9 храни и напитки, които могат да причинят мигрена

Знаете ли, че прекомерната консумация на кофеин може да отключи главоболия и мигрена? Въпреки това, ако сте привикнали към него, не бива също и да го спирате изведнъж, защото и това може да причини проблеми.
9 храни и напитки, които могат да причинят мигрена
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мигрената е една от най-често срещаните причини за посещение при лекар по света. Всъщност това е и един от най-големите причинители на увреждания според данните на Световната здравна организация (СЗО). Появата на мигрена се свързва с генетични фактори, както и с постоянен стрес, хормонални промени и някои определени стимуланти. Но заедно с тези причини е установено, че до 30% от случаите са свързани с определени нездравословни хранителни навици, които могат да причинят мигрена

Състои се от силна, пулсираща болка в едната или в двете части на главата, почти винаги придружена от замаяност, замъглено зрение и чувствителност към светлина.

Силната болка може да продължи няколко минути, макар че в повечето случаи продължава няколко часа или дори няколко дни.

Някои храни са особено проблемни поради техния състав и ефектите, които имат върху тялото ви, както и конкретно могат да причинят мигрена.

Научете кои са те!

1. Фъстъчено масло

Фастъченото масло е от храните, които могат да причинят мигрена

Фъстъченото масло се асоциира с главоболията и мигрената.

То съдържа вазоактивна аминокиселина, наречена тирамин, която предизвиква тези реакции.

Състои се също и от вещества, които могат да причинят алергични реакции при някои хора, което пък може да доведе до възпаление и да повлияе на кръвообръщението ви.

2. Бира

Макар че в годините й се приписват множество медицински свойства, бирата може да причини силно главоболие заради съдържанието си на тирамин и алкохол.

И двете вещества са стимуланти и могат да причинят възпаление в някои тъкани на тялото.

Заедно с факта, че прекалената консумация засяга метаболизма, обяснява защо бирата влошава симптомите на мигрената.

3. Червено вино

Червеното вино може да предизвика мигрена и главоболие

Чаша червено вино на ден предоставя на тялото ви широка гама от антиоксиданти и дори помага да се подобри кръвообращението.

Независимо от това, то не се препоръчва за хората, податливи на мигрена и главоболие, поради съдържанието на тирамин, феноли и други съставки, които причиняват тези проблеми.

4. Сирене

На вкус е страхотно и има уникална текстура, която много обичаме. Въпреки това хората, получаващи мигрена, за съжаление трябва да намалят консумацията на сирене възможно най-много, понеже то съдържа съставки, които може да причинят влошаване на симптомите.

Протеините и мазнините в него увеличават възпалението и правят по-трудно контролирането на главоболието и проблемите със зрението.

5. Силно обработени меса

Силно обработените  меса може да причинят проблеми с мигрената

За всеки, който получава мигрена, консумацията на всякакъв вид обработено или консервирано месо, би била в негова вреда.

Тези храни съдържат добавки като нитрити и нитрати, които освен че повишават риска от рак, увеличават също възпалението и притока на кръв към мозъка ви, което пък води до силни главоболия.

6. Пържени изделия и храни с високо съдържание на мазнини

Пържените изделия и храните, богати на наситени мазнини, може да причинят възпаления в някои тъкани и често са виновни за появата на мигрената.

Тези храни повишават холестерола и нивата на триглицеридите, като по този начин увеличават риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови усложнения.

Освен това пречат на метаболизма и затрудняват тялото ви да насища клетките с кислород както трябва.

7. Прекаленото количество кафе

Прекомерната консумация на кофеин може да причини главоболие и мигрена.

Прекомерната консумация на кофеин, независимо чрез кафе или други напитки, може да причини главоболие и мигрена.

Но да спрете да го приемате, особено когато тялото ви е свикнало с него в малки количества, също може да има отрицателен ефект върху вас.

Затова най-добре избягвайте прекалената консумация или я прекратете напълно.

8. Шоколад

Малко количество шоколад на ден предоставя на тялото ви антиоксиданти и подпомага циркулацията, както и когнитивното здраве.

Но въпреки това за хората, които го консумират в големи количества, съществува по-голям риск от получаване на мигрена, тъй като шоколадът засяга разширяването на кръвоносните съдове, поради съдържанието си на тирамин.

9. Рафинирани зърнени храни могат да причинят главоболие и мигрена

Рафинираното брашно се свързва с влошаването на симптомите на мигрена.

Рафинираното брашно и други източници на глутен се свързват с влошаването на симптомите на мигрена.

Този трудносмилаем протеин причинява дисбаланс във възпалителните, стомашните и метаболитните процеси при хората, които имат непоносимост към него.

Хората, нетолерантни към глутен или страдащи от болестта целиакия, забелязват значително подобрение на главоболието, когато избягват глутена.

Когато гореспоменатите храни не са единствената причина за мигрената, по-добре е да се ограничи тяхната употреба, за да се избегне влошаване на симптомите.

Здравословната диета и почивката могат да помогнат значително в справянето с този проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Deza Bringas, L. (2010). La Migraña. Acta Med Per. https://doi.org/10.15446/av.enferm.v33n1.37514
  • Pascual, J. (2012). Migraña crónica: tratamiento. Www.Neurologia.Com Rev Neurol.
  • Muñoz, J., Volcy, M., Sobrino, F., Ramírez, S., Uribe Bernardo, Pradilla, G., … Castro, C. (2014). Consenso de expertos de la Asociación Colombiana de Neurología para el tratamiento preventivo y agudo de la migraña. Acta Neurol Colomb. https://doi.org/10.1111/j.1744-7429.2001.tb00156.x
  • Sevillano-García, M. D., Manso-Calderón, R., & Cacabelos-Pérez, P. (2007). Comorbilidad en la migraña: Depresión, ansiedad, estrés y trastornos del sueño. Revista de Neurologia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.