8 последици на недостатъчния сън

Недостатъчният или непълноценен сън през нощта оказва изключително вредно въздействие върху тялото и настроениeтo ви. Вижте кои са най-често срещаните му прояви.
8 последици на недостатъчния сън

Последна актуализация: 16 февруари, 2019

Какви са последствията от недостатъчния сън?

Пълноценният сън в продължение на поне 8 часа всяка нощ е определящ фактор за доброто ви физическо и умствено здраве.

И докато може би не му отдавате необходимото значение, недостатъчният и непълноценен нощен сън води до редица негативни прояви с течение на времето, които значително се отразяват на качеството ви на живот.

Когато тялото ви си почива, в него протичат различни важни процеси. Като образуването на хормони, метаболизма и цялостното зареждане на организма ви с енергия.

Така че когато сънят ви бъде прекъснат или броят часове, през които спите намалее, това води до физически и емоционални последици, които правят ежедневието ви трудно.

И тъй като много хора не са запознати с тези последици, бихме искали да ви разкажем за 8-те най-важни сред тях.

Ето за кои става дума!

1. Недостатъчният сън повишава кръвното налягане

Последици от недостатъчния сън: високо кръвно налягане
Лошото качество на съня се отразява на артериите и кръвоснабдяването, като товари допълнително сърцето ви.

Поради тази невъзможност за оказване на контрол, можете да развиете хипертония със систолично налягане 132, при норма под 120.

2. Апетитът ви се увеличава

Недостигът на сън е свързан с повишаване индекса на телесната маса (BMI), защото увеличава апетита.

Когато не спите, нивото на лептина в организма ви спада, а това е хормона, който отговаря за контролирането на апетита ви. Вместо това се повишават нивата на грелина, познат като хормона на глада.

Ако редовно не си доспивате, организмът ви ще се нуждае от повече въглехидрати и захари, дори през деня.

3. Имунната ви система отслабва

Последици от недостатъчния сън: отслабена имунна система
Физическото изтощение, което изпитвате след безсънна нощ оказва директно влияние върху имунната ви система, като понижава образуването на антитела, борещи се срещу вредните патогенни организми.

Това означава, че сте изложени на по-голям риск от развитие на бактериални и вирусни инфекции, плюс автоимунни заболявания.

4. Когнитивни проблеми, свързани с недостатъчния сън

Здравето на нервната ви система страда най-много от недостатъчния сън.

Поради това хората, страдащи от безсъние изпитват проблеми с концентрацията и мозъчната дейност. След безсънна нощ е по-трудно да се вземат решения и да се възприема информация.

С течение на времето мозъкът ви не успява да изчисти протеините, образуващи плака и така се повишава риска от поява на деменция или болест на Алцхаймер.

5. Чувствате се стресирани и депресирани

Последици от недостатъчния сън: депресия
Повтарящият се емоционален дисбаланс често произлиза от недостатъчния сън през няколко последователни нощи.

Ако само една подобна нощ ви прави раздразнителни и стресирани, няколко поредни нощи могат да доведат до истинска депресия.

Недостатъчният сън засяга дейността на невротрансмитерите на “доброто настроение”, като намалява образуването им, докато повишава нивата на кортизола.

6. Повишава риска от диабет тип 2

Много малко хора знаят този факт, но сънят по-малко от 8 часа на нощ повишава риска от появата на диабет тип 2.

Ако не успявате да си починете оптимално, това се отразява на метаболизма ви, който контролира нивата на глюкоза в кръвта, която започва да се натрупва опасно.

Освен това понижава чувствителността на инсулина. Инсулинът е хормонът, играещ важна роля за контролирането на кръвната захар.

7. Можете да напълнеете

Последици от недостатъчния сън: напълняване
Освен, че повишава апетита ви, недостатъчният сън ви прави по-предразположени към напълняване.

Това добавено към повишения прием на калории води до хормонален дисбаланс, който влияе върху метаболизма ви.

В резултат, способността на организма ви да превръща мазнините и захарта в енергия намалява, което води до натрупването им.

8. По-често страдате от възпаления

Често след безсънна нощ се събуждате с възпалени стави или болки в корема.

Възпаленията се причиняват от различни неща, в този случай те са резултат на възпаление на тъканите поради липсата на сън.

Жизнено важно е да си почивате добре, тъй като честите възпаления повишават риска от развитие на хронични болести.

Както видяхте сънят не просто „презарежда батериите ви“. Той е основен фактор за доброто здравеОпитайте се да спите необходимия брой часове, за да не се сблъсквате с тези вредни последици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Moller-Levet, C. S., Archer, S. N., Bucca, G., Laing, E. E., Slak, A., Kabiljo, R., … Dijk, D.-J. (2013). Effects of insufficient sleep on circadian rhythmicity and expression amplitude of the human blood transcriptome. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1217154110
  • Söderström, M., Jeding, K., Ekstedt, M., Perski, A., & Åkerstedt, T. (2012). Insufficient sleep predicts clinical burnout. Journal of Occupational Health Psychology. https://doi.org/10.1037/a0027518
  • Owens, J. (2014). Insufficient Sleep in Adolescents and Young Adults: An Update on Causes and Consequences. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.2014-1696

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.