6 лесни упражнения за облекчаване болката във врата

Можете да съчетаете тези упражнения с натурални лечебни средства. Така ще си осигурите почти мигновено облекчение.
6 лесни упражнения за облекчаване болката във врата
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Ако често се оплаквате от болка във врата, вероятно сте добре запознати с дискомфорта, който може да причини тя. Не се тревожете и продължете да четете. Днес ще ви разкажем за няколко лесни упражнения за облекчаване болката във врата за минути. След тях ще се чувствате много по-добре.

6 лесни упражнения за облекчаване болката във врата

Упражнение 1
Лесни упражнения за облекчаване болката във врата

Първото упражнение от списъка ни се състои в завъртането на главата наляво докато брадичката ви опре в рамото. Стойте в тази позиция 2 секунди.

След това завъртете главата си надясно и отново стойте така за 2 секунди. Завъртете главата си отново наляво и навеждайки я назад опънете врата си максимално. След това завъртете главата си към дясното си рамо. Задръжте тази позиция за 2 секунди и повторете цялото упражнение 10 пъти.

Упражнение 2

При второто ни упражнение трябва да подпрете брадичката си върху ръцете си, докато навеждате главата си към пода. След това (бавно) повдигнете главата си назад, опирайки се върху ръцете си.

Повторете упражнението 10-20 пъти.

Упражнение 3
Тези упражнения могат да бъдат комбинирани и с натурални средства.

За това упражнение трябва да съберете ръцете си и да ги извиете към задната част на врата си. Трябва да използвате само мускулите на врата си и да се противопоставите на движението на ръцете си.

След това наведете главата си максимално напред като използвате ръцете си, за да окажете натиск върху задната част на врата си. Повторете упражнението 10-20 пъти.

Упражнение 4

При това упражнение трябва да поставите дясната си ръка върху дясното слепоочие.

Опирайки се върху ръката си, наведете главата си надясно и след това – наляво.

Повторете упражнението 10 – 20 пъти вляво и след това вдясно.

Упражнение 5
Лесни упражнения за облекчаване болката във врата, които можете да правите навсякъде.

Петото упражнение също е много лесно за изпълнение. Поставете лявата си ръка върху главата и я избутайте колкото можете по-вляво.

Задръжте в тази позиция 20-30 секунди и повторете упражнението и с дясната страна. Изпълнете цялото упражнение 3 пъти.

Упражнение 6

Шестото ни упражнение се състои в масажиране задната част на главата за 3-5 минути. Така бързо ще облекчите болката в областта на врата.

Натурални средства за облекчаване болката във врата

Освен прилагането на тези полезни упражнения, не забравяйте, че винаги можете да ги комбинирате с различни натурални средства, за които ще ви разкажем в следващите редове.

1.Натрошен лед
Ледът бързо спомага справянето с оттоците и болката.

Това натурално лечебно средство се състои в налагането на врата с натрошен лед сложен в торбичка. Ако имате лека травма, натрошеният лед е идеалното решение за намаляване на подуването.

След като оттокът премине, трябва да наложите мястото с кърпа, потопена в гореща вода, за около 10 минути.

2.Баня с портокалови кори

Друг вариант, който можете да опитате в домашни условия, е приготвянето на баня с корите от три портокала и две супени лъжици мед. Смесете всички съставки в половин литър вода. Варете сместа 20 минути и след това можете да я използвате.

Тази отвара е чудесен начин за вземане на отпускаща вана. Ако причината за болката във врата ви е стрес или напрежение, това средство е перфектното решение за облекчаването й.

3.Компрес с коприва
Компресът с коприва е чудесно средство за облекчаване болката във врата.

Копривата е растение притежаващо мощно противовъзпалително действие, което го прави идеално за лечение на болката във врата и главоболието.

Ако искате да си приготвите компрес с коприва трябва да прибавите една супена лъжица изсушени листа от коприва към чаша с вряла вода и да оставите сместа да се запари няколко минути. След това я прецедете.

Потопете кърпа в сместа и я поставете върху болното място. Ще усетите облекчение след няколко минути.

4.Чай от лимонова трева

Лимоновата трева притежава силно противовъзпалително действие. Една чаша чай от тази билка ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Това е ефикасно средство, което не трябва да пренебрегвате, ако се опитвате бързо да се справите с болката. Ако работите в офис и прекарвате дълго време пред компютър, не се колебайте дълго, а опитайте този чай, тъй като той е изключително средство за облекчаване болката във врата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • J. Ylinen, H. Kautiainen, K. Wirén, A. Häkkinen. Streching exercises Vs. Manual therapy in treatment of Chronic Neck Pain: a randomized, controlled cross-over trial. (2007). ingentaconnect.com/contentone/mjl/sreh/2007/00000039/00000002/art00006?crawler=true
  • TM Kay, A. Gross, CH Goldsmith, JL Hoving, G. Brønfort. Exercises for mechanical neck disorders. (2005)cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004250.pub3/abstract
  • Spine-health. Morrison G. Neck Exercises for Neck Pain. (2017). spine-health.com/conditions/neck-pain/neck-exercises-neck-pain
  • The Chartered Society of Physiotherapy (CSP). Exercise advice: neck pain. (2017). csp.org.uk/public-patient/rehabilitation-exercises/neck-pain

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.