Конопеното мляко: как се приготвя, хранителни вещества и ползи

Конопеното мляко е растителна напитка, която се получава при смесването на семена от смлян коноп и вода. Може да се използва като заместител на кравето мляко и е подходящо за вегани.
Конопеното мляко: как се приготвя, хранителни вещества и ползи
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 07 ноември, 2021

Конопеното мляко има висока хранителна стойност, защото съдържа много витамини, аминокиселини и минерали. Самото мляко има гладка гъста текстура и е бяло на цвят. Вкусът напомня на този на ядките и е малко по-горчив, но може да се подслади със захар или подсладители.

Това е чудесен избор за хора, които имат алергия към лактоза или са вегани.

Хранителната стойност на конопеното мляко

Конопеното мляко е отлична добавка за всеки, който иска да увеличи ежедневния си прием на протеини, витамини и минерали. Самото мляко е съставено от конопени семена, които произлизат от растението канабис. Продажбата на семената е строго регламентирана и законна за закупуване.

Хранителните вещества, които се съдържат в конопеното мляко, включват:

  • Високо съдържание на есенциални мастни киселини (40%): Тези мастни киселини не могат да се произвеждат от организма и трябва да се набавят от храната или с добавки. Конопеното мляко съдържа особено високо количество на омега-3 и омега- 6 мастни киселини, и гама-линоленова киселина.
  • Високо съдържание на зеленчукови протеини (35%): Съдържа всички незаменими аминокиселини и в подобен процент с този на животинските протеини, съдържащи се в месото, млякото и яйцата.
  • Богато на фибри (6%): Полезни са за здравето на храносмилателната система.
  • Високо съдържание на витамин E: Това е могъщ природен антиоксидант.
  • Богато на жизненоважни минерали: В това число фосфор, калий, цинк и магнезий.

От друга страна, конопеното мляко има ниско съдържание на:

  • Въглехидрати (10%)
  • Витамин A, B и C
  • Калций и манган

Ползите от конопеното мляко

Конопеното мляко: снимка на семена в дървена лъжица и в хаванче

Конопените семена са богати на здравословни мастни киселини, висококачествени протеини и жизненоважни хранителни микроелементи.

Конопеното мляко съдържа жизненоважни витамини и минерали

Както се спомена преди, млякото от коноп е богато на жизненоважни хранителни вещества, от които се нуждае тялото. Те включват фосфор, магнезий, калий, желязо и цинк. Тези минерали са важни за съкращаването на мускулите, формирането на костите и определени биохимични процеси в нервната система.

В допълнение, витамин E  е важен антиоксидант за сърдечносъдовото здраве.

Регулира чревния тракт и холестерола

Тъй като семената, използвани за приготвяне на конопеното мляко, са богати на фибри, те помагат за регулирането на чревния тракт и предотвратяват запек.

Също така регулират нивата на холестерола и кръвното налягане, защото фибрите предотвратяват натрупването на LDL (лош холестерол).

Предупреждения относно консумацията на конопено мляко

Взаимодействието на конопеното мляко с други съединения може да намали образуването на тромбоцити. Следователно хората, които имат проблеми, свързани с коагулацията (известна също като съсирване на кръвта) или които приемат определени лекарства, не трябва да пият конопено мляко, без предварително да се консултират с професионалист или лекар.

Освен това, когато се консумира в излишък, може да причини диария, стомашни болки и раздуване на корема поради високото си съдържание на фибри.

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате въпроси относно консумацията му.

Рецепта за конопено мляко

Снимка на едно бурканче конопено мляко, семена в ляво и канапена връв от дясно

Приготвянето на това мляко е подобно на приготвянето на другите растителни млека.

Това растително мляко е лесно за приготвяне и може да трае до три дни, ако се съхранява на хладно и сухо място далеч от пряка слънчева светлина. Тази рецепта е подобна на други рецепти за растителни напитки, като например бадемово или соево мляко.

Съставки

  • 150 грама семена от коноп
  • 1 литър вода
  • Захар или натурален подсладител: мед, стевия, канела, фурми и т.н.
  • Щипка сол

Приготвяне

  • Накиснете семената от коноп във водата за около два часа.
  • След като минат двата часа, сложете сместа в блендер. Най-добре е да не се поставя цялата смес наведнъж, а по-скоро на части, за да се убедите, че сместа е гладка.
  • Прецедете сместа със сито или тензух. Твърдите остатъци от сместа може да се използват за приготвяне на бисквити, хляб, мюсли или хрупкави бисквити.
  • Добавете щипката сол и подсладете по ваш вкус.
  • Поставете млякото в бутилка и се насладете!

Конопеното мляко, както всички други вегетариански напитки, е много универсално и може да се използва за направата на шейкове, десерти и сосове. Можете също да го комбинирате с плодове, нискомаслено сирене и пълнозърнести храни, за пълноценна и добре балансирана закуска или хапване.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.