Диабет тип 1: съвети за отглеждане на дете с това заболяване

Диабет тип 1, който често засяга децата и подрастващите, има при около 1,25 милиона американци. В тази статия ще ви дадем няколко съвета за отглеждането на дете, което има диабет тип 1.
Диабет тип 1: съвети за отглеждане на дете с това заболяване
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 08 февруари, 2020

Диабет тип 1 е хронична болест. Обаче, при подходящ контрол, не нарушава качеството на живот на хората, засегнати от нея. Децата с диабет се нуждаят от специфични грижи, но те все още могат да водят нормален начин на живот.

Днес ще обясним малко повече за тази болест. Ще ви дадем съвети относно това как да отгледате дете, страдащо от това заболяване.

Диабет тип 1

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което се развива по време на детството. То засяга клетките, които произвеждат инсулин. Като цяло, то представлява между 10% от случаите на диабет и има висока вероятност да се случи между 10 и 15-годишна възраст.

При хората, страдащи от диабет тип 1, панкреасът губи своята способност да произвежда инсулин, защото самата имунна система напада и унищожава бета клетките, които синтезират и отделят инсулин.

Инсулинът, пептиден хормон, регулира метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, като подпомага усвояването на въглехидратите. Това включва глюкоза от кръвта в черния дроб, мазнини и мускулни клетки на скелета, които са важни за производството на енергия. Затова е жизненоважно да се противодейства на този дефицит.

Диабет тип 1: снимка на бучки захар и надпис диабет

Към момента няма лечение за диабет тип 1. Обаче, може да се лекува като се контролират нивата на глюкоза в кръвта. Можете да направите това, като прилагате инсулин редовно и водите здравословен начин на живот.

Основната причина за диабет тип 1 е неизвестна. Обаче, някои хора са на мнение, че фактори като генетика и определени вируси допринасят за появата на тези симптоми. Въпреки, че диабет тип 1 най-често се появява през детството или юношеството, може да се развие и при възрастните.

Съвети за отглеждане на деца с диабет тип 1

Диабет тип 1: снимка на млада жена, която помага на едно дете момче да вземе кръв от пръста.

Здравословният начин на живот е основен фактор за контрол на диабет тип 1.

Освен това, ще ви дадем общи препоръки, така че вашето семейство и засегнатото дете да се справят с диабет тип 1, така че болестта да не се отрази на качеството на живот.

1. Научете повече за диабет тип 1

Ако вашето дете е диагностицирано с това заболяване, тогава е много важно то да знае за основните характеристики на болестта. Също така е важно да помогнете на детето да води нормално общуване с близката му среда. Това ще му помогне да свикне с новия начин на живот.

Роднините и учителите трябва да знаят какво да правят и да вземат участие във фармацевтичните и психологически грижи за детето.

2. Разберете за хранителните ограничения

Снимка на плодове, глюкомер и докторска слушалка.

Едно дете, страдащо от диабет, трябва да внимава какви храни яде, през целия си живот.

Храната е ключ към лечението на децата, болни от диабет тип 1. Следователно, важно е както вкъщи, така и в училище, те да внимават и да следват специфичен режим.

Основните неща, които трябва да имате предвид, са:

  • Балансиран начин на хранене. Детето трябва да знае как да контролира количеството мазнини, които поема, тъй като те намаляват ефектите от инсулина и водят до затлъстяване. Например, плодовете и зеленчуците, както и висококачествените протеини и сложни въглехидрати, трябва да присъстват във всички хранения.
  • Те трябва да ограничат консумацията на прости въглехидрати. Важно е да се ограничи техния прием, за да се избегнат внезапни увеличения на глюкоза в кръвта. Храни, които трябва да се избягват поради тяхното високо съдържание на захар, включват високо обработени тестени изделия, сокове, сиропи, бисквити и всички видове пакетирани бързи храни.
  • Родителите трябва да питат преподавателите за седмичните менюта в училищния бюфет. Ако детето е много малко, тогава преподавателите трябва да знаят, че тези деца имат нужда от втора закуска или обяд, така че техните нива на кръвна захар да останат в нормата.

3. Използвайте фармакологично лечение

Децата, страдащи от диабет тип 1, трябва да се инжектират с инсулин няколко пъти на ден: бързодействащ инсулин преди всяко хранене и бавнодействащ веднъж или два пъти на ден.

Опитайте се да приложите лекарството в спокойна обстановка и за предпочитане у дома. Преподавателите трябва да знаят процедурата, в случай че детето е твърде малко и се нуждае от помощ при прилагането на инжекциите.

4. Контрол на кръвната захар

Снимка на взимане на кръв от пръст

Едно дете лесно може да следи нивото на кръвната си захар, с преносим глюкомер.

Децата с диабет трябва да се преглеждат периодично, чрез малко убождане на показалеца, за да знаят какви са техните нива на глюкоза в кръвта.

В училище, те трябва да могат да правят това в класната стая или на друго място, където се чувстват удобно.

5. Физически упражнения

Децата с диабет могат да правят същите физически упражнения като другите деца на тяхната възраст. Обаче, те трябва да следват някои инструкции, като например:

  • Те трябва да измерват кръвната си захар преди и след упражненията, за да адаптират храненията, ако е необходимо.
  • Родителите или преподаватели, които присъстват по време на упражненията на детето, трябва да имат бърз достъп до храни, богати на въглехидрати. Това е важно в случай на внезапен спад на кръвната захар (хипогликемия).

Заключение

Настоящите инструкции, използвани за контрол на диабет тип 1, позволяват добро качество на живот за хората, страдащи от това заболяване.

В случай с деца, всички възрастни около тях трябва да знаят особеностите на това заболяване.  Това е, за да могат да ги направляват и да им помагат за правилен контрол на кръвната захар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.