5 контейнера и аксесоари, за да извлечете максимума от вашата фурна

В тази статия ще ви покажем най-добрите аксесоари и контейнери за фурна, които ще ви помогнат да извлечете максимума от вашата печка. Знаем, че ще ви харесат!
5 контейнера и аксесоари, за да извлечете максимума от вашата фурна
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 декември, 2022

Фурната е един от най-добрите уреди за готвене. Може да се използва за приготвяне на ястия с отлично качество и добра хранителна стойност. Освен това има редица контейнери и аксесоари, които са много подходящи, за да се възползвате максимално от функциите й. В тази статия ще ви покажем какви са те, за да можете да извлечете максимума от вашата фурна!

Преди да започнем, първо трябва да подчертаем, че е добра идея да редувате различните методи на приготвяне, когато планирате здравословна диета. Всеки от тях има определени характеристики, що се отнася до взаимодействието с хранителните вещества. Като общо правило мазните и агресивни методи, като пържене, трябва да бъдат ограничени.

Контейнери и аксесоари, за да извлечете максимума от вашата фурна

Нека да разгледаме най-добрите контейнери и аксесоари за фурна, които ще ви позволят да извлечете максимума от този уред. Те са доста евтини и лесни за използване, така че ви препоръчваме да си ги набавите възможно най-скоро.

1. Извлечете максимума от вашата фурна с ръкавици за готвене

Ръкавиците за фурна са незаменим елемент за избягване на изгаряния, причинени от работа със съдове, които са били в горещата фурна. Те трябва да могат да издържат на високи температури, за да можете да поставяте и вадите различните съдове без риск. На пазара има голямо разнообразие от модели, така че вашите възможности са безкрайни!

Извлечете максимума от вашата фурна
Боравенето с всякакви тави във фурната трябва да става с ръкавици за по-голяма защита.

2. Препарати за почистване на фурни

Почистването на фурната може да бъде досадна задача. Има обаче джаджи, които могат да улеснят нещата.

Продават се например малки тавички, в които може да се сложи малко оцет и малко сода за хляб и да се оставят за няколко минути във фурната на ниска температура. С изпаренията, които се отделят, можете да почистите остатъците от мазнина, натрупани във вашата фурна.

3. Тави с незалепващо покритие: Основни аксесоари, за да извлечете максимума от вашата фурна

Един от най-големите проблеми при готвене във фурната е залепването на храната по тавите. За да се избегне това, често се използват големи количества масло, което увеличава енергийната стойност на вашите ястия.

Важно е да запомните, че ако има калориен дисбаланс във вашата диета, може да настъпи наддаване на тегло, което е доказано, че увеличава риска от заболяване в средносрочен план.

За да се преборите с този проблем, е възможно да закупите пластмасови тави, които се поставят отгоре на решетката, за да предотвратят залепването на храната, без да е необходимо да използвате мазнина за тази цел. Те са евтини, могат да се използват повторно и се почистват много лесно.

4. Специални съдове на фурна

Съдовете за фурна трябва да могат да издържат на високи температури. Освен това е важно да са направени от устойчиви материали, които не отделят никакви вредни химически следи по време на готвене.

Това предотвратява замърсяване с тежки метали или вещества, които могат да бъдат токсични за тялото. Някои от тях дори могат да нарушат хормоналния баланс, както се посочва в изследване, публикувано в Международния журнал за трудова медицина и здравеопазване на околната среда.

Някои модели имат серия от подвижни решетки, които позволяват храната ви да бъде поставена върху тях, за да се възползвате напълно от соковете, които отделя. Това ще ви позволи да приготвите изискан сос, който допълва органолептичните характеристики на ястието.

5. Дървени тави за пица

Ако сте любители на пица, не можете без специална дървена дъска за печене, върху която да поставите тестото. По този начин ще получите изключително хрупкави пици, които значително ще подобрят изживяването от хапването на страхотна домашна пица.

Имайте предвид, че много рецепти могат да бъдат здравословни, когато се приготвят у дома. Въпросът е да изберете тесто с добро качество и да използвате свежи и здравословни храни.

тави за пица, за да извлечете максимума от вашата фурна
Дъските за пица с домашен размер са много практични за семейни пици, въпреки че можете да ги купите и за гурме фурни.

Използвайте контейнери и аксесоари, за да извлечете максимума от вашата фурна

Има няколко основни контейнери и аксесоари за фурна, които трябва да имате, за да подобрите максимално готвенето. По този начин ще можете да приготвяте продукти с високо органолептично и хранително качество по много лесен начин. Несъмнено ще можете да се възползвате много повече от възможностите на този уред с приборите и инструментите, които току-що ви показахме.

И накрая, не забравяйте, че ключов момент при готвене във фурната е измерването на температурата. Ако готвите на прекалено високи температури, във вашата храна може да се натрупа значително количество нискокачествени трансмастни киселини.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Koliaki, C., Liatis, S., & Kokkinos, A. (2019). Obesity and cardiovascular disease: revisiting an old relationship. Metabolism: clinical and experimental92, 98–107. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2018.10.011
  • Dziewirska, E., Hanke, W., & Jurewicz, J. (2018). Environmental non-persistent endocrine-disrupting chemicals exposure and reproductive hormones levels in adult men. International journal of occupational medicine and environmental health31(5), 551–573. https://doi.org/10.13075/ijomeh.1896.01183

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.