8 коледни рецепти за фритюрник, с които да изненадате гостите си
Краят на годината наближава и е идеалното време да зарадвате гостите си с вкусни рецепти. Тъй като знаете, че празничните приготовления като пазаруване в последния момент и почистване на дома ви може да оставят малко време за готвене, ние сме тук, за да ви предоставим няколко лесни и вкусни коледни рецепти за фритюрник.
Въздушният фритюрник е идеалният уред за постигане на резултати много по-бързо от обикновената фурна. Освен това рецептите са по-здравословни, защото изискват по-малко мазнина. Имайки предвид това, нека да разгледаме 8 вкусни рецепти, които можете да приготвите във вашия фритюрник за Бъдни вечер, за да зарадвате семейството и приятелите си.
1. Коледна пълнена пуйка
Няма съмнение, че пуйката е най-добрата коледна рецепта. Традицията да се вечеря пуйка по това време на годината е широко разпространена в Испания и Америка и датира отпреди няколко века, с пристигането на английски заселници в Съединените щати. Това ястие, освен че е вкусно, е чудесен източник на протеини, витамини от група В и минерали като желязо, калий и цинк.
Съставки
- Сол и черен пипер
- Зехтин
- 25 г галета
- 2 пуешки гърди
- 200 г колбаси
- 1 нарязана скилидка чесън
- 75 г нарязан шалот
- ½ връзка нарязан градински чай
- 50 г нарязани кайсии
- 4 броя въже от 15 до 20 см
- 45 г нарязани бланширани кестени
- 30 г червени боровинки, накиснати в бренди
Инструкции
- Загрейте фритюрника до температура от 180 °C и добавете шалота заедно с наситнения чесън с две супени лъжици зехтин в хартиена кошница за фритюрник.
- Гответе около три минути, като разбърквате внимателно и извадете зеленчуците да изстинат.
- Сега в голяма купа смесете кестените, кайсиите, наденицата и галетата, за да направите плънката и подправете.
- Смесете препарата със зеленчуците, приготвени в предишната стъпка.
- Отворете пуешките гърди като пеперуда и ги поставете върху дъска за рязане на месо. Подправете и в средата му изсипете сместа за плънката, като я разпределите равномерно.
- Уверете се, че краищата на гърдите се срещат. Завържете около два външни инча от пуйката на четири еднакво отдалечени точки. Увийте пуешкото руло в стреч фолио и го поставете в хладилника за двадесет минути. След това отстранете домакинското фолио и намажете пуйката със зехтин.
- Поставете го във фритюрника и гответе за тридесет минути при 130 °C, като го обърнете по средата на готвенето или докато стане златисто кафяво.
- Накрая гарнирайте с боровинките и сервирайте.
Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: 7-те най-често срещани причини за стрес по Коледа
2. Коледни рецепти за фритюрник: Пръчици от сирене Халуми с мед
Харесвате ли сладко-кисели ястия? Тогава тази рецепта няма да се провали: пръсти със сирене халуми с мед. Първоначално от Кипър, сиренето халуми се прави от смес от овче и козе мляко, което придава гурме нотка на всяка рецепта. Тези пръсти със сирене могат да бъдат добро предястие, преди да сервирате основното ястие.
Съставки
- 25 г течен мед
- 1 нарязана червена люта чушка
- Кората на един лайм
- 225-250 г сирене халуми
- 1 1/2 супена лъжица зехтин
- 2 чаени лъжички сок от лайм
- 60 грама полента или царевично брашно
Подготовка
- В алуминиев съд за фритюрник смесете зехтина, червената чушка и меда. Поставете го във фритюрника и го оставете да се загрее, докато започне да се задушава. След това добавете кората от лайм и сока от лайм.
- Повишете температурата на фритюрника до 200 °C.
- През това време нарежете сиренето на “пръсти” или пръчици. Разстелете ги в полента или царевично брашно и ги разпределете в кошницата на вашия фритюрник. Най-добре е да не ги подреждате, за да не залепне сиренето.
- Напръскайте пръстите със сирене с маслен спрей. След това гответе тези малки “сандвичи” за двадесет минути на около 180 °C, като ги обърнете по средата на готвенето.
- Можете да ги поднесете намазани със сместа от мед и чили.
3. Печено прасенце
Прасенцето е друга традиционна рецепта за Бъдни вечер. В идеалния случай месото трябва да е крехко и сочно, а кожата – хрупкава. Нека да разгледаме необходимите съставки и инструкциите за приготвяне на това вкусно ястие във фритюрник.
Съставки
- 1/2 младо прасенце
- Свинска мас
- Едра сол на вкус
- 1 чашка бренди
Подготовка
- За да спестите време, можете първо да загреете фритюрника. През това време намажете сукалчето със свинска мас и посолете.
- Поставете сукалчето с кожата надолу в тавата на вашия фритюрник и го полейте с малко бренди.
- Печете го 45 минути на 180 °C.
- След това време обърнете сукалчето и препрограмирайте уреда за още половин час при същата температура. Резултатът: лесно за приготвяне ястие с истински коледен вкус!
4. Крокети във фритюрник
Ако имате малко време да приготвите специална вечеря за Бъдни вечер, но искате да изненадате гостите си, можете да сложите малко замразени крокети във вашия фритюрник в една от неговите презентации. Времето за приготвяне е само двадесет минути, така че тази рецепта е идеална за измъкване от неприятно място@
Съставки
- Масло
- Замразени крокети
Подготовка
- Загрейте предварително своя фритюрник до 200 °C за три минути.
- Напръскайте замразените крокети с маслен спрей или леко намажете всеки един с масло и ги поставете на разстояние в контейнера на фритюрника.
- Намалете температурата на 180 °C и ги оставете да се пекат 15-20 минути. Можете да ги местите, за да предотвратите залепването и да ги изпечете добре.
5. Коледни рецепти за фритюрник: Beef Wellington
Филе Уелингтън се състои от говеждо филе, покрито с пастет и дуксел, увито в резени шунка и бутер тесто. Това коледно ястие е много изискано и обикновено се приготвя на фурна, но това не означава, че не можете да го направите във фритюрник. Всъщност този уред ще му придаде още по-хрупкава текстура.
Съставки
- 1 лук шалот
- 1 разбито яйце
- Сол и черен пипер
- 2 скилидки чесън
- 40 мл бренди
- 50 г гъши пастет
- 10 филийки шунка
- 200 г гъби
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 10 мл сос Уорчестър
- 2 правоъгълни парчета бутер тесто
1 кг телешко или телешко филе
Подготовка
- Поставете филето, като го запечете добре от всички страни, за да покафенее месото.
- Оставете го да си почине и се заемете с duxelle – кайма от зеленчуци: гъби, шалот и чесън. Нарежете ги на много ситно и ги запържете в тиган с олио. Можете да добавите малко ракия.
- Разстелете резени шунка върху поднос, като оформите “легло”. Върху него се слагат нарязаните зеленчуци и след това филе, предварително намазано с горчица. Добавете сол и подправка на вкус.
- Загрейте фритюрника на 180 °C (350 °F) за осем минути и поставете филето върху едно от парчетата бутер тесто.
- Намажете с разбито яйце и сгънете листа бутер тесто върху филето, като го запечатате като бонбон отвътре навън. Отрежете останалото бутер тесто.
- Украсете с бутер тестото. Можете дори да направите фигури като коледни лъкове и отново да боядисате повърхността с яйце.
- Поставете парчето в уреда и печете 25 минути на 190 °C.
Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: 7 неща, които децата могат да научат от Коледа
6. Хрупкава сьомга
Вече ви показахме разфасовки от телешко филе, свинско и пуешко. Сега е време за риба! Сьомгата е много елегантно ястие, което е свързано със специални ситуации, а Бъдни вечер несъмнено е една от тях. В допълнение, мазнините в тази риба са богати на омега 3, което помага за намаляване на нездравословния холестерол.
Съставки
- Чесън на прах
- Сол и черен пипер
- Сьомга без кожа
- Един изцеден лимон
- Розмарин и риган
Подготовка
- В купа смесете изцедения лимонов сок, солта, черния пипер и розмарина.
- Върху дъска за рязане, подходяща за риба, разпределете сместа върху сьомгата с четка. Оставете да почине около десетина минути, за да поеме целия вкус и аромати.
- Загрейте фритюрника до 200 °C за пет минути.
- Поставете филетата върху специална хартия за печене във фритюрник, напръскайте ги с маслен спрей и поставете съда в уреда. Оставете ги да се готвят за 15 минути, като ги обърнете по средата на времето за готвене.
7. Коледни рецепти за фритюрник: Ябълков пай
Празничната вечеря не е същата без сладкишите, която включва различни десерти, като пайове, пудинги и чийзкейк, които можете да приготвите във вашия фритюрник. В този случай ще ви покажем как да направите вкусен коледен ябълков пай във вашия фритюрник.
Съставки
- 2 яйца
- 3 ябълки
- 150 мл мляко
- Маслен спрей
- 90 гр царевично нишесте
- 1 лъжица и половина супена лъжица захар
Подготовка
- Обелете ябълките и ги настържете. Може и да ги нарежете. Важното е да не ги пасирате.
- Междувременно разбийте яйцата със захарта до побеляване или до получаване на бледа смес. Смесете я с царевичното нишесте.
- Намаслете формата на вашия фритюрник и сложете ябълката, нарязана на парчета, като основа. След това изсипете тестото, като го оставите да залее плодовете. Включете фритюрника и го оставете да загрее до 180 °C за десет минути. След това поставете сместа във фритюрника, намалете температурата до 160 °C и я оставете за още около четиридесет минути.
- Когато извадите сладкиша, оставете да изстине и отгоре поръсете с пудра захар за украса.
8. Коледни сладки
И накрая, ако говорим за закуски за завършване на вечерята на Бъдни вечер, не можем да пропуснем безспорната звезда на тези дати: коледните сладки! Това е един от най-популярните коледни десерти в света, тъй като е обичан както от възрастни, така и от деца. Освен това, най-хубавото е, че правенето на коледни сладки помага да събудите цялата им креативност и въображение при приготвянето им!
Съставки
- 1 яйце
- 300 г брашно
- 2 супени лъжици мед
- 220 г кафява захар
- 100 г несолено масло
- ½ чаена лъжичка сода за хляб
- ¼ чаена лъжичка смлян карамфил
- ½ чаена лъжичка смляна канела
- 1 чаена лъжичка ванилова есенция
- ½ чаена лъжичка джинджифил на прах
- ¼ чаена лъжичка индийско орехче на прах
Подготовка
- Първото нещо, което трябва да направите, е да разбъркате размекнатото масло със захарта до получаване на еднородно тесто. След това добавете яйцето към сместа, както и ванилията и меда. Разбийте, така че всичко да се интегрира.
- Добавете брашното, содата и подправките и продължете да бъркате, докато получите гладко тесто без бучки.
- Покрийте тестото със стреч фолио и го оставете да престои един час в хладилника.
- Поръсете плота с брашно, разточете тестото с точилка до 1 сантиметър дебелина и направете формичките, които ви харесват най-много: елхички, снежни човеци или коледни пръчки.
- Поставете бисквитките върху хартия за печене в кошницата на фритюрника, затворете и нагласете на 160 °C за десет минути.
- Бисквитките могат да бъдат украсени с глазура или пудра захар.
Използвайте своя фритюрник, за да приготвите вкусни рецепти тази Коледа!
Както можете да видите, универсалността на фритюрника ви позволява да приготвяте традиционни ястия за Коледа бързо и здравословно, без да се отказвате от вкусния вкус, който характеризира тези празненства.
Има много различни варианти за рецепти, които да приготвите за вашите приятели и семейство, за да отпразнувате празниците и да посрещнете новата година. Препоръчваме ви да разгледате този списък и да използвате вашето въображение и креативност. Независимо дали искате да направите нещо сладко или солено, проучете новите възможности във вашата кухня. Весели празници!