Контролирайте нивото на лошия холестерол със здравословно хранене

Последните ви кръвни изследвания показват повишено ниво на холестерола? Внимавайте! Въпреки, че може да се чувствате здрави, тялото ви може да ви сигнализира за предстоящи опасности. Опитайте се да спазвате съветите ни, за да се справите с високото ниво на холестерола
Контролирайте нивото на лошия холестерол със здравословно хранене

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лошият холестерол (LDL), натрупващ се в артериите е един от основните фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че този проблем може да протече безсимптомно, ако не контролирате нивото му, например със здравословно хранене, той може да доведе до сериозни последици.

За високо ниво на холестерола говорим, когато стойностите му са равни или превишават 200 mg/dl. Състоянието ви става още по-опасно, когато нивата му превишат 250 mg/dl.

Кои фактори водят до повишаване нивото на лошия холестерол? Можете ли да го контролирате, ако внимавате с какво се храните?

Голяма част от случаите на висок холестерол са генетично предопределени, но промяната в начина на хранене е чудесен начин за регулиране на нивото на холестерола.

 Какво представлява холестерола?

Холестеролът е мастно вещество, необходимо ни, за да живеем. Освен че представлява част от клетъчната мембрана той е перкурсор на редица хормони, жлъчни киселини, витамин D, както и на други важни за организма вещества.

Холестеролът се образува в черния дроб и червата. Освен това организмът ви усвоява животинския холестерол от храните.

Когато холестеролът се натрупа по стените на артериите, той възпалява тези места и ускорява образуването на атерома. Тя води до появата на заболявания като атеросклерозата. Този вид състояния са свързани с появата на:

  • Сърдечни удари
  • Инфаркти
  • Проблеми с черния дроб и бъбреците

Рискови фактори

Много от случаите на високо ниво на холестерола се дължат на генетична обремененост. Това състояние може да се наблюдава при различни членове в едно семейство. А може и родителите да го предадат на децата си. В тези случаи организмът образува повече холестерол от необходимия му. В резултат на това нивото на холестерола се контролира по-трудно.

Други причини за появата на високо ниво на холестерола са:

  • Нездравословен начин на хранене (прием на храни богати на наситени мазнини и захари)
  • Напълняване и диабет
  • Пушене
  • Уседнал начин на живот

Режим и здравословно хранене за регулиране нивото на холестерола

здравословно хранене за регулиране нивото на холестерола

За да си съставите подходяща диета контролираща нивото на холестерола, трябва да ви припомним няколко основни фактора:

  • Възрастта на човека
  • Здравословното му състояние (има ли други заболявания)
  • Теглото и евентуалните метаболитни проблеми на този човек

Имайки в предвид тези фактори трябва да наблегнете на здравословно хранене и да си съставите диета с разнообразни храни. Хранителните вещества на избраните храни трябва да задоволяват нуждите на тялото ви.

Същевременно начинът ви на хранене трябва да ограничава приема на определени продукти от животински произход. Прекомерната им консумация може да повиши нивото на LDL.

Храните, които трябва да избягвате

  • Червено месо
  • Сирена с високо съдържание на мазнини
  • Тестени продукти
  • Полуфабрикати и пържени храни
  • Храни съдържащи хидрогенирани мазнини и масла
  • Захар и сладкиши

Полезни храни за понижаването на нивото на холестерола

  • Пълнозърнени култури (овесени ядки, ечемик, ориз)
  • Бобови култури (боб, грах, леща)
  • Плодове и зеленчуци
  • Ненаситени мазнини (зехтин, масло от авокадо, семена и ядки)
  • Омега-3 мастни киселини и мазна риба
  • Прясно немазно месо (пилешко и пуешко)

Примерно меню за регулиране на холестерола

Има много примерни менюта за здравословно хранене, насочено към хората, които трябва да контролират нивото си на холестерол. Но както вече споменахме начинът на хранене трябва да отговаря на индивидуалните потребности на всеки човек.

Имайки в предвид, че има основни препоръки за понижаване нивото на LDL, бихме искали да ви предложим следното балансирано и вкусно меню.

Закуска

  • Овесени ядки с нискомаслено мляко и плодове
  • Черно кафе
  • Пшеничен хляб с екстра върджин зехтин и резенчета домат

Предиобедна закуска

  • Малък сандвич от пшеничен хляб и сардини от консерва
  • Туршия
  • Печени ядки (не пържени, без сол)

Обяд

  • Салата от леща и кафяв ориз
  • Скумрия
  • Малко парче авокадо

Следобедна закуска

  • Натурално кисело мляко без мазнини с ядки и семена

Вечеря

  • Зеленчуци на пара
  • Веган бургер (от леща, киноа или боб)
  • Малко парче праскова (по желание)

Други навици за контролиране нивото на лошия холестерол (LDL)

Начинът на хранене е основен фактор за контролиране нивото на лошия холестерол. Но трябва да промените и другите си навици като допълнение към спазването на режим и здравословно хранене.

Физически упражнения

Редовното спортуване предотвратява появата и се бори с хиперхолестеролемията. Бъдете активни всеки ден или поне 3 пъти седмично, за да намалите ефектите от уседналия начин на живот. Той е свързан с появата на висок холестерол.

  • Вървенето, джогингът и извършването на каквато и да е физическа активност спомага понижаването на лошия холестерол.
  • Опитайте се да съчетавате тези упражнения с по-натоварващи и укрепващи мускулите тренировки.

Спрете цигарите

Пушенето на цигари не влияе върху нивото на лошия холестерол, но се отразява върху образуването на добрия холестерол (HDL). В резултат на това пречи на понижаването на нивото на холестерола.

Отслабнете

Здравословно хранене и спортуване – основни фактори за отслабване. Трябва да бъдете дисциплинирани и постоянни, за да се справите с вредните последици от наднорменото тегло.

Последните ви кръвни изследвания показват повишено ниво на холестерола? Внимавайте! Въпреки, че може да се чувствате здрави, тялото ви може да ви сигнализира за предстоящи опасности. Опитайте се да спазвате съветите ни, за да се справите с високото ниво на холестерола си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kattoor AJ., Pothineni NVK., Palagiri D., Mehta JL., Oxidative stress in atherosclerosis. Curr Atheroscler Rep, 2017.
  • Torres N., Guevara Cruz M., Velazquez Villegas LA., Tovar AR., Nutrition and aterosclerosis. Arch Med Res, 2015. 46 (5): 408-26.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.