Когато работите от вкъщи: упражнения и подходящ режим

Когато работите от вкъщи е добра идея да планирате графика си и да си наложите режим. В тази статия ще ви дадем някои препоръки.
Когато работите от вкъщи: упражнения и подходящ режим

Последна актуализация: 08 декември, 2021

В момента, много хора работят от вкъщи поради пандемията от коронавирус. Това често се нарича дистанционна работа. Това означава, че човек продължава да изпълнява всички работни задължения, използвайки компютър или по друг начин. Когато работите от вкъщи е добре да планирате графика си.

Но, дистанционната работа не е винаги лесна. Някои професии дори не позволяват такъв вариант. В същото време, тези, които могат да го правят, знаят, че този вид работа си има своите предизвикателства. Спазването на правилния режим у дома е по-сложен, тъй като имаме по-голяма свобода в графика ни и е по-лесно да се включвате в други дейности. Има разсейващи фактори и нивото на концентрация забележимо спада.

Следователно, в тази статия, ще обясним редица упражнения и режими, които могат да ви помогнат да се справите по време на дните на изолация. По този начин, ще можете да продължите да работите от вкъщи без опасност от това да не можете да се справите с вашите задачи.

Когато работите от вкъщи: необходими условия

Когато работите от вкъщи: жена със слушалки на лаптоп

За да може работата да е продуктивна, е важно да се съгласуват определени условия с работодателите или фирмите. Също така, е важно да поддържате добра комуникация.

За да можете да работите от вкъщи, е важно да достигнете задоволително споразумение с вашата фирма или вашия шеф. Трябва да решите каква работа ще трябва да извършвате, как всички ще комуникират един с друг и очакваните резултати.

Когато работите от вкъщи, е препоръчително винаги да сте свързани с интернет и да сте достъпни. По този начин, всички важни членовете от фирмата могат да продължат да общуват един с друг. За да направите това, е важна добрата интернет връзка. Също така, много онлайн платформи ни позволяват да общуваме от разстояние. Например, програмите за видеоразговори като Skype или Google Hangouts позволяват провеждането на конференции или срещи. Същото се отнася и за Whatsapp.

Всъщност, това е ключова точка. Специалистите препоръчват поне три конференции по видеоразговор на ден за екипите. Докато това може да звучи прекалено, те могат да бъдат полезни за започване на работа сутринта, следвано от работа през деня и след това за завършване на деня.

Когато работите от вкъщи: избор на подходящото място за дистанционна работа

Мястото, където ще работите, е от голямо значение. Когато сте у дома, трябва да разпределите вашите зони правилно. Не можете да смесвате зони за почивка и релаксиране със зони за работа.

Когато избирате вашия офис, трябва да имате предвид, че мястото трябва да има добро интернет покритие, както споменахме преди. Също, трябва да имате всичко, от което се нуждаете, наблизо и да ви е под ръка, например хартия, химикали, вашия компютър и т.н. Не е препоръчително да си вършите работата, като седите в леглото или фотьойла. По подобен начин, трябва да избягвате разсейващите фактори като например телевизора наблизо. Най-добре е да използвате същата зона всеки ден, за да изпълнявате задълженията си, и винаги трябва да е свободна.

Ако има деца в дома, тогава е най-добре да установите режим и за тях. Като ги занимавате с книги или домашна работа, това ще им помогне да се концентрират по-добре. Но, също така е важно те да си почиват, точно както и в училище.

Съставете си график

Една млада жена пише нещо

Съставянето на работен график е важно за постигането на всичко. Също така, е добра идея да поддържате здравословни навици като например физически упражнения

За да можете да работите от вкъщи без проблем, е препоръчително да имате точно фиксиран график, точно като във всяка реална работа. Идеята е да продължите с вашия нормален режим за лична хигиена, като например взимане на душ и обличане преди започване на работа. Тези малки подробности ще ви помогнат да сте по-наясно с това, че трябва да извършите вашите редовни задачи.

Също така, ако можете да се концентрирате добре, тогава е най-вероятно, че с дистанционната работа ще имате повече свободно време. Не се колебайте да включите режим с физически упражнения във вашия ежедневен живот. Физическите упражнения могат да ви помогнат да подобрите вашето представяне. Също ви помага да прочистите ума си и да подобрите вашето здраве.

Трябва да имате предвид, че дистанционната работа е, по своему, начин на живот, така че е важно да обръщате внимание на всички ваши графици и навици.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.