Кога да започнете да правите секс след цезарово сечение

След раждането много двойки се чудят кога трябва да започнат отново със секса. Препоръчително е да го избягвате за период, известен като карантина. В тази статия ще ви покажем някои препоръки.
Кога да започнете да правите секс след цезарово сечение
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Кога да започнете да правите секс след цезарово сечение?

След цезарово сечение жената трябва да има предвид някои предпазни мерки, включително по отношение на сексуалния си живот. Трябва да отбележим, че цезаровото сечение е хирургическа операция, която се състои в извършване на разрез в коремната стена на майката. Следователно, тя изисква почивка и грижи.

За разлика от вагиналното или естественото раждане, цезарово сечение изисква постоперативно възстановяване и по -дълъг болничен престой (обикновено около четири дни). Обаче възниква въпросът… кога да започнем да правим секс след цезарово сечение?

Цезарово сечение – общи факти

Според данни, публикувани в Националната медицинска библиотека на САЩ, цезаровото сечение е операция, която обикновено се извършва, когато :

 • Раждането не напредва както трябва.
 • Става въпрос за многоплодна бременност.
 • Съществуват рискове за здравето на майката или бебето.
 • Бебето е в поза, в която не се препоръчва за вагинално раждане.
 • Бебето е с размер, който не позволява естествено раждане.

Интересен факт е, че все още има спорове относно броя на цезаровите сечения, които една жена може да издържи. Въпреки че някои лекари препоръчват не повече от три, няма научни данни в подкрепа на тази информация. Всъщност проучване от 2017 г. не открива разлики в смъртността, свързана с повтарянето на тази операция.

Какво да правите веднага след операцията?

Операция

След цезарово сечение има редица общи препоръки, които повечето жени трябва да спазват. Най-общо казано, препоръчва се да:

 • Ходите редовно, но бавно и контролирано, от момента, в който лекарят ви позволи. Това ще подобри и дори ускори възстановяването.
 • Избягвайте самолечение. Ако изпитвате болка, лекарят ви ще ви предпише болкоуспокояващи, които можете да приемате дори докато кърмите.
 • Следете количеството лохии: ще забележите, че загубата на кръв има същите характеристики като тази при естествено раждане, въпреки че понякога загубата е по-малка. Малко по малко ще изчезне, така че не се притеснявайте!
 • Починете си: ще ви трябват няколко седмици, докато органите ви се възстановят.
 • Внимавайте с хирургичните шевове, които се отстраняват 10 до 15 дни след цезарово сечение.
 • Избягвайте резки движения и вдигане на тежести.
 • Изчакайте да правите секс след цезарово сечение, докато се почувствате по-добре и сексуалното ви желание се върне.

Важно!

Според документ, написан от Медицински център на Университета на Вашингтон, никога не трябва да пренебрегвате диетата си след операция. Диетата трябва да бъде балансирана и се препоръчва да я придружавате с други полезни навици, като добра хидратация.

Имайте предвид, че като пиете достатъчно течности през целия ден, тялото ще получи част от необходимото му, за да изпълнява функциите си и, разбира се, за да се възстанови.

Усложненията

Майка, която кърми.
След като се възстанови напълно от цезарово сечение, жената може отново да почувства сексуално желание. Въпреки това, все още има една пречка за преодоляване: вагиналната сухота.

Ако майката не кърми, вагиналната мембрана възстановява състоянието си, когато се възобновят нормалните менструални цикли (след 6 седмици). Въпреки това, ако реши да кърми, хормоналната промяна може да причини ниски нива на естроген, което може да повлияе на въпросната лигавица. Това от своя страна може да причини затруднения при полов акт.

Използването на смазващи кремове може да помогне за подобряване на тази сухота.

Секс след цезарово сечение – карантинен период

Най-добре е да избягвате секс след цезарово сечение по време на следродилния период. Въпреки това, ако решите, че искате да подновите половия си живот, трябва да се консултирате с вашия лекар относно възможните рискове.

 • Изчакайте 6 седмици (40 дни), преди да започнете отново да правите секс. Този период е идеален, за да се почувствате добре в тялото си и за да се възстановите оптимално.
 • От друга страна, ако гърдите ви са пълни, натискът може да причини болка, така че експертите препоръчват да кърмите бебето си преди сексуална активност.
 • Също така е важно да знаете, че по време на кърмене има ефективни перорални контрацептиви, които са безопасни за бебето. Друг добър контрацептивен вариант е спиралата
 • След като възстановителният процес след цезарово сечение приключи, можете да рестартирате сексуалната си активност.

Секс след цезарово сечение

Секс след цезарово сечение.

След цезарово сечение се препоръчва да изчакате шест седмици (40 дни), преди да възобновите сексуалната си активност.

След цезарово сечение тялото ще претърпи промени, които могат да предизвикат безпокойство у жената, когато мисли за подновяване на сексуалната си активност. Двойката ще трябва постепенно да свикне с тези промени. За да направите това, можете да опитате да затъмните светлините, да удължите времето за целувки и да се отдадете на повече любовна игра и т.н.

Преди всичко, опитайте се да използвате удобни за вас секс пози, които ви позволяват да контролирате ритъма на проникване, както и бързо да различавате появата на евентуален дискомфорт.

Въпреки това, преди да възобновите сексуалния си живот, консултирайте се с вашия лекар, за да избегнете дискомфорт и да се насладите на секса безопасно и здравословно. И не забравяйте да вземете предпазни мерки, за да избегнете нова бременност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Asociación Española de Matronas, Los consejos de tu matrona (s.f)
 • Gloria Navalón Catalá, Amparo Ballester Llopis, Ada Belda Pérez, “La cesárea, nunca un impedimento”, Revista Matronas, DICIEMBRE 2016 N° 3 Volumen 4
 • Woolhouse H, McDonald E, Brown SJ. Changes to sexual and intimate relationships in the postnatal period: women’s experiences with health professionals. Australian Journal of Primary Health, 2014; 20:298–304.
 • Consejería de salud. Embarazo, Parto y puerperio. Recomendaciones para futuros padres, 2004. Junta de Andalucía – Consejería de Salud. Gráficas Monterreina – Sevilla
 • MedlinePlus. Cesárea. https://medlineplus.gov/spanish/cesareansection.html
 • Pak J Med Sci. 2017 Sep-Oct; 33(5): 1074–1079. Is it safe to have multiple repeat cesarean sections? A high volume tertiary care center experience. doi: 10.12669/pjms.335.12899

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.