7 причини да се чувствате уморени

Знаете ли, че уседналият начин на живот и късното ставане сутрин могат да са причината да се чувствате толкова уморени? А пълноцениият сън и физическата активност спомагат повишаването на енергията ви.
7 причини да се чувствате уморени
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Умората е нещо нормално. И често срещано при хората. Говорим за проблем, ако се чувствате уморени постоянно. Трябва да разберете каква е причината за това и да намерите решение, за да се радвате на по-добър живот.

7 причини да се чувствате уморени

1.Късно ставане сутрин
късно ставане, което ви кара да се чувствате уморени

Може би си мислите, че късното ставане сутрин ви помага да си починете по-добре, но в действителност не е така. Ставането рано сутрин ви кара да се чувствате по-отпочинали и спокойни през деня.

През 2009г. проучване проведено в Университета Лайпциг (Германия) показва, че по-енергичните и активни хора са тези ставащи рано сутрин.

А изследване проведено в Института за проучвания в областта на молекулярната биология в Руската Академия на науките – публикувано като Различия в характера и индивидуалността — показва, че има три вида хора според динамиката на биологичния им часовник.

Според проучването трябва да откриете през кои часове от денонощието нивото ви на енергия е най-високо и да “накарате” организма си да се възползва от времето, през което сте най-активни. Това означава да определите вашия “хронотип”.

2.Непълноценно хранене

Излишъкът на въглехидрати и недостигът на протеини могат да доведат да тежка и постоянна умора. Въпреки че богатите на въглехидрати храни са вкусни и бързо ви осигуряват енергия, организмът ги усвоява под формата на захари и така повишава нивото на глюкозата ви.

След това панкреасът образува по-голямо количество инсулин за понижаване нивото на кръвната захар. Когато организмът ви преминава през такива промени, той се опитва да постигне състояние на хомеостаза и затова изразходва много енергия. Ако често ядете сладки и богати на въглехидрати храни редовно ще се чувстване уморени.

3.Уседнал начин на живот
уморени на работа

Бездействието води до умора. Да, наистина е така. Уседналият начин на живот не е приятно нещо  – по-скоро изморително. Ако работите седнали или на едно място и ходите с колата си до близкия магазин, често ще се оплаквате от умора.

И обратното – ненатоварващите физически упражнения — включително и дейностите на открито — повишават образуването на хормоните на щастието, подобряващи качеството на съня и цялостното ви здравословно състояние. Вероятно в началото ще се чувствате уморени, но с течение на времето упражненията значително ще намалят умората и ще ви направят по-издържливи.

4.Недостатъчно излагане на слънце

Тялото ви се нуждае от слънчева светлина, затова слънчевите бани сутрин и късно следобед му помагат да си набави необходимото му количество витамин D. Същевременно слънчевата светлина се грижи за здравето на организма. Ако редовно стоите под слънчевите лъчи ще подобрите качеството на съня си.

5.Непълноценен сън
недостатъчен сън е причина, поради която да се чувствате уморени

Една от основните причини за умората е недостатъчния, непълноценен сън. Препоръчва се възрастните да спят между 7 – 8 часа непрекъснато през нощта. Това позволява на мозъка и на другите органи да възстановят напълно функциите си.

6.Дефицит на минерали и витамини

Микрохранителните елементи, минералите и витамините са важни вещества за функционирането на организма. Дефицитът на тези вещества води до умора, замайване и дори до по-сериозни медицински проблеми.

Балансираният начин на хранене, приемът на поне 5 порции плодове и зеленчуци дневно ще ви осигури необходимите ви хранителни вещества. Освен това е добре да хапвате ядки, включително и тези приготвени с минерали като магнезиевия хлорид.

Препоръчваме ви да прочетете и: Витамини и минерали, борещи се с депресията

7.Стресови ситуации
Стресът ви кара да се чувствате уморени.

Може би се чувствате обезсърчени, когато трябва да се справяте в трудни ситуации, които нямат решение. Ако имате постоянно проблеми, попаднали сте в ситуация, която ви стресира или се грижите за болен член на семейството си, може би сте на крачка от това да се откажете от всичко.

В такива ситуации е добре да си дадете почивка и да спрете да мислите какво можете да контролирате. Така ще намалите емоционалното си напрежение. Изпълнените със стрес ситуации на работа също могат да доведат до появата на хронична умора. Затова се опитайте да направите нещо хубаво за себе си и си починете поне малко.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.