13 книги, които да прочетете това лято

Лятото е тук, а с него и времето да се посветите на себе си! Четенето на история, която кара въображението ви да лети, е отлична идея. Вижте някои страхотни препоръчани книги тук.
13 книги, които да прочетете това лято

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лятото е любимото време на годината за мнозина! Това е сезон, който съвпада с ваканциите и в градовете цари весела атмосфера. Плюс това, това е идеалното време да се насладите на добра история. Препоръчваме ви тези книги, които можете да прочетете това лято.

Четенето носи множество ползи за личното благополучие. Изследване от университета в Ливърпул установи, че този навик допринася за повишаване на личната увереност, подобрява способността за концентрация, насърчава емоционалното благополучие и повишава самосъзнанието, наред с други.

В това отношение четенето може да бъде полезно за лечението на депресия и за подобряването на благосъстоянието. Затова никога не е късно да внесете този ценен навик в живота си. Ето няколко книги за различни вкусове, които можете да прочетете това лято.

1. El olvido que seremos – Héctor Abad Faciolince

Откакто излезе филмът “El olvido que seremos” , режисиран от испанския режисьор Фемандо Труеба, той има успех в киносалоните. През 2020 г. той спечели отличието за най-добър иберо-американски филм на наградите Goya. Този филм е вдъхновен от едноименния роман на колумбийския писател Héctor Abad Faciolince.

Това е вълнуваща и сърцераздирателна история, която разказва истинската история на човек, борил се за права в Колумбия, разказана от синовната любов на неговия син. Книгата е свидетелство за насилието и неравенството в тази страна.

2. Кои книги да прочетете това лято – Томас Невинсън – Хавиер Мариас

Последният роман на Хавиер Мариас, писател член на Кралската испанска академия, разглежда историята на Томас Невинсън, герой от предишната му книга: „Берта Исла“. В тази история агент Невинсън се завръща в тайните служби, след като е прекарал известно време на ръба.

„Можете да видите, че убийството не е толкова крайно или толкова трудно и несправедливо, ако знаете кого да убиете“, казва разказвачът в „Томас Невинсън“. Това е книга, която изследва моралните дилеми и тероризма, с остротата и потапящия разказ, които характеризират Хавиер Мариас.

Четенето на книги е изключително полезно за здравето.
Дългите дни на лятото са идеални за четене.

3. Имам име – Шанел Милър

Тази книга разказва интимната и сърцераздирателна история на Шанел Милър, млада жена, която е била изнасилена през 2016 г. от 19-годишно момче на име Брок Търнър в кампуса на Станфордския университет. След жестокото събитие авторът живее 4 години в анонимност. Книгата позволява на читателя да разшири представата си за сексуалното насилие. Това е размисъл и свидетелство за способността да се преодолява болката и крехкостта на справедливостта.

4. Кои книги да прочетете това лято – Човекът, който обичаше кучета – Леонардо Падура

„Човекът, който обичаше кучета“ е исторически роман, който смесва факти и измислица, за да разкаже убийството на Лив Давидович Бронщайн, по-известен като Леон Троцки, от ръцете на Рамон Меркадер, испански комунист. Това е перфектната книга за четене това лято, защото грабва читателя от първия момент и поддържа напрежението и интригата до края, като по този начин поражда постоянно желание да научи повече за тази прекрасна история. Мексико, Куба, Русия, Франция, Испания и Турция са местата, в които се развива историята.

5. Сира – Мария Дуеняс

María Dueñas се превърна в един от най-известните автори в испанската литература през последните години. В Sira, нейният нов роман, тя предлага продължение на историята на главния герой на “El tiempo entre costuras”. Испания, Израел, Англия и Мароко са сценариите, през които Сира Бонард ще пътува, за да се изправи пред съдбата, подготвила няколко злополучни хода за нея. В този роман обаче ще намерите една по-зряла Сира с повече характер, книга, която ще ви държи будни през нощта, мислейки за финала!

6. Кои книги да прочетете това лято – América mestiza – Уилям Оспина

„Наричана испанска от испанците, иберийска от португалците, латинска от французите, равноденствена, истмична, островна и южна от барон Хумболт и от креолците, нашата Америка се опитва да се самоопредели от векове“. Това са думи, с които авторът въвежда поредица от есета за сложността на Латинска Америка. ”

“América mestiza” говори за срещата и културния сблъсък между два свята, довели до континент, пълен с контрасти, чар и величие. Този колумбийски автор разказва с необикновена красота и умение историята на смесеното размножаване и появата на нациите.

7. Сън в лятна нощ – Уилям Шекспир

Тази литературна класика е комедия, която изследва любовта чрез история, пълна с магия, митични герои, фантазия и мечти. Действието се развива в Атина и се състои от пет действия. Тя е забавна и поетична, идеална за четене това лято и въздишка от приключенията на двойки, които искат да се обичат.

8. Кои книги да прочетете това лято – El infinito en un unco – Irene Vallejo

Книгата разказва за времето, когато преди хиляди години египтяните откриват чудото на тръстиката, която наричат папирус. „El infinito en un junco“ е произведение, което ни позволява да се възхищаваме на артефакт, който е направил възможно съхраняването на историята и дълбочината на човешката душа. С литературното умение, което характеризира този испански автор, пътуваме през бойните полета на Александър Велики, стаите на Клеопатра, библиотеката на Сараево, огньовете, в които са изгаряни ръкописи, и печатниците и книжарниците, които са позволили на човека да мечтае за букви. Книгата също така разказва историята на онези, които са защитавали писмената.

9. Енигмата на стая 622 от Джоел Дикер

Това е най-новият трилър на швейцарския писател Жоел Дикер, известен като малкия принц на ноар литературата. Това е увлекателна история, която пленява със своята мистерия от първата страница. На страниците й авторът се опитва да разгадае мистерията около смъртта на човек в двореца Вербие, луксозен хотел, разположен в швейцарските Алпи.

10. Кои книги да прочетете това лято – Дивата перуника от Луиз Глюк

Една добра стихосбирка е перфектен спътник за четене това лято. По този повод ви препоръчваме стихосбирка, написана от американката Луиз Глюк, която спечели Нобелова награда за литература през 2020 г. и наградата Пулицър за поезия през 1993 г.

11. Престъпление и наказание от Фьодор Достоевски

Има универсални класики, които всеки книголюбец трябва да прочете някога в живота си. „Престъпление и наказание” е едно от тях. Тази година се навършват 200 години от рождението на Фьодор Достоевски, един от най-великите руски писатели, повлиял на няколко поколения със своите размисли върху психологията. По този начин годишнината от рождението на този важен писател става идеалното извинение да прочетете неговия шедьовър. Това е психологически роман, който разказва живота на Родион Разколников, студент, който живее в Санкт Петербург и се изправя пред собствената си съвест.

12. Los días de la noche от Силвина Окампо

Книгата с разкази е отличен избор за четене през лятото. Силвина Окампо е една от най-забележителните писателки на разкази в Аржентина. „Los días de la noche“ събира 29 разказа, написани през 60-те години на миналия век, които смесват фантазия и реализъм, за да предложат истории, които разчупват шаблона и са завладяващи.

13. Изкуството да излъжеш кармата от Елизабет Бенавент

Това е книга, с която ще се смеете, ще плачете, ще въздишате и ще развихрите въображението си! През 2021 г. писателката на бестселъри Елизабет Бенавент се завръща с този роман, който разказва историята на актриса и художник, които се сблъскват с кризи, които ги карат да преодоляват препятствията и да намират решения. Това е лесна и забавна книга за четене, пълна с подробни описания и нотки на хумор. Дълга е, но не е скучна. Предлага среща с различните видове любов: синовна, страстна, в приятелството и към професията.

14. Цветовете на сбогом от Бернхард Шлинк

От автора на „Четецът “ получаваме тези девет истории, които навлизат в човешката душа: любов, смърт, възстановяване на семейството, развод, са някои от темите. Сред историите са такива за немски учени в областта на изкуствения интелект по времето на Щази, разузнавателната агенция на изчезналата Германска демократична република. Мъж, влюбен в младо момиче, на което е преподавал като дете, и усеща, че няма да свърши добре, любовна история, която диалогизира с тази на учителя по музика, който се събира отново с жена, която е обичал в миналото. Или тази на дъщерята лесбийка, която сблъсква желанието си да бъде майка с баща си. Или човекът, който чувства брат си като чужденец, но трябва да се примири със смъртта му. Или историята на сина, който разпознава лицето на майка си на остров и открива себе си. Мъдрост и майсторство в една прекрасна книга, което увлича и вълнува.

Съвети за връщане към навика за четене това лято

Както вече споменахме, четенето носи множество ползи. Въпреки това, за някои хора това може да бъде труден навик за поддържане. Следователно лятото е идеалното време да се захванете и да се насладите на четенето.

Поставете си цели и прекъснете връзката

В много случаи електронните устройства и социалните мрежи могат да се превърнат в разсейващи фактори, които ни карат да отлагаме четенето. Въпреки това, с малко воля е възможно да си поставите ежедневни цели за четене и да оставите мобилния телефон настрана.

Присъединете се към социална мрежа за четене

Има няколко социални мрежи, които ви позволяват да оценявате книги, да създавате приятели за четене, да споделяте отзиви и да намирате препоръки. Leoteca, Good Reads и Lecturalia са някои примери.

Започнете с кратки, забавни книги

Ако се борите да придобиете навик да четете, може да искате да започнете да четете кратки разкази това лято, които намирате за много забавни. Не се опитвайте да се захванете с много сложни книги в началото, тъй като ще се демотивирате.

Онлайн клуб за четене
С новите технологии има онлайн клубове по четене.

Говорете с приятелите и семейството си за книгата

Със сигурност във вашето семейство, приятелски кръг или колеги има някой, който обича да чете. Човешките същества по природа са любители на историите. Следователно, да говорите с някого за книгите, които четете, е отлична идея да останете мотивирани. Освен това можете да се присъедините към клуб, където да обсъждате четенето с група хора.

Пригответе се за панаири на книгата!

След като вече ви препоръчахме книги за това лято, може да откриете, че жадувате за повече от литературния свят. С края на лятото,
80-ият Мадридски панаир на книгата ще се проведе от 10 до 26 септември в парка Ретиро. Тази година страната гост ще бъде Колумбия, която е пълна с прекрасни истории и талантливи писатели. От своя страна Барселона ще има Панаир на книгата Liber, от 13 до 15 октомври. По същия начин всяка страна си има културна програма, която включва литературни теми. Проверете кои са най-подходящи за вас и се насладете на тези събития.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.