7-те най-често срещани причини за стрес по Коледа

В тази статия научете кои са най-често срещаните причини за стрес по Коледа и как да се справите правилно с тях.
7-те най-често срещани причини за стрес по Коледа

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Въпреки че коледният сезон често се свързва с радост, празнуване и събиране на семейството, вярно е и че много хора изпитват голямо количество стрес, безпокойство и тъга през това време. Защо е така? Най-честите причини за стрес по Коледа са множество и варират при всеки човек.

Носталгията, породена от празненствата, както и намаляването на почивката и множеството дейности, оказват голямо влияние върху този проблем. Въпреки това е важно да се идентифицира причината, тъй като е необходимо да се приложат стратегии за справяне с нея, преди да генерира здравословни усложнения.

7-те най-често срещани причини за стрес по Коледа

Причините за стреса по Коледа варират според контекста, в който се намира човек. Истината е, че тези срещи са склонни да повишават напрежението, безпокойството и други неприятни емоции.

Това се посочва в проучване, публикувано в Innovations in Clinical Neuroscience, което заключава, че по време на коледните ваканции се наблюдава увеличаване на дисфоричните настроения, т.е., с тенденция към депресия, раздразнителност и тревожност.

Проучванията също така показват, че по това време на годината се увеличават случаите на инфаркти, което е свързано – наред с други неща – с емоционалния стрес. Следователно това е проблем, който не трябва да остава незабелязан и трябва да бъде идентифициран, за да се намерят най-ефективните решения. Нека разгледаме подробно основните причини.

1. Нереалистични очаквания за празника

Повечето хора имат традиционна представа за Коледа, която е прекомерно оптимистична. Обикновено се свързва с уютен, весел дом, обитаван от щастливо семейство, което се събира, за да сподели подаръци и страхотна вечеря, приготвена до съвършенство.

Животът обаче често е толкова сложен и объркан, че не отговаря на тази конвенционална представа. Все пак мнозина очакват опитът им да съответства на нея. Тогава, когато нереалистичните очаквания не се сбъднат, се изпитват емоции на разочарование и фрустрация.

Нещо повече, с възхода на социалните медии това става по-очевидно, особено когато други публикуват своята „перфектна Коледа“. В известен смисъл това създава допълнителен натиск и задължение за организиране на празник, съобразен със социалните условности.

В този случай трябва да сме наясно, че начинът, по който прекарваме Коледа, не е задължително да отговаря на социалните представи. Добре е да коригирате коледните рутини и традиции, за да отразяват новите и различни обстоятелства.

Например, ако семейните посещения създават дискомфорт поради увеличени задължения, здравословни проблеми, конфликти между членовете или друга причина, добре е да ги отмените и да празнувате празненствата в по-тесен кръг и без толкова много показност.

Най-честите причини за стрес по Коледа:
Нереалистичните очаквания за това каква трябва да бъде Коледа може да са причина за високи нива на стрес по време на празника.

2. Организиране на тържествата

Зад големите семейни тържества стои някой, който трябва да свърши цялата предварителна работа по организиране, декориране, пазаруване, готвене и т.н. Обикновено майките в семейството са тези, които в крайна сметка изпитват най-голям стрес.

В допълнение, затварянето на училищата и семейните посещения в дома често увеличават задълженията. Така че, вместо да се забавляват, тези хора в крайна сметка са много претоварени и стресирани.

В тези случаи се препоръчва следното:

 • Планирайте предварително празничните партита и семейни посещения.
 • Разделете задачите и помолете всички членове за помощ.
 • Всеки ден отделяйте малко време за релаксираща дейност.
 • Избягвайте да включвате твърде много посещения и социални събития в дневния ред.

3. Напрежение в семейството

В почти всички семейства има конфликти, които обикновено се засилват по Коледа поради увеличаването на семейните срещи и съжителството.

Обичайно е човек да се окаже задължен да споделя времето си с роднина, с когото няма толкова добри отношения. Също така е обичайно да има идеологически сблъсъци между членовете поради поколенчески, географски или лични различия.

Всъщност, дори и да няма очевиден източник на несъгласие или конфликт, продължителният период в близост с голяма част от семейството все още може да бъде стресиращ. За да се справите, най-добре е да поддържате реалистични очаквания.

Ако роднините са склонни да спорят през цялата година, има вероятност да го направят и на Коледа. Така че едно решение е да се разделят празненствата, за да се запазят „воюващите страни“ разделени. Например, посетете една група роднини на Бъдни вечер и друга на Коледа.

Друга препоръка е да избягвате спорните теми през вечерта. Вместо това участвайте в занимателни дейности – като семейни настолни игри – за да избегнете прибягването до неудобни разговори.

И накрая, избягвайте прекомерната консумация на алкохолни напитки. Намалените задръжки могат да допринесат за ненужни спорове.

4. Най-често срещаните причини за стрес по Коледа: Далеч от дома

Много хора се оказват сами на Коледа и причините може да са преместване в град, далеч от роднините им, разпадане на брака или семейно отчуждение.

В тези случаи акцентът върху семейството, събирането заедно и хубавите моменти по време на коледните празници може да накарат тези, които са изолирани, да се чувстват много самотни и депресирани.

Ако това е вашият случай, препоръчваме да поддържате връзка с близките си чрез видео разговори или съобщения. Също така, опитайте се да направите планове за Коледа; ако нямате с кого да споделите деня, помислете за благотворителност.

Ако живеете в чужбина, друга възможност е да организирате среща с хора, които познавате и които са в същото положение, или да присъствате на обществени тържества като коледни песни на общи места.

5. Често срещани причини за стрес по Коледа: Финансови проблеми

Харченето за подаръци, храна и украса също може да направи Коледа стресиращ сезон, особено за тези, които изпитват финансови проблеми или са безработни.

Ако е така, помнете какво казахме за очакванията за сезона; те не винаги ще се адаптират към реалността и това не е лошо. Коледа е просто поредната дата в календара и няма нищо страшно, ако в този момент нямате условия за мечтания празник.

С това ясно ви каним да си дадете възможност да изживеете Коледа по свой собствен начин, като я адаптирате към вашите лични нужди и възможности. Можете да приложите на практика следното:

 • Определете бюджет и се придържайте към него, за да избегнете преразходите.
 • Помислете за по-проста, по-икономична версия на тържеството.
 • Имайте предвид, че не е нужно да харчите пари, за да направите подарък, можете също да споделите времето и присъствието си с другите или да подарите подарък, който сте направили сами (като например коледна картичка или изработка).

6. Раздели, разводи или скорошни загуби

Отсъствията на близките са една от най-честите причини за стрес по Коледа. Празниците могат да бъдат много трудни за семейство, което наскоро е преживяло раздяла, развод, преместване или смърт на близък.

Преминаването през процеса на скръб прави празниците задълбочаващи емоционалните рани. Затова признайте, че тъжните чувства са нормални и че е добре да се чувствате тъжни или самотни.

Добре е да изразявате чувствата си и имайте предвид, че въпреки че е празничен сезон, не е нужно да сте щастливи през цялото време.

Разбира се, разумно е да избягвате изолацията. Споделянето на времето с други любими хора и участието в различни дейности може да предотврати това чувство на самота. Също така може да участвате в обществени или благотворителни събития.

Най-честите причини за стрес по Коледа:
Отсъствието на близки, бракоразводни процедури и скорошни смъртни случаи повишават стреса, безпокойството и депресията по Коледа.

7. Най-честите причини за стрес по Коледа: Нездравословни хранителни навици

Хранителните навици по Коледа също оказват влияние върху появата на стрес. Всъщност не е необичайно някои хора да търсят утеха във висококалорични храни и алкохол, за да се опитат да успокоят стреса и безпокойството.

И въпреки че за момент тези храни намаляват чувството на стрес, по-късносе появява йо-йо ефект и негативните емоции са склонни да се засилват.

Всъщност консумацията на алкохол може да премине границата от „приятно“ до „неприятно“, за да отстъпи място на махмурлук, дехидратация и чувство на емоционален дискомфорт.

Като цяло, най-добре е да сте по-съзнателни за нещата, които консумирате по това време на годината. Здравословната диета, без прекаляване, е ключова за поддържането на здравето като цяло.

Възможно е да се справите със стреса по Коледа

Въпреки че има редица често срещани причини за стрес по Коледа, това не означава, че трябва да си прекарате лошо през това време. Напротив, има много възможности да създадете приятни и незабравими мигове независимо от обстоятелствата.

Отправната точка е да се признае, че това не е даденост или нещо автоматично. Всичко изисква време, усилия и инвестиции. Пренебрегването на тази реалност само ще направи празника по-стресиращ в дългосрочен план.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sansone RA, Sansone LA. The christmas effect on psychopathology. Innov Clin Neurosci. 2011 Dec;8(12):10-3. PMID: 22247812; PMCID: PMC3257984.
 • Kloner R. The “Merry Christmas Coronary” and “Happy New Year Heart Attack” Phenomenon. Circulation [Internet]. 2004 [consultado 8 dic 2022]; 110:3744–3745. Disponible en: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.0000151786.03797.18
 • Barker P. The gift of less Christmas stress. Vet Record [Internet]. 2019 [consultado 8 dic 2022]; 185(23): 736-737. Disponible en: https://bvajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1136/vr.l6952
 • Reichenberger J, Schnepper R, Arend AK, Blechert J. Emotional eating in healthy individuals and patients with an eating disorder: evidence from psychometric, experimental and naturalistic studies. Proc Nutr Soc. 2020 Aug;79(3):290-299. doi: 10.1017/S0029665120007004. Epub 2020 May 13. PMID: 32398186; PMCID: PMC7663318.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.