Ланолинов восък: употреби и препоръки

Ползите от ланолинов восък са свързани със здравето и грижата за кожата. Например, може да помогне за намаляване на бръчките и заздравяване на напукани устни. Научете повече в тази статия!
Ланолинов восък: употреби и препоръки

Написано от Daniela Andarcia

Последна актуализация: 09 август, 2022

Мастните жлези на бозайниците, произвеждащи вълна, особено на овцете, отделят восък, способен да хидроизолира и предпазва кожата ви от влага. Нарича се ланолинов восък и се извлича при рязане на вълна. Освен това предпазва животното от нараняване по време на стригане.

Често смятан за животинска мазнина, ланолинът е жълтеникаво вещество без мирис, чиято текстура наподобява вазелин. Въпреки че има различни приложения, той е известен с това, че е овлажнител, който може да се използва за лечение на кожни заболявания като екзема.

Тук ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за него.

Употреби на ланолинов восък

Сухи и напукани устни.

Известен с овлажняващия си ефект, ланолиновият восък е хипоалергичен и има бактериостатичен ефект. С други думи, въпреки че не може да убие бактериите, той спира тяхното възпроизвеждане. По този начин бактериите умират, без да се размножават.

По същия начин той действа като омекотяващо вещество, вещество, което намалява появата на мазоли, омекотява и защитава кожата и се бори с екземите.

Поради това е обичайно в различни области да се използва ланолин, като фармацевтичната и козметичната индустрия. Като цяло можете да го откриете в:

 • Кремове за медицинска и козметична употреба (овлажнители, препарати за отстраняване на грим, бръснене, против стареене, обрив от пелени и др.)
 • Продукти за грим като червила, пудра за лице и др.
 • Продукти и средства за намаляване на сухия скалп
 • Сапуни и перилни препарати
 • Продукти за полиране на кожа или кремове за обувки
 • Производство на витамин D

Ползи за нашата кожа

Както можете да видите, ланолинът е известен емолиент, който може да третира суха и дехидратирана кожа. Проучване, публикувано в Clinical Medicine & Research, показва, че може да намали загубата на вода от кожата с между 20 и 30%. Може да хидратира, омекотява и подобрява вида на грубите и люспести зони.

Това не са единствените предимства, които този естествен восък може да даде на кожата ви. Ще ви покажем някои други начини, по които може да ви помогне.

Намалете бръчките с ланолинов восък

Както ланолиновото масло, така и спиртът са често срещани съставки в кремовете против стареене. Много хора вярват, че може да бъде ефективен за намаляване на бръчките и фините линии.

Въпреки че има малко научни доказателства, тези ефекти са свързани с факта, че ланолинът може да съдържа два пъти теглото си във вода. Тогава това придава обем на кожата ви и се бори с признаците на стареене.

Намалете сухотата на косата

Благодарение на своето омекотяващо действие, което предотвратява косопада, ланолиновото масло може да помогне за лечение на суха коса. Винаги трябва да го нанасяте, когато е влажно или мокро, тъй като ако е сухо, няма да има задържане на влага.

Освен това ще трябва да измиете косата си с дълбоко почистващ шампоан или ябълков оцет поради восъчната текстура на това масло. По този начин няма да има никакви следи от продукта.

Лекувайте сухи устни с ланолинов восък

Точно както при суха кожа и коса, ланолиновото масло третира напукани и сухи устни. Според проучване, публикувано в Journal of Applied Oral Science, ланолиновият крем успешно намалява сухите устни при хората преминаващи през химиотерапия.

По същия начин този восък може да проникне в слоевете на устните ви по-добре от други вещества, които достигат само до външната бариера. Освен това е безопасно дори да се дава на новородени със сухи устни. Въпреки това, най-добре е да попитате вашия педиатър, преди да го направите.

Излекувайте напуканите зърна

Напуканите зърна са често срещани по време на процеса на кърмене. Поради тази причина някои специалисти препоръчват прилагането на ланолин в тази област за облекчаване на болката и спиране на кървенето.

Специалистите смятат, че този восък може да възстанови влагата в зърната. Така че, кърмещите жени могат да закупят 100% чист и рафиниран ланолинов восък. Бъдете внимателни, защото ланолинът, който не е чист, може да причини алергични реакции при кърмачета.

Майка, която кърми бебето си.

Други ползи от ланолинов восък за кожата

Има и други начини, по които ланолинът може да допринесе за грижата за кожата. Ето някои страхотни сред тях:

 • Изглаждане на грапавите лакти и пети: сухата кожа причинява грапавост в области като петите и лактите. Освен това мъртвите клетки могат да се натрупват. Можете да използвате ланолинов восък, за да ги омекотите и да премахнете мъртвата кожа.
 • Лекувайте обрив от пелени: влагата от пелените може да причини дразнене и възпаление на кожата на бебетата. За щастие ланолинът служи като буфер между влагата и кожата на бебетата.
 • Лекувайте леки изгаряния: ланолиновият восък се свързва с облекчение и грижа за наранявания, причинени от огън и топлина.
 • Подобряване на заздравяването на рани: ланолинът има лечебни свойства, които могат да ускорят заздравяването на рани и наранявания.

Къде да го намерите

Благодарение на неговите свойства и ползи за здравето, можете да намерите ланолин в различни търговски форми.

Те включват:

 • Чист ланолин (качествен восък не съдържа повече от 0,25% вода)
 • Ланолиново масло
 • Ланолинов спирт
 • Кремове за медицинска и козметична употреба (овлажнители против стареене, за обрив от пелени, за напукани зърна и др.)
 • Козметични продукти (балсами за устни, маски, препарати за отстраняване на грим и др.)
 • Сапуни, шампоани, балсами и измивания за тяло

Профилактика и противопоказания

За хора без алергии ланолинът е безопасен за употреба и локално приложение. Въпреки това, приемането на големи количества от този восък, който се използва за производство на витамин D, е вредно. Може да бъде токсичен и има тенденция да се натрупва в червата. По принцип ланолинът може да причини алергични реакции и хранително отравяне.

Алергия към ланолин

Тъй като ланолинът е основната причина за алергии към вълна, хората с този проблем трябва да го избягват. Този восък е сенсибилизатор на кожата; с други думи, това е вещество, което предизвиква алергична реакция, когато се докосне до кожата.

Въпреки това, алергиите към ланолин са много редки. Според проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, само 1,7% от 25 000 души, предразположени към алергии, са имали признаци на това конкретно състояние. Най-честите симптоми на алергична реакция са подуване на очите, устните и гърлото, обрив и затруднено дишане.

Отравяне с ланолин

Отравянето с ланолин може да се случи по няколко начина. Например, това може да се случи от поглъщане на маслото по погрешка или използване на твърде много балсам за устни и поглъщане от облизване на устните ви. Неговите симптоми включват диария, повръщане, обрив, възпаление и зачервяване на кожата.

Какво да запомните за ланолина

Ланолинът е естествен восък, който се получава от животни, които произвеждат вълна. Тези бозайници го произвеждат в мастните си жлези и той предпазва вълната от влага, както и за предотвратяване на наранявания при стригането.

Като цяло е често срещан в продукти за медицинска и козметична употреба, като кремове, шампоани, сапуни и перилни препарати. По същия начин, той служи като съставка в продуктите за полиране на кожа и кремовете за обувки.

Има много ползи за здравето и грижата за кожата. Някои смятат, че може да намали бръчките, да лекува сухи устни, да лекува напукани зърна и да намали сухотата на косата и скалпа.

От друга страна, хората с алергии към вълна не трябва да го използват, тъй като може да предизвика серия от симптоми. По същия начин не трябва да го поглъщате, тъй като твърде голямо количество може да причини отравяне с ланолин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Purnamawati, S., Indrastuti, N., Danarti, R., & Saefudin, T. (2017). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clinical medicine & research, 15(3-4), 75–87. https://doi.org/10.3121/cmr.2017.1363
 • Santos, P. S., Tinôco-Araújo, J. E., Souza, L. M., Ferreira, R., Ikoma, M. R., Razera, A. P., & Santos, M. M. (2013). Efficacy of HPA Lanolin® in treatment of lip alterations related to chemotherapy. Journal of applied oral science : revista FOB, 21(2), 163–166. https://doi.org/10.1590/1678-7757201302308
 • Wakelin, S. H., Smith, H., White, I. R., Rycroft, R. J., & McFadden, J. P. (2001). A retrospective analysis of contact allergy to lanolin. The British journal of dermatology, 145(1), 28–31. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2001.04277.x
 • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Lanolin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501842/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.