Здравословни начини да подобрите метаболизма си

Бихте ли искали да подобрите метаболизма си, за да отслабнете по-лесно? Тези съвети може да са ви от полза!
Здравословни начини да подобрите метаболизма си

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Да подобрите метаболизма си е от съществено значение, тъй като той служи за превръщането на храната и напитките, които консумирате, в енергия.

Някои показатели като базовата ви метаболитна скорост (BMR) може да ви покажат количеството калории, от които се нуждае организмът ви според нивата ви на активност.

Метаболизмът на тялото ви

Съвети, с които да подобрите метаболизма си

Каква е тайната за отслабване с по-малко усилия? Един полезен съвет е да ускорите метаболизма си.

Аеробни упражнения

Ако извършвате минимум 30-минутна физическа активност на ден, това ще подобри метаболизма ви.

Тази активност включва бързо ходене, джогинг, плуване или всякаква друга тренировка или спорт. Те ще стопят калориите и ще предотвратят качването на излишни килограми.

Динамични дейности

Хобитата, включващи физическо натоварване, ще ви помогнат да подобрите метаболизма си.

Някои дейности като градинарството, качването на стълби, вместо използване на асансьор, стоенето в изправено положение, докато говорите по телефона или паркирането на колата ви на дълго разстояние от магазина, са някои от примерите за такъв тип активност.

Има много дребни неща, които може да правите всеки ден, за да подобрите метаболизма си.

Упражнения със съпротивление

Тренировките с тежести и с други натоварващи уреди в продължение на два, три или четири часа седмично могат да ви помогнат да подобрите метаболизма си.

Ще забележите ефектите няколко часа след тренировката.

Пълноценна закуска

пълноценната закуска е важна, за да подобрите метаболизма си

Пълноценната закуска активира метаболизма в началото на всеки нов ден. Метаболитната ви скорост се понижава през нощта, след като не се храните няколко часа.

Клетките на тялото ви трябва да се регенерират с помощта на храната, в противен случай ще се адаптират към по-малките запаси на мазнини, предотвратявайки бъдещи липси.

Чести хранения в малки порции

Независимо че закуската е най-важното хранене за деня, тя не е единствената храна, от която се нуждаете, за да поддържате метаболизма си в добро състояние.

Метаболизмът ви ще работи много по-добре, ако ядете в малки порции всеки ден.

Трябва да се храните в по-малки количества на всеки два до четири часа през деня, за да регулирате кръвния поток и да стимулирате метаболизма си да работи на по-висока скорост.

Когато пропускате хранения, скоростта на метаболизма ви спада, за да запази оставащата ви енергия.

Подбирайте здравословни храни, за да подобрите метаболизма си

Спазвайте хранителна диета, включваща изобилие от фибри и малко количество захар, за да подобрите метаболизма си.

Правилното хранене включва:

  • Пълнозърнести храни
  • Риба
  • Зеленолистни зеленчуци
  • Боровинки
  • Домати

Когато консумирате захар, отключвате механизмите на метаболизма ви, които ви карат да натрупвате мазнини.

Освен че повишават инсулина, високите нива на кръвна захар изпращат на организма ви сигнали да съхранява мазнините, които няма да използвате във вид на енергия.

Определени пикантни храни като лютите чушки могат да ускорят метаболизма ви.

Вода

Пийте между два и два и половина литра вода на ден. Това е количеството течности, от които се нуждае организмът ви. То може да ви помогне да подобрите метаболизма си.

Студената вода е много по-добрият вариант, тъй като тя кара тялото ви да изгаря повече калории, приравнявайки температурата на водата до телесната ви температура.

Получаване на достатъчно сън

нужно е да спите поне 8 часа, за да подобрите метаболизма си

Когато не се наспивате достатъчно, може да изпитвате глад, дори и когато сте сити.

Липсата на сън може да доведе до преяждания, които компрометират способността на организма ви да усвоява правилно въглехидратите.

Последствията от това могат да бъдат качване на излишни килограми и затруднено изгаряне на мазнините.

Според повечето проучвания възрастните се нуждаят от седем до осем часа сън всяка нощ.

Кокосово масло

Ползите от кокосовото масло стават все по-популярни. Ако замените мазнината, с която готвите по принцип, с кокосово масло, ще помогнете на организма си да изгори мазнините много по-бързо.

Най-хубавото е, че мазнините в кокосовото масло са лесни за храносмилане, а освен това стимулират метаболизма ви да изгаря до три пъти повече калории за шест часа от другите мазнини.

Увеличете приема си на протеини

С леко увеличаване на приема на протеини, които консумирате, получавате балансирана диета и тялото ви е по-добре подготвено за бързо сваляне на килограми.

Допълнителният прием на висококачествени протеини ще спомогне за подобряване на вашия метаболизъм.

Когато говорим за качествени протеини, имаме предвид тези, които отговарят на нуждите на тялото ви.

Протеините с високи нива на аминокиселини, като месото и рибата, са отличен избор за всяка диета. По тази причина чистото месо и яйцата са значителен източник на протеини, които активират метаболизма ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • López-Otín, C., Galluzzi, L., Freije, J. M. P., Madeo, F., & Kroemer, G. (2016, August 11). Metabolic Control of Longevity. Cell. Cell Press. https://doi.org/10.1016/j.cell.2016.07.031
  • Chaput, J. P., McNeil, J., Després, J. P., Bouchard, C., & Tremblay, A. (2013). Seven to eight hours of sleep a night is associated with a lower prevalence of the metabolic syndrome and reduced overall cardiometabolic risk in adults. PloS one8(9), e72832. doi:10.1371/journal.pone.0072832
  • Ranallo, R. F., & Rhodes, E. C. (1998). Lipid metabolism during exercise. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-199826010-00003
  • Leproult, R., & Van Cauter, E. (2009). Role of sleep and sleep loss in hormonal release and metabolism. In Pediatric Neuroendocrinology (Vol. 17, pp. 11–21). S. Karger AG. https://doi.org/10.1159/000262524

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.