8 изненадващи ползи от семената чиа

Знаете ли, че съдържат повече желязо от лещата и спанака и повече протеини от зеленчуците? Вижте и другите им характеристики.
8 изненадващи ползи от семената чиа
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 29 август, 2023

Предимствата на семената чиа са безброй. Те са чудесен източник на фибри, антиоксиданти, калций, магнезий, цинк и фосфат.

Според Американското дружество за хранене те са полезни за организма поради следните причини:

  • Те съдържат повече калий отколкото бананите или плантаните.
  • Семената чиа съдържат повече протеини отколкото зеленчуците.
  • Тези семена имат два пъти повече фибри от овеса.
  • Те имат три пъти повече желязо, отколкото лещата и спанака.
  • Те също така са с тройно с количеството антиоксиданти повече от боровинките.
  • Семената чиа осигуряват пет пъти повече калций от млякото.

В тази статия ще ви разкрием някои от предимствата им. Те със сигурност ще ви мотивират да ги включите в ежедневната си диета.

1. Семената чиа за отслабване

Семената чиа помагат за отслабването

Семената чиа действат чудесно за ускоряване на метаболизма и изгаряне на мазнините.

Когато се комбинират с вода и лимон те помагат за прочистване на тялото и за борба със запека, освен че представляват освежаваща напитка.

Съставки:

  • 1 супена лъжица семена от чиа (5 гр.).
  • 1 чаша гореща вода (200 гр.).
  • 1 лимон (100 гр.).

Приготовление:

  • Най-напред разделете водата на две чаши и оставете семената чиа да се накиснат в една от тях.
  • Оставете семената да киснат поне 40 минути (сместа трябва да стане видимо по-плътна).
  • След 40 минути изцедете лимона и изсипете сока в другата чаша вода.
  • Разбъркайте двете течности, докато се смесят добре.
  • За най-добри резултати пийте напитката на празен стомах.

2. Здраво сърце

Тези семена са естествен източник на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за поддържането на правилно функциониране на кръвоносната система и в резултат на това и на сърцето.

  • Те спомагат за намаляване нивата на холестерола и триглицеридите.
  • Плюс това те намаляват риска от хронични възпалителни заболявания.
  • Тези семена също така предотвратяват усложнения в нервната система.

3. Големи порции енергия

С консумацията на семената чиа можете да осигурите на тялото си добра доза комплексни въглехидрати. Това са хранителни вещества, които дават енергия на организма за дълги периоди от време.

Така че, ако някога се чувствате с ниски нива на енергия и сте склонни да се уморявате лесно, добавянето на тези малки семената към вашата диета може да бъде добра идея.

По същия начин, ако тренирате или обикновено имате много активни дни, семената чиа ще ви помогнат да укрепите своята издръжливост.

4. Предотвратяване на преждевременното стареене на кожата

Благодарение на високото антиоксидантно съдържание, което се съдържа в семената чиа, те ускоряват възстановяването на кожата, като същевременно предотвратяват по-нататъшни увреждания.

Те се борят със свободните радикали, поради което трябва да ги ядете, за да забавите стареенето в клетките и да прочистите тялото си.

5. Болки в ставите

Семената чиа помагат при болка в ставите

Тъй като те са страхотен антиоксидант и съдържат омега-3 мастни киселини, семената чиа имат успокояващи качества за болките, които са резултат от възпаление на ставите.

В същото време те стимулират производството на колаген благодарение на високото съдържание на цинк и мед.

Ето защо семената чиа помагат на ставите да функционират правилно, както и да предотвратяват проблеми, които са резултат от артроза, артрит и дислокации.

6. Мускулна маса

Те са препоръчителна храна за увеличаване на мускулната маса, защото съдържат висок процент фибри, омега-3, омега-6 и омега-9.

В същото време те имат регенериращ и лечебен ефект, който е полезен при тренировки с висока интензивност.

7. Хидратация за вашето тяло

Семената чиа помагат за естествената хидратация на тялото

Тези семена могат да абсорбират между 10 и 12 пъти теглото си във вода. Това ги прави идеални за поддържане баланса на електролитите и поддържане на тялото ви хидратирано за по-дълго време.

8. Насърчават по-доброто настроение

Тези семена са пълни с триптофан. Триптофанът е основна аминокиселина за производството на серотонин, който е известен като хормона на щастието.

В резултат на това, като ядете семена от чиа ще регулирате съня си, ще подобрите настроението, ще се преборите с депресията и ще оставите безпокойството зад себе си.

Как можете да ги консумирате?

В допълнение към яденето на семена чиа на празен стомах, както е обяснено по-горе, можете да ги ядете по всяко време на деня и да ги добавяте към любимите си ястия също.

Комбинирайте тези великолепни съставки с:

  • Кисело мляко
  • Прясно мляко
  • Десерти
  • Салати
  • Зърнени храни
  • Печени изделия

Искаме да подчертаем, че не трябва да консумирате прекомерно количество семена от чиа.

Правилна порция е максимум две супени лъжици дневно. Те ще ви помогнат да предотвратите евентуални стомашно-чревни, артериални проблеми, както и дисбаланс на кръвната захар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Taga, M. S., Miller, E. E., & Pratt, D. E. (1984). Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/BF02542169
  • de Falco, B., Amato, M., & Lanzotti, V. (2017). Chia seeds products: an overview. Phytochemistry Reviews. https://doi.org/10.1007/s11101-017-9511-7
  • Menga, V., Amato, M., Phillips, T. D., Angelino, D., Morreale, F., & Fares, C. (2017). Gluten-free pasta incorporating chia (Salvia hispanica L.) as thickening agent: An approach to naturally improve the nutritional profile and the in vitro carbohydrate digestibility. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.11.151

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.