Как да изчислите гликемичния индекс

21 Февруари, 2020
Гликемичният индекс е полезен показател както за хората страдащи от диабет, така и за тези с хипогликемия. Какво представлява той? Как се изчислява? В следващите редове ще отговорим на тези въпроси.

Как се изчислява гликемичния индекс? А какво представлява той?

Гликемичният индекс е показател, чието значение нарасна през последните години, особено за хората болни от диабет. Този индекс показва способността дадена храна да повиши нивото на кръвната захар. Кръвната захар представлява количеството глюкоза в кръвта, което се наблюдава след усвояването на въглехидратите от храната.

Гликемичният индекс е създаден преди 30 години с цел разделяне на храните според скоростта, с която повишават нивото на кръвната захар. Но полезността му не е свързана само с диабетиците. В тази статия ще ви разкажем всичко най-важно по темата.

Какво представлява гликемичният индекс?

Нивото на кръвната захар е по-високо при хората с диабет.

Гликемичният индекс е показател измерващ способността дадена храна да повиши нивото на кръвната захар.

За да разберете правилно значението на гликемичния индекс, първо трябва да поговорим за диабета. Диабетът е заболяване свързано с повишеното ниво на кръвната захар в организма. Появява се в резултат на това, че в организма ни не се образува инсулин или произведеният инсулин не се използва правилно. Инсулинът позволява навлизането на глюкозата в клетките.

Когато това се случи, излишната кръвна захар може да доведе до появата на редица увреждания в организма с течение на времето. Много изследвания свързват диабета с проблеми със сърцето, очите и бъбреците.

Именно във връзка с този проблем бе създаден и гликемичния индекс, тъй като позволява на хората да измерят нивото на кръвната си захар след консумацията на различни храни. По този начин хората могат да избират най-подходящите за тях храни в зависимост от здравословното си състояние.

Например диабетиците се нуждаят от храни с нисък гликемичен индекс. Но, ако човек е с хипогликемия (заболяване, което може да застраши живота, характеризиращо се с ниско ниво на кръвна захар), той трябва да подбира храни с по-висок индекс.

 Прочетете и: Високите нива на кръвна захар: 7 начина за контрол 

Как да изчислите гликемичния индекс

Изчисляването на гликемичния индекс е важно не само за диабетиците.

Накратко можем да кажем, че този индекс е число, което показва как варира нивото на кръвната захар след приема на определена храна. В действителност той представлява обикновено лабораторно изследване. Днес различни калкулатори ви позволяват да пресметнете гликемичния индекс на редица храни.

Използва се за определяне нивото на въглехидратите, с което те преминават в кръвта под формата на глюкоза. Измерва се с помощта на скала от 0-110. А именно:

  • От 0 до 55 – нисък индекс.
  • Между 56 – 69 – средна стойност.
  • 70 – 110 – висок гликемичен индекс.

Колкото по-висок е гликемичният индекс, толкова по-бързо ще се повиши и нивото на кръвната захар. Диабетиците трябва да се опитват да избегнат тези резки промени. Затова този индекс им помага да планират менюто си.

Как варира този показател

Гликемичният индекс на храните варира в зависимост от фактори като начина на приготвяне на продуктите или формата им на консумация. Например сокът от определен плод е с по-висок индекс отколкото самия плод.

Както вече споменахме, този показател може да помогне на хората за планирането на менюто им. Но въпреки това има редица други фактори, които оказват влияние, като гликемичният товар. Затова е важно да се консултирате със специалист преди да започнете каквато и да е била диета.

Освен това гликемичният индекс на една и съща храна може да варира в зависимост от определени фактори. Например при плодовете и зеленчуците, този показател е толкова по-висок, колкото по-узрял е плодът или зеленчукът. Начинът на приготвяне и формата на консумация също оказват влияние върху гликемичния индекс. Интересно е, че дори начинът на изпичане на хляба оказва влияние върху този показател.

Начинът на готвене може да окаже влияние върху гликемичния индекс на ястието. Времето на варене на пастата определя дали този показател е по-нисък или по-висок. Пастата ал денте е с по-нисък индекс, отколкото от тази варена по-дълго.

Препоръчваме ви да прочетете и: Най-добрата диета за диабетици

Заключение

Гликемичният индекс е полезен показател в определени случаи, например за хората болни от диабет, тъй като им позволява да контролират рязкото повишаване на кръвната захар след хранене.

Някои от най-препоръчваните храни са бобовите култури, зеленчуците и повечето плодове. Фибрите понижават гликемичния индекс на храната.

От друга страна той е полезен и за хората страдащи от хипогликемия. В тези случаи изборът на храни с по-висок индекс ще помогне на болния.

Въпреки всичко казано дотук, ви съветваме да се консултирате с лекар или диетолог, за да предотвратите появата на евентуални проблеми при започването на каквато и да е диета.

  • Kharroubi AT, Darwish HM. Diabetes mellitus: The epidemic of the century. World J Diabetes. 2015;6(6):850–867. doi:10.4239/wjd.v6.i6.850
  • ¿Qué es la diabetes? | NIDDK. (n.d.). Retrieved September 5, 2019, from https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/diabetes/informacion-general/que-es
  • Índice glucémico y diabetes: American Diabetes Association®. (n.d.). Retrieved September 5, 2019, from http://archives.diabetes.org/es/alimentos-y-actividad-fisica/alimentos/que-voy-a-comer/comprension-de-los-carbohidratos/indice-glucemico-y-diabetes.html
  • El índice glucémico de los alimentos. (n.d.). Retrieved September 5, 2019, from https://www.fundaciondiabetes.org/general/articulo/47/el-indice-glucemico-de-los-alimentos
  • Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018;10(10):1361. Published 2018 Sep 22. doi:10.3390/nu10101361
  • Eleazu CO. The concept of low glycemic index and glycemic load foods as panacea for type 2 diabetes mellitus; prospects, challenges and solutions. Afr Health Sci. 2016;16(2):468–479. doi:10.4314/ahs.v16i2.15