5 лесни промени в навиците за вечеря, ако искате да отслабнете

Опитвайте се да вечеряте рано, за да може организмът ви да смели храната преди да си легнете. По този начин не само ще отслабнете, но и ще спите по-добре!
5 лесни промени в навиците за вечеря, ако искате да отслабнете
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Пропускането на вечерята няма да ви помогне да отслабнете, въпреки така известното твърдение. По-скоро ще си навредите на здравето. Нашият съвет е да промените навиците за вечеря за да имате резултат.

Да се храните пълноценно означава да живеете добре, така че нищо няма да ви накара да се чувствате по-добре от това да внимавате не само с какво се храните, но и как правите това.

Пример за това е времето на самото хранене: времето, по което вечеряте е определящ фактор за това колко ще отслабнете. Късното ядене е сред най-вредните от навиците за вечеря, които може да имате.

Тежката вечеря късно вечер ще накара организма ви да работи извънредно, за да успее да усвои храната.

В резултат на това ще заспите по-трудно, а заедно с безсънието идва и натрупването на допълнителните килограми.

Ако запомните тези дребни подробности можете да направите много и ще разберете откъде идват тези няколко допълнителни килограма, сутрешната сънливост, киселините и евентуално диабетът .

Трябва да се грижите за здравето си, да се вслушвате в тялото си и да подобрите качеството на вечерното си хранене.

Днес ще ви разкажем за 5 лесни промени в навиците за вечеря: няма да ви струват нищо и са толкова лесни!

1.Променете навиците за вечеря, като  консумирате повече супа
за да отслабнете, яжте супа за вечеря

Супа от моркови, целина, тиквички… Винаги можете да откриете рецепта за вкусна супа от сезонни зеленчуци, която да приготвите у дома. Полезна за здравето и вкусна.

Причината да включите супата във вечерята си и то като първо блюдо в нея и проста: тя ще ви засити.

Освен това ще спите по-добре тъй като ще спомогне храносмилането и ще ви осигури ценни хранителни вещества.

Едно порция топла супа се отразява добре на всеки, върнал се уморен и стресиран от работа. Това ястие ви кара да се храните бавно и така успокоява стомаха ви.

2.Поменете навиците за вечеря, като я консумирате по-рано

Знаем, че невинаги можем да вечеряме, когато искаме. Времето ни зависи от графика и задълженията ни.

Добре е да спазваме следния принцип, когато е възможно това: трябва да вечеряме поне два часа преди да си легнем.

Така ще можете да си осигурите 7 – 8 часа дълбок, пълноценен сън.

Ще осигурите на храносмилателната си система времето необходимо й, за да усвои ценните хранителни вещества, ще си починете пълноценно и така ще си осигурите шанса да отслабнете по здравословен начин.

3.Не вечеряйте с малко количество храна – подберете правилната такава
здравословна вечеря, ако искате да отслабнете

Ако трябва да изберете дали да пропуснете вечерята или да изядете една опаковка чипс за вечеря – по-добре не яжте нищо. Ако ставаше въпрос за печени картофи и сьомга със спанак – второто е по-добрият избор.

Става въпрос за правилно хранене и за избор на най-подходящите за вечеря храни.

Ето няколко полезни съвета:

 • Сготвените зеленчуци са по-добрия избор от суровите, защото се усвояват по-лесно от организма.
 • Рибата е по-подходяща от червените меса, защото тялото усвоява протеините от рибата по-добре по това време на деня, а мастните киселини са изключително полезни за сърцето и ако искате да отслабнете.
 • Добавяйте пълнозърнени култури или семена към вечерята си два – три пъти седмично: те ще помогнат на организма ви да възстанови тъканите си през нощта. (Внимавайте да не прекалите).

4.Кажете „не“ на сосовете, мазните и пържените храни, ако искате да отслабнете

Знаем, че когато наближи време да приготвяме вечерята често ни липсва енергия и желание за това; затова често посягаме към класическите пържени храни, замразените пици, рибни или пилешки хапки …

Тези храни не са правилен избор по три причини: те водят до напълняване, не ви засищат и трудно се смилат и усвояват от организма … Да не забравяме, че не са достатъчно хранителни.

Ето пример за здравословна вечеря, която ще ви помогне да отслабнете:

 • Риба богата на омега-3 масти киселини
 • Парче плод, който е лесно усвоим
 • Чаша овесено мляко с мед
 • Успокояващ чай от салвия или маточина

5.Плодове за вечеря: да или не?
плодове за вечеря, за да отслабнете

Плодовете за вечеря могат да са вредни, ако са тежки, прекалено сладки или преработени. Последното означава, че всички полезни хранителни вещества в тези плодове липсват.

 • Един съвет: печените ябълки са страхотен избор за вечеря.
 • Папаята и крушите също са подходящи.
 • Бананите – но не много узрелите – са чудесни заради една специфична причина: те съдържат триптофан, аминокиселина, която ще ви помогне да спите добре през нощта.
 • Вкусен вариант е да си приготвите желирани плодове – можете да си ги позволите два – три пъти седмично за вечеря.

Не пропускайте да прочетете и: 10 плода с високо съдържание на калий

И накрая да обобщим – тези 5 идеи са лесни за прилагане и ще ви помогнат не само да отслабнете и да следите теглото си, но и да се погрижите за здравето си като си създадете полезни навици.

Готови ли сте да започнете още днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344
 • Santos HO, Macedo RCO. Impact of intermittent fasting on the lipid profile: Assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr;24:14-21.
 • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.