Коронавирусът се разпространява по-лесно в определена среда

Група изследователи, водени от д-р Акико Иуасаки, забелязва, че коронавирусът се разпространява по-лесно в определена среда. Студеният, сух въздух създава условия подобряващи пренасянето на вируса, като същевременно понижават способността на човешкия организъм да се справи с атаката.
Коронавирусът се разпространява по-лесно в определена среда

Последна актуализация: 11 юни, 2020

Скорошно проучване в САЩ показва, че има вероятност коронавирусът да се разпространява по-лесно в определена среда. Обратно на това, което бе предположено преди време, важен фактор за разпространението на COVID-19 не е климатът, а влажността.

Ако бъде доказано, че влажността е ключов фактор за разпространението на епидемията, тогава бихме могли да очакваме, че ще има значителен спад в новите случаи в северното полукълбо с настъпването на пролетта. Но самата смяна на сезоните сама по себе си не е достатъчна за това.

Според споменатото по-горе проучване, ключовият фактор би изиграл своята роля в рамките на домакинствата. Причината за това е, че коронавирусът се разпространява по-лесно в определена среда отколкото в друга. Затова правилното нещо, което трябва да направим е да увеличим влажността в домовете и сградите като мярка за ограничаване на инфекцията.

Коронавирусът се разпространява по-лесно в определена среда

Респираторните вируси върлуват най-вече през зимата.

Връзката между факторите на околната среда и разпространението на коронавируса се изучава в момента.

Скорошно проучване на университета Йейл стига до извода, че коронавирусът се разпространява по-лесно в определена среда. Студените, сухи условия са идеални за разпространението на инфекцията. От друга страна топлата и влажна среда спомага забавянето на скоростта на разпространение.

Въпреки че все още има много въпроси без отговори, на повечето учени е ясно, че студената, суха зима благоприятства SARS-CoV-2, вирусът причинител на COVID-19. Този вид околна среда спомага по-бързото предаване на заразата между хората.

Имунобиологът Акико Ауасаки, ръководител на проучването, казва, че се знае от столетия, че през зимата се наблюдава увеличаване на респираторните заболявания, а през пролетта и лятото – случаите им рязко намаляват. Вече се знае, че причината за това е, че студеният и сух въздух насърчава разпространението на вируса.

Влажността оказва влияние върху скоростта на разпространение на коронавируса

Учените от Йейл забелязват, че когато времето е студено и сухо навън, топлината в домовете ни се увеличава. Това води до намаляване на влажността в домовете и сградите с около 20%. А това прави тази среда подходящ проводник на заразата с коронавируса.

Трябва да подчертаем, че тази топла, суха среда възпрепятства и правилното функциониране на дихателните пътища. В тези условия малките косъмчета губят способността си да функционират. Става въпрос за косъмчета покриващи въздушните пътища и спомагащи изхвърлянето на частиците на вирусите.

В топлата, суха среда способността на имунната система да се справи адекватно с атаките на вирусите и бактериите е потисната. Затова изследователите стигат да извода, че тази среда е рисков фактор на тези три фронта.

Експерименти и други данни

Бе доказано, че коронавирусът се разпространява по-лесно в студена, суха среда.

Експертите вярват, че в среда с по-ниска влажност, вирусът се разпространява по-лесно.

Изследователите от Йейл провеждат лабораторни тестове върху мишки. Те откриват, че в среда с ниска влажност, гризачите заразени с респираторни вируси предават по-лесно заразата на останалите.

Бе открито и че мишките, живеещи в среда с 50% относителна влажност изградили по-здрава имунна система и развили способност да изхвърлят част от вдишаните вируси. Сходен бил ефектът и в среда с влажност между 40-60%.

От друга страна, учените отбелязват, че в страните с тропически климат (с висока относителна влажност на околната среда), капчиците отделени от заразените хора могат да се запазят върху повърхностите по-дълго от обичайното. Ако добавим към това липсата на проветрение и струпването на много хора, предимствата на влажността губят значението си.

Предпазни мерки

Учените са категорични в твърдението си, че откритието важи единствено за предаването на болестта чрез капчиците отделяни от заразените хора при кашляне, кихане или говорене. Затова те ни съветват да прилагаме две предпазни мерки.

Първо да използваме овлажнители в домовете си през зимата. Така бихме могли да намалим разпространението на вируса. Но това трябва да бъде съпроводено и с често проветряване и липса на струпване на много хора на едно място. Ако не изпълним тези условия, мярката би загубила ефикасността си.

Важно е да разберем, че влажността сама по себе си не може да ни предпази от инфекцията. По всяко време на годината вирусът би могъл да бъде предаден при близък контакт и чрез повърхности, на които се е съхранил. Затова социалното дистанциране и честото миене на ръцете трябва да бъдат спазвани постоянно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.