5 диетични храни, които водят до напълняване

Има толкова много трикове, съвети и рецепти за сваляне на килограми. Обаче, те често не се получават. Това е така, защото има диетични храни, които водят до напълняване, без дори да знаете.
5 диетични храни, които водят до напълняване
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хората винаги пробват нови диети за сваляне на килограми. Има толкова много хитрости, съвети и рецепти, които би трябвало да ви помогнат да свалите или да контролирате теглото си. Обаче, те невинаги се получават. Това е така, защото има диетични храни, които водят до напълняване, без дори да знаете.

Като цяло, храните, които трябва да избягвате, са бисквити, бонбони, мазни храни и шоколад.  Хората, които консумират тези храни, често стават жертви на затлъстяването. Обаче, има други видове храни, които би трябвало да са здравословни, които всъщност водят до напълняване.  

Ще ви покажем списък с 5 диетични храни, които ще водят до напълняване, без дори да знаете.

Диетични храни и здравословни диети за отслабване

Когато става въпрос за сваляне на килограми, първото нещо, което трябва да направите, е да избягвате мазни храни, десерти, безалкохолни напитки и сладки неща, като цяло. Вместо това, трябва да включите здравословни храни.

Обаче, много от храните, за които си мислим, че са здравословни, всъщност не са, тъй като вредите, които причиняват, са почти еднакви с тези, причинени от брашното или захарта.

Диетологът и готвач Амелия Уинслоу ни разказва за някои храни, които са смятани за съюзници за свалянето на килограми, но всъщност не са. Всички те са диетични храни, които могат да доведат до качване на килограми.

5 диетични храни, които може да доведат до напълняване

1. Диетични храни и напитки

Диетични храни: снимка на 3 сока в стъклени бутилки, грозде и 2 ябълки

Учените вярват, че когато ядем и пием нещо сладко, организмът очаква калории. Обаче, когато напитките не съдържат калории, организма ни реагира със забавяне на метаболизма, което намалява нивата на инсулин и ни кара да качваме килограми.  

Какво трябва да пиете вместо това?

Най-препоръчителната напитка е водата. Освен това, можете да опитате студен чай без захар, вода с лимон или билкови отвари.

2. Ниско калорични диетични храни

Когато хората купуват нискомаслени продукти, те всъщност консумират 30% повече от тези храни. Следователно, това в крайна сметка не им помага, защото консумират повече.

Ето защо е важно да следите вашите порции здравословни храни и да избягвате нискомаслените. Най-важните неща са контролът и размерите на порциите.  

3. Овкусени кисели млека

Диетични храни: снимка на плодови кисели млека и плодове около тях

Много хора си мислят, че киселото мляко помага при храносмилането, заради своите здравословни бактерии. Това е така, но най-добрата опция е винаги натуралното кисело мляко.

Овкусеното кисело мляко обикновено се подслажда с допълнителна захар и царевичен сироп. Добър вариант е да се добавят свежи плодове към киселото мляко.  

4. Пакетирани плодове

Когато производителите опаковат плодовете, те знаят, че тези плодове няма да издържат дълго на щанда. Ето защо те често добавят високофруктозен царевичен сироп към плодовете, за да имат вкус и да се запазят по-дълго време.

Консумирането на пресни и сезонни плодове е винаги най-добрия вариант.

5. Напитки за спортисти

Снимка на жена, която пие вода от бутилка

Повечето изявени спортисти консумират тези напитки и хората си мислят, че те са здравословни. Обаче, това, което пиете, се състои от захар и вода, което означава, че консумирате повече калории.  

Тези напитки се препоръчват само за хора, които извършват физически упражнения, защото те заместват захарта, която един човек губи по време на тренировка. Обаче, извън спортната зала, те не са добър вариант.

Всички те са ясни примери за диетични храни, които ви карат да качвате килограми. За да постигнете вашата цел, ще ви дадем някои основни съвети относно това какво да имате предвид когато започнете диета за сваляне на килограми.  

Съвети, които да имате предвид относно диетите за отслабване

  • Не съществуват диети за ”стопяване на мазнини”. Всички продукти, храни и добавки са само допълнения към нискокалоричната диета. Това означава, че те са ефективни, само докато имате добре създадена, специално за вас лична диета.
  • Кажете „да“ на въглехидратите. Въглехидратите са важни за тялото, дори ако следвате диета. Най-добре е да се изберат пълнозърнести храни, които ще ви дадат повече фибри и хранителни вещества.
  • Мазнини? Да, но се уверете, че са висококачествени. Мазнините са задължителни в умерени количества. Следователно, трябва да опитате зехтин, когато овкусявате вашите салати и приготвяте ястията. Диетата не означава, че трябва да се откажете от вкуса. В допълнение, те ще ви осигурят омега 3 и 6 мастни киселини, както и витамини A, D и E.
  • Вечерята не е враг. Както със закуската, вие също трябва да завършите деня добре. Вечерята е важна, защото докато спите, вие ще изкарате средно 8 часа без да ядете нищо. През това време, вие все още ще се нуждаете от достатъчно енергия за да може вашия организъм да функционира правилно.

Заключение

Запомнете, че не става въпрос само за приемане на по-малко калории, също така е важно да се изгарят калориите, които приемате. Обаче, това не означава, че трябва да се запишете на фитнес или да станете професионален спортист. Просто започнете да излизате на разходки, да се качвате по стълбите, да изкачвате планини или да се разхождате на плажа, например.

Това, което е пределно ясно, е, че седенето на дивана няма да ви помогне да свалите килограми. Нашите тела са пригодени за движение и като се упражнявате, ще можете да ядете малко повече докато сте на диета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.