Какво представлява възглавницата за бременни? Употреби и ползи

Наличието на специална възглавница за бременни минимизира дискомфорта, причинен от физическите промени на бременността. Освен че спите удобно, вие допринасяте за доброто състояние на вашето бебе.
Какво представлява възглавницата за бременни? Употреби и ползи
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

С напредването на бременността и настъпването на промени в тялото, дискомфортът по време на сън също се увеличава. Възглавницата за бременни може да бъде чудесно решение, за да ви помогне да заспите.

Обичайно е жените да изпитват физически дискомфорт, когато са бременни, особено през последния триместър. Тези специални възглавнички, направени за бременни жени, могат да помогнат за облекчаване на вашия дискомфорт.

Освен това приятният и пълноценен сън ви позволява да се събудите в по-добро настроение и без болки. И така, какви са тези чудотворни възглавници? От какво са направени? Ще ви разкажем всичко за тях в тази статия!

Какво представлява възглавницата за бременни и какви са нейните характеристики?

Възглавницата за бременни е аксесоар, предназначен да помогне на бъдещите майки да почиват удобно. Освен това използването на пренатални възглавници помага за благосъстоянието на бебето.

Изследване, публикувано от The Journal of Physiology, уверява, че променливостта на сърдечната честота на плода се влияе от позицията на майката. Според това твърдение позата, заета от майката, е много важна и конвенционалните възглавници понякога не са достатъчни.

Вместо това, възглавниците за бременни насърчават ергономични позиции , които минимизират болката в гърба, врата, краката, таза и бедрата. Такива проблеми усложняват заспиването и водят до безсъние, спазми, умора и наддаване на тегло.

Възглавниците за бременни са с различна дължина, така че можете да избирате според височината си. Що се отнася до състава, те са с пълнеж от памук, пера или дунапрен. Те са доста еластични и не се разпадат лесно.

Видове възглавници за бременност

Има дълги и прави пренатални възглавници, но в зависимост от нуждите ви ще намерите повече от един вид. Ето ги и тях.

Почивката по време на бременност е ключова. Много майки страдат от безсъние и не могат да намерят подходяща поза за сън.

Възглавницата за бременни: Клин

Терминът издава външния вид на възглавницата. Това е малък клин, направен от пяна.

Тези възглавници изискват използване на традиционна възглавница, върху която да поставите главата или гърба си, когато лежите или седите. Те често се възприемат като „твърди“, тъй като са създадени да успокояват болката в лумбалната област, краката и глезените.

Възглавници за бременни две в едно

Те са известни също като „възглавници за бременни“. Те са идеални за поддържане на главата, гърба и корема, когато спите на една страна. Моделът се състои от две възглавници, свързани с велкро.

Тръбни възглавници

Същността на тази възглавница е мека тръба, която жената прегръща, за да побере корема си.

Възглавници тип полумесец

На теория те се произвеждат, за да улеснят позицията на детето и комфорта на майката по време на кърмене. По време на бременност обаче те функционират като допълнение към почивката на майката.

Възглавници азбука

С различни размери и симулиращи букви, тези възглавници са сред най-популярните сред бъдещите майки:

  • Тип C: Те са дълги приблизително един и половина метра. С тях спите настрани, поддържайки бедрата, корема и гърба си. Можете да я поставите и между краката си. Препоръчват се за успокояване на напрежението в таза и намаляване задържането на течности в глезените.
  • Тип J: Ако спите в средно легло, това е добър вариант. Подходящо е за почивка на главата и краката.
  • Тип L: Това е предназначено за жени, които спят настрани.
  • Тип U: Този тип се адаптира към извивката на тялото. Тези, които спят по гръб, намират този модел за изключително полезен. Освен това те ви позволяват да повдигнете коленете и бедрата си, като по този начин смекчавате сковаността на ставите.

Ползите от възглавницата за бременни

Въпреки че не е лесно да се намери приятна поза през последния триместър, тези алтернативи глезят уязвимите места, адаптирайки се към потребностите на всяка бременна жена.

Това е много компактен продукт. Не заема толкова много място в леглото, както и когато дойде време да го съхранявате. Нека да разгледаме някои други предимства.

1. Помага ви да спите

В началото на бременността нивата на прогестерон се повишават и метаболизмът се ускорява. Ситуацията може да доведе до умора и сънливост, според статия от Mayo Clinic.

Основното предимство на тези възглавници е свързано с почивката. Ако имате възглавница за бременни и я поставите правилно, намалявате движението в леглото. И когато се отпуснете, заспивате по-добре.

2. Възглавницата за бременни помага за облекчаване на болките в кръста

Болката в кръста преобладава сред честите оплаквания на бременните жени, според Revista Clínica de la Escuela de Medicina UCR-HSJD (Клинично списание на UCR-HSJD School of Medicine). Текстът твърди, че състоянието съответства на хормоналната, физиологичната и физическата трансформация след зачатието.

С тези възглавници може би майката ще сложи край на тази и други болки или ще ги намали, благодарение на анатомичните особености на артикула.

3. Насърчава здравословния кръвен поток

Кръвообращението при бременни жени може да бъде засегнато, особено от тежестта, която носят. Възглавницата помага да си починете с повдигнати крака и наляво.

В тази връзка, проучване, публикувано от Националната медицинска библиотека на Съединените щати, подчертава, че някои професионалисти искат да се спи на лявата страна, за да се подобри притока на кръв между сърцето, матката, плода и бъбреците.

Те допълват, че тази позиция премахва натиска върху черния дроб. Пренаталната възглавница е полезна в тази мисия.

4. Възглавницата за бременни осигурява опора при кърмене

Инвестицията ви ще ви помага и след ражзането. Точно както сте я използвали за почивка, ергономичността на възглавничките е полезна при кърмене. Възползвайте се от тях, за да нахраните бебето си, без ръцете или раменете ви да се схващат.

5. Помага за успокояване на налягането върху корема

Ако сте родили с цезарово сечение, вероятно през следващите седмици коремната област ще продължи да бъде леко болезнена. Използването на възглавницата за лягане или задържане на бебето предотвратява дискомфорта и намалява натиска върху корема.

6. Възглавниците са хипоалергенни

Материалите, от които се произвеждат, са с грижа както за майката, така и за детето. Тъй като те са дишащи и хипоалергенни, няма риск от алергии или кожни обриви.

Освен от памук, пяна и пера, тези възглавници се предлагат и от полиестерни влакна и полистиренови  перлички Те могат също да бъдат изработени от латекс или гел поради консистенцията на тези материали и способността им да устояват на прахови акари.

Удобен сън по време на бременност
Правилното използване на тези възглавници може да доведе до по-малко болка и по-комфортен сън.

7. Почистването е лесно

Прането на възглавници за бременни е много лесно: почти всички се перат в пералнята. Някои ви позволяват да премахнете подплатата. Във всеки случай проверете инструкциите на производителя.

Съвети за използване на възглавницата за бременни

Стига да използвате правилно възглавницата, ще получите ползите, които искате. Обърнете внимание на следните съвети, за да подобрите ползите:

  • Поставяне под корема: Позиционирайки я под корема, вие балансирате тежестта и не натоварвате бедрата и коленете.
  • Поддържа врата ви: Опитайте се да държите гръбнака възможно най-изправен.
  • Кръстосайте краката си: Пъхването на крайниците между пренаталната възглавница намалява натиска върху долната част на гърба.
  • Повдигнете коленете си: Тези стави страдат твърде много от тежестта в края на бременността. Повдигнете коленете си за подобряване на циркулацията на течности и за да избегнете задържане на течности.
  • Подкрепете гърба си: Ако имате добра опора на гърба, няма да има промени в позата през нощта и няма да прекъсвате съня си.

Как да изберем правилната възглавница за бременност

За да закупите правилната възглавница за бременност, проверете фактори като производствен материал, размер, издръжливост, инструкции за почистване, комфорт и еластичност

Когато избирате такава възглавница, също е важно да вземете под внимание начина, по който сте свикнали да спите и физическото ви телосложение. По този начин можете да извлечете максимума от нея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.