Колко вредно е да се яде пуешката кожа?

Някои хора твърдят, че яденето на пуешка кожа е вредно за вашето здраве, поради съдържанието на наситени мазнини. Наистина ли е така? Ще откриете отговора в следващите редове.
Колко вредно е да се яде пуешката кожа?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 24 юни, 2024

Особено около празниците много хора се чудят дали консумацията на пуешката кожа е вредна за здравето. Този тип месо обикновено е главният герой за приготовленията за Бъдни вечер – не само заради вкуса си, но и заради множеството начини за готвене. Печено, гриловано, пушено, с подправки, в сосове… има десетки рецепти, с които да му се насладите!

Най-хубавото от всичко е, че това е храна с високо хранително качество. Всъщност, както се посочва в публикация на Американската сърдечна асоциация, пуешкото месо е важен източник на протеини с висока биологична стойност, както и на витамини от група В и минерали като фосфор, желязо, калций и цинк. Но полезно ли е да се яде кожата му?

Пуешката кожа: повече полезни мазнини, отколкото вредни

Несъмнено една от причините някои хора да избягват пуешката кожа е съдържанието на мазнини в нея. От десетилетия идеята е широко разпространена, че това е изобилен източник на наситени мазнини, които са вредни за нашето здраве.

Тези вярвания обаче са опровергани от специалистите по хранене. Чрез блога на медицинското звено на CNN, Лилиан Чеунг, редакционен директор на The Nutrition Source от Харвардското училище по обществено здраве, обяснява, че не е необходимо да се отказвате от пуешката кожа.

Според експерта кожата на домашните птици съдържа повече мононенаситени мазнини, отколкото наситени мазнини. И макар да е вярно, че добавя малко повече калории към ястието, не е проблем, когато се консумира умерено.

Обратното, включването на източници на мононенаситени мазнини в диетата има своите предимства. Всъщност проучване, докладвано в списание Missouri Medicine, заключава, че този вид мазнини помагат за намаляване на телесното тегло и контролиране на инсулиновата резистентност, когато се приемат като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Междувременно публикация в Food & Nutrition Research разкрива дебата относно приема на наситени мазнини. Във връзка с това, няколко рандомизирани контролирани проучвания съобщават, че не повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Все пак се препоръчва техният прием да бъде под 10% от общия ви дневен енергиен прием.

Макар да е вярно, че пуешката кожа съдържа наситени мазнини, малко вероятно е нейният прием да повиши нивата на холестерола или триглицеридите. Както при другите храни, ключът е да знаете как да намалите консумираните порции.
Печена пуйка
Пуешкото е постно месо, което може да бъде добър избор, когато се консумира като част от здравословна, балансирана диета. Важно е обаче да имате предвид и другите неща, с които го ядете, когато става въпрос за планиране на здравословно хранене.

Методът на готвене има значение

Подробност, която не трябва да се пренебрегва при приготвянето на пуйката, е начинът на приготвяне. Когато става въпрос за грижа за вашето здраве и тегло, избягвайте рецепти, които включват пържене или добавяне на трансмазнини.

Изследванията, споделени в списание Nutrients, показват, че методи като варене и печене са свързани с по-здравословен кардиометаболитен профил. По-конкретно, те допринасят за по-нисък индекс на телесна маса, тегло и риск от сърдечни заболявания.

Друг добър вариант е подготовката с фритюрник, уред, който придоби популярност с предлагането на предимства при готвене на храна. Както обяснява диетологът Ариана Кукуза в публикация на клиниката в Кливланд, така се намалява приема на калории със 70-80% в сравнение с нормалното пържене.

Тези уреди предлагат термичен процес с иновативна технология, която прави възможно получаването на подобни характеристики (текстура и вкус) на традиционното пържене, но без добавяне на масла или използване на високи температури. В момента еър фрайърите се считат за един от най-удобните и здравословни видове готвене.

Не пропускайте да прочетете и: Диетата от 1000 калории: Наистина ли работи?

Други препоръки за здравословна консумация на пуешката кожа

Поради своя хранителен състав, пуешкото е едно от най-здравословните меса, които могат да бъдат включени в здравословна диета. Също така е ясно, че не е строго необходимо да се премахва кожата. Тъй като не е толкова вредна, колкото се смяташе преди.

Въпрос на вкус е дали ще ядете пуйката с кожа.

Въпреки това е препоръчително да приложите други съвети на практика, за да осигурите по-здравословни ястия с контролирано съдържание на калории. Това включва следното:

  • Изберете рецепти, които включват изобилие от зеленчуци и подправки.
  • Ако маслото е необходимо, изберете здравословен вариант, като зехтин, кокосово или рапично масло.
  • Мариновайте пуйката с подправки, цитрусови сокове или оцет. Тези съставки подобряват вкуса му, без да влияят на хранителните му качества.
  • Избягвайте рецепти, които включват добавени захари, индустриални сосове, брашна и ултра-преработени храни.
  • Сервирайте умерени порции.
Празнична вечеря
По Коледа обикновено има прекомерна консумация на калории, така че изборът на най-здравословните начини за приготвяне на пуйка ще бъде от полза за цялото семейство.

Пуешко месо: Най-добрият вариант за вечеря за Коледа

Приготвянето на пуйка за коледната вечеря не е просто традиция; това е една от най-добрите алтернативи по отношение на храненето и здравето, за да се погрижите за себе си по време на празниците.

Тази храна съдържа протеини с висока биологична стойност – тоест с добър профил на незаменими аминокиселини. Освен това е източник на витамини от група В и минерали (като желязо, цинк и мед), които са от ключово значение за насърчаване на здравето.

Докато се консумира в умерени порции – и като част от здравословна диета – пуешкото може да бъде съюзник в грижата за теглото и здравето на метаболизма. Без да се налага да се отказвате от вкусни рецепти. И така, как обичайно приготвяте това месо?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.