Какво представляват сънищата и защо се появяват?

Всички имаме сънища през нощта, дори и да не можем да ги запомним. Но защо се появяват? Ще дадем отговор на този въпрос, който винаги е бил загадка в следващите редове!
Какво представляват сънищата и защо се появяват?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Сънищата изглеждат мистерия. Въпроси като “Защо сънуваме?” или “Защо сънувам повече от другите хора” изглежда нямат отговор. Или поне до този момент, тъй като ще подходим към сънищата, започвайки с най-основната информация. Ще започнем, като определим какво представляват те всъщност и защо се появяват. Освен това ще разгледаме дали има други видове живи същества, които сънуват.

За да предоставим верни и основани на изследвания отговори, ще вземем Dream Institute като справка. Това е международен център, който се фокусира върху сънищата, като ги изследва и изучава в дълбочина. Предвид разглежданата тема ще намерим отговорите, които търсим  с помощта на този институт. И така, да започваме ли?

Какво представляват сънищата?

Накратко, Институтът за сън обяснява, че „ сънят е неразделна част от ежедневния живот и биологична необходимост, която ни позволява да възстановим физическите и психологическите си функции, необходими за пълноценното ни представяне“. Когато спим твърде малко, сме склонни да се събуждаме уморени, не в добро настроение и дори може да се чувстваме зле.

Имаме нужда от сън, за да се възстановим, да си починем и да имаме сили да се изправим пред следващия ден. Въпреки това, понякога се появява нещо изненадващо, когато спим, като сънищата. Те са като филми, които се възпроизвеждат в ума ни, докато спим и в които можем да бъдем главни герои, просто наблюдатели или дори да разпознаваме ежедневните си ситуации в тях.

Какво е значението на сънищата?
В сънищата можем да бъдем или не главни герои и дори да изживеем неща от ежедневието си.

Няма потвърждение от научната общност за това какво представляват сънищата, но Гарсия Борегеро, лекар в Dream Institute, заявява, че „голяма част от експертите смятат, че сънищата нямат функция като такава, а са просто епифеномени на процес на мозъчно активиране, който се извършва периодично през цялата нощ.”

Защо се появяват сънища?

Както обяснява д-р Борегеро, изглежда, че по време на мозъчна активация по време на сън „се извършват процеси на реорганизация на паметта и това се отразява в увеличаване на умствените идеации, които възприемаме като сънища“. Следователно това е нормално явление, въпреки че все още има много въпроси, които остават без отговор относно това завладяващо явление.

Например, защо понякога си спомняме сънищата си, а понякога не? Е, това зависи от няколко фактора. Последните сънища преди събуждане се запомнят по-добре. В случай на събуждане от сън през нощта и повторно заспиване, шансовете за запомняне са намалени. Поради тази причина някои хора са склонни да ги записват в тетрадка.

Това, което е ясно, е, че много сънища са свързани с филми или преживявания, случили се през деня, тъй като това понякога им влияе. Лекарят Едуард Естивил, също от Националния институт по сън, признава, че „хората, които казват, че никога не си спомнят сънищата, спят добре“. Това означава, че обикновено сънуваме през цялото време, дори и да не помним.

Сънищата нямат особено значение

Въображение и сънища
Въображението ни се освобождава по време на сънищата. Въпреки това, според много експерти, те не означават нищо.

Нещо, за което настоява Националният институт за сън, е омаловажаването на важността на сънищата. Има случаи, в които можем да видим, че имаме сексуални отношения с други хора или дори извършваме престъпни действия, без това да означава, че ще го направим в реалния живот. Сънищата се дължат само на мозъчна активация, при която въображението се освобождава.

Ето защо е препоръчително да бъдете много критични към онези резултати в Интернет, които могат да твърдят, че ако сънувате, че зъбите ви падат, това означава, че е настъпила или ще настъпи лична загуба. Това не трябва да е така и в случай, че се случи, би трябвало да бъде етикетирано като съвпадение. Науката не потвърждава, че сънищата означават нещо.

Могат ли животните да сънуват?

Понякога хората, които имат животни у дома, са изненадани, когато спят и изпитват някакъв спазъм в тялото си или внезапно се събуждат стреснати. Често се чудим дали могат да сънуват, а всъщност изглежда, че могат! Според ветеринарната болница в Астурия има някои проучвания и изследвания, при които кучетата, например, сякаш сънуват.

Можем да приложим това и за котките. Те също са животни, които живеят с нас и не е странно да ги видим как издават тихи звуци или правят движения, докато спят. Те също така изпитват мозъчно активиране през нощта. Което кара преживяванията през деня да излязат на повърхността по време на сън. Това е въпрос, на който най-накрая знаем отговора.

Псевдонауката се е опитала да обясни сънищата от идеализирана гледна точка и да даде обяснения на сънищата, които не предлагат окончателни заключения. Науката обаче откри защо се появяват сънищата, нещо, за което досега вероятно не сме знаели. Поне това е един въпрос, на който има отговор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.