сотирайте нарязаните на парченца праз, тиквичка и морков в зехтина.
- Добавете спанака, предварително нарязан, солта и пипера и продължете да сотирате на средно силен котлон.
- Прибавете зеленчуковия бульон и варете супата около 15 минути докато зеленчуците омекнат.
- Добавете киселото мляко и бъркайте докато супата достигне желаната от вас консистенция.
- Когато поднасяте ястието го гарнирайте с малко зехтин и хрупкави ядки.
- Поръсете с босилек.
Препоръчваме ви да прочетете и: Хляб и зехтин: перфектната комбинация
Гответе с пресни продукти
Използвайки сезонни зеленчуци за приготвянето на тези крем супи, вие се възползвате от качествата на тези пресни продукти.
Важното при готвенето на зеленчукови крем супи е да ги използвате здравословни техники на готвене и да ги овкусите с натурални съставки, а не с преработени продукти.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Bendala Galán, M. (2006). Hispania y la romanización. Una metáfora: ¿crema o menestra de verduras? Zephyrus. Revista de Prehistoria y Arqueología.
-
Figueiredo, I. C. R., Jaime, P. C., & Monteiro, C. A. (2008). Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos da cidade de S??o Paulo. Revista de Saude Publica. https://doi.org/10.1590/S0102-311X2009001100007
-
García, C. (2014). Procesamiento de frutas y verduras. SAGARPA.