7 неща, които децата могат да научат от Коледа

Коледа е чудесно време да научите за ценностите, чувствата и културата. Има редица страхотни неща, които децата могат да научат от Коледа.
7 неща, които децата могат да научат от Коледа
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 11 август, 2023

Има ли неща, които децата могат да научат от Коледа? Да, благодарността е едно от тях; здравето, семейството, приятелите, а защо не и подаръците, са причини за благодарност. През този сезон е добре да се насърчава ученето при децата.

Други начини за преподаване по време на коледния сезон са свързани с дидактически дейности. Ръчно изработените неща, разбирането на значението на Бъдни вечер и слушането на традиционни песни са някои примери.

Възползвайте се от факта, че емоциите са на повърхността, за да подхранвате знанията, споделяйте със семейството и покажете на децата, че същността на Коледа надхвърля материалното.

Неща, които децата могат да научат от Коледа

С порастването децата придобиват по-голяма представа какво представлява Коледа. За тях е обичайно да свързват празника с пристигането на Дядо Коледа.

Тъй като пристигат на 25 декември и по-късно на 6 януари, използвайте междинния период, за да изпълнявате забавни и педагогически задачи, освен да култивирате ценности и добродетели в тях. Ние предлагаме да ги учите на следното.

1. Кръг на благодарност

Вече говорихме за благодарността, ценност, приложима по всяко време. Но на Коледа е добре да подчертаем, че най-важното нещо, за което трябва да благодарим, не са подаръците, а усилията и илюзията, с която са подарени, както и доброто здраве, семейството и приятното прекарване.

На Бъдни вечер предложете динамика, в която всяко дете и останалите присъстващи излагат причините за благодарност.

Във връзка с благодарността няколко проучвания са съгласни, че това е отношение, което помага на хората да бъдат по-щастливи, да подобрят взаимоотношенията си и да бъдат по-позитивни. Насърчавайте я от детството и помагайте за възпитанието на щастлив възрастен.

неща, които децата могат да научат от Коледа.
Благодарността надхвърля подаръците. Ние сме благодарни за доброто в живота, особено за нематериалното.

2. Упражнения за майндфулнес

Последният месец от годината помага за правенето на равносметка за пакостите, напредъка в училище и поведението у дома, важни действия за поставяне на новогодишни решения.

Обяснете на децата в какво се състои упражнението за майндфулнес с прости примери. Спомнянето на ден, когато не са се държали толкова добре или колко отговорни са били, са аспекти, които могат да включат в равносметката си.

Въз основа на своя опит те предлагат какво трябва да променят, подобрят или засилят в следващия период. Този инструмент е полезен за цял живот и е едно от многото неща, които можете да научите от Коледа.

3. Неща, които децата могат да научат от Коледа: Да даряват и споделят

Програмите KITS подчертават, че показването на децата колко е важно да споделят, ги мотивира да споделят по-често. Помислете дали да не използвате фрази като тези по-долу:

  • „Споделянето е забавно!“.
  • „Споделянето те кара да се чувстваш добре.“
  • Когато споделяш, караш другите да се чувстват добре.”
  • „Споделянето е добър начин да бъдеш приятел.“
  • „Когато споделяме, е по-вероятно другите да споделят с нас.“

Как да го направите? Насърчете децата да включат своите приятели в писмата до Дядо Коледа. Освен това проверете заедно дали има играчки в добро състояние, които вече не се използват и ги дарете на тези, които имат нужда от тях.

4. Игри за развитие на мисленето

Скоропоговорки, шеги и гатанки оживяват коледните празници, особено ако позволите на децата да представят своите идеи. Чрез тази динамика те обогатяват своя речник, прилагат логика и развиват мисленето си.

В игра с гатанки или коледни загадки за деца, участниците дават улики и чакат противника да ги разгадае. Уверете се, че предизвикателството съдържа думи или знаци, загатващи празниците, например:

  • “Кой идва, облечен в червено в шейната си за Коледа?”.
  • „Кръгъл е, със златни и сребърни чинели, ще звъни за Коледа, а вие го удряте безкрайно.“
  • „Ние сме малки и закръглени и ще ти донесем късмет, ако до полунощ изядеш дванадесет.“

5. Неща, които децата могат да научат от Коледа: коледните истории

Историите, загатващи за сезона, са забавни и образователни. Коледните истории са чудесна помощ за научаване на традициите и смисъла и духа на празника.

Произходът на адвентния венец, раждането на бебето Исус, легендата за влъхвите и стотици съвременни истории съставят изискано меню от детски приказки, подходящи за празниците.

Educared отбелязва, че четенето засилва въображението, допринася за ученето, насърчава концентрацията и е забавно. От своя страна Фондацията за детско здраве казва, че насърчаването на ежедневното четене е препоръчително, за да се превърне то в нормално и обичайно занимание.

Не позволявайте декември да бъде изключение и поканете децата да четат. Можете да купувате книги, да ги вземате от библиотека или да търсите онлайн; опциите са много.

6. Народни песни

Коледарските песни са характерни за Коледа. Ако децата опишат подробно тези песни, те ще разберат коледната история, тъй като всички текстове се отнасят за събитията.

Изтеглете плейлисти със сезонни песни само за деца. Ако са усвоили четенето, пеенето им тип караоке ще бъде забавно.

неща, които децата могат да научат от Коледа.
Коледните песни могат да ни научат на ценности и традиции.

7. Ръчни занимания

Списание Para el Aula подчертава ръчните занимания като стимулант за уменията за учене на децата, способен да определя фините и грубите двигателни умения, както и да позволява на децата нови ситуации за творене.

Сред нещата, които децата могат да научат на Коледа, е да правят украшения, които да закачат на елхата или да ги поставят във всяка стая на къщата. Използвайте рециклирани материали и развихрете въображението си.

С пръчици за сладко, боя и блясък проектирайте красиви мини елхи. Намерете сухи клони и направете венци, напълнете чорапи и направете сладки снежни човеци. Има много идеи за правене на декорации с децата.

Значението на Коледа в детството

Грешка е да пропуснете възможността, която предлага Коледа, да допринесете за образованието на децата. Изкуството, музиката и историята са предмети, с които чрез динамиката на игрите укрепвате културата и празнуването на декември.

Освен това съжителството по време на коледните празници заздравява връзките ни, тъй като това обикновено са дни, в които емоциите са в своя пик. Декември е пълен и с носталгия и радост, чувства, които са от съществено значение за формирането на спомени, които децата ценят през целия си живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.