6 вредни навика, с които остаряваме по-бързо

Вредните навици като пушенето и уседналият начин на живот състаряват кожата ни по-бързо и водят до преждевременно стареене.
6 вредни навика, с които остаряваме по-бързо
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

В определен етап от живота ни всички приемаме, че признаците на стареене са част от биологичните процеси, през които преминава организмът ни. Но има и вредни навици, с които остаряваме по-бързо, без дори да забелязваме това. 

С течение на времето кожата ви както и всички останали органи преминава през серия от промени. Затова е нормално да се появят първите бръчки и проблеми особено след достигане на 45 – 50 годишна възраст.

Проблемът се състои в това, че обикновено не обръщаме внимание на увреждащите кожата ни фактори, въпреки че неблагоприятните промени се отразяват и на самочувствието ни.

Въпреки че има много продукти и средства против стареене, ако не промените и загърбите вредните си навици със сигурност ще се сблъскате по-рано с неприятните признаци, резултат от хода на времето.

Какво можем да направим, за да избегнем тази ситуация? Освен че трябва да се грижим за красотата си ежедневно, е добре да променим вредните си навици, с които остаряваме по-бързо. Прочетете следващите редове, за да разберете за какво става дума!

Вредните навици, с които остаряваме по-бързо и които обикновено игнорираме

Трябва да се грижим за кожата си още от младежките си години. Въпреки че много жени се опитват да се справят с признаците на стареене още щом ги забележат, най-ефикасният начин за избягването им е навременната грижа за кожата.

Заобикалящата ни среда е пълна с токсини и малки частици, оказващи неблагоприятно въздействие върху кожата. Затова ако искате да избегнете ранното стареене трябва да се предпазите от тях.

Вярно е, че генетичните фактори също оказват въздействие върху времето на поява на първите бръчки. Но здравословният начин на живот забавя този процес и подобрява самото качество на живот. Без да губим повече време ще се спрем на вредните навици, с които остаряваме по-бързо, за да можете да ги промените и загърбите.

1.Силният грим
силният грим е един от вредните навици, с които остаряваме по-бързо

Всички жени използват грим. Това, което мнозина игнорират е, че силният грим оказва отрицателно въздействие върху здравето на кожата. 

Остатъците от грим продуктите се натрупват в порите и водят до появата на редица несъвършенства. Освен това не позволяват на тъканите да дишат и да се снабдяват с достатъчно кислород, защото запушват порите.

Съвети

 • Не използвайте грим, когато не е необходимо. Кожата ви има нужда да диша естествено.
 • Почиствайте лицето си всеки ден, за да почистите напълно грима.

2.Пушенето
с пушенето остаряваме по-бързо

Цигарите са пълни с химически вещества, увреждащи здравето на дихателната ви система и ускоряващи по-ранното остаряване на кожата. Токсините нарушават процеса на снабдяване с кислород на клетките и спират възстановяването на тъканите.

Освен това пушенето води до дехидратация и е причина за изсушаването и изтощаването на кожата. А това ускорява процеса на появата на бръчки и несъвършенства дори в по-ранна възраст.

Съвети

 • Опитайте се да спрете цигарите. Въпреки че не е лесно има редица начини за постигане на тази цел.
 • Ако не пушите не стойте дълго на цигарен дим. Той съвсем не е безобиден и съдържа вредни за кожата вещества.

3.Не използването на слънцезащита
не използването на слънцезащита е сред навиците, с които остаряваме по-бързо

Ежедневната употреба на слънцезащитни продукти  е най-добрият начин за предотвратяване на преждевременното стареене. Тези продукти ограничават въздействието на вредните UV лъчи върху кожата.

Но не е достатъчно да използвате слънцезащитните продукти само през слънчевите дни или на плажа. Слънчевите лъчи винаги достигат до нас, дори и при облачно време. Затова трябва да използвате този вид козметика ежедневно.

Съвети

 • Използвайте продукти със SPF 30 или по-висок фактор преди да изложите кожата си директно под слънчевите лъчи.
 • Носете дрехи, които предпазват кожата ви от слънцето: блузи с дълъг ръкав, шапки, слънчеви очила и т.н.

4.Недостатъчният сън
сред вредните навици, с които остаряваме по-бързо е и недостатъчният сън

Недостатъчният и непълноценен сън води до забележими негативни последици върху здравето на кожата. Докато спите в организма ви протичат процеси намаляващи вредното въздействие на факторите върху кожата ви. Ако спите по-малко от 7 часа на ден нарушавате кръвообращението , а това се отразява неблагоприятно и води до появата на бръчки, торбички под очите и отпусната кожа.

Съвети

 • Опитвайте се да спите  и да се събуждате по едно и също време, за да не нарушавате режима си на сън.
 • Ако имате проблеми със съня е добре да потърсите причината за безсънието си и да вземете нужните мерки.

Препоръчваме ви да прочетете и: Кремове срещу тъмни петна по кожата на лицето

5.Неправилно хранене
неправилното хранене е сред навиците, с които остаряваме по-бързо

Това е едни от най-вредните навици, с които остаряваме по-бързо. Хранителните вещества, които си набавяме от храната са важни за здравето и външния вид на кожата. Затова ако не се храните правилно е по-вероятно да се оплаквате от кожни проблеми.

Прекомерният прием на мазнини и захар, както и на полуфабрикати, се отразява неблагоприятно върху образуването на колаген и еластин и ускорява стареенето. За съжаление много продукти съдържат токсини и вредни химически вещества. Консумацията на тези храни нарушава кръвообращението и снабдяването с кислород.

Съвети

 • Яжте повече органични храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнени култури и прясно месо.
 • Избягвайте максимално консумацията на колбаси и тестени изделия.
 • Заместете газираните и безалкохолни напитки с вода.

6.Уседналият начин на живот
друг вреден навик, с който остаряваме по-бързо е уседналият начин на живот

Уседналият начин на живот се отразява изключително неблагоприятно на здравето. Това, което мнозина не знаят е, че влияе и върху кожата.

Трябва да се движите и да спортувате, за да поддържате тялото си тонизирано. Ако правите това ежедневно ще изхвърляте натрупаните с възрастта токсини.

Съвети

 • Спортувайте поне 30 минути дневно.
 • Ако страдате от заболяване ограничаващо физическата ви активност посетете лекар, който ще ви помогне и консултира по темата.

Вече знаете кои вредни навици ускоряват стареенето, затова е добре да се опитате да водите по-здравословен начин на живот. Така със сигурност ще подобрите цялостното си състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.