Задна или предна плацента: Какво означава това по време на бременност?

Плацентата е сложен орган, който се прикрепя към стените на матката на различни места. В някои случаи се намира в долната част и това може да създаде проблеми по време на бременност.
Задна или предна плацента: Какво означава това по време на бременност?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Задна и предна плацента са медицински термини (заедно с фундаменталната плацента ), използвани за описание на мястото, където плацентата се прикрепя след оплождането.

Те не са свързани с аномалии или заболяване. Мнозина се чудят защо е важно да се установи това. Отговорът е, че определянето дали има фундаментална, задна или предна плацента позволява да се предвиди кога майката ще започне да усеща движенията на плода. Освен това може да помогне да се открие дали има някаква промяна в местоположението на плацентата.

Как е възможно да се установи местоположението на плацентата? Трябва да се направи ултразвук, който е редовна част от пренаталните прегледи. След като експертите установят дали плацентата е фундаментална, задна или предна, майката ще има повече информация за бременността си.

Плацентата

Бебе в утробата.
Плацентата изхранва бебето по време на бременността.

Плацентата е единственият човешки орган, който присъства временно, само в тялото на жената и само по време на бременност. По външен вид прилича на черния дроб и е пълен с кръвоносни съдове.

Основната роля на този орган е да осигури необходимите хранителни вещества за плода. Освен това, тъй като бебето не диша в утробата, то консумира само кислорода, който идва от плацентата през пъпната връв.

Плацентата се прикрепя към стените на матката , но не винаги на едно и също място. Обикновено се намира отгоре, отпред, отзад или отстрани. Това води до предна, задна или фундаментална плацента. Ако е фиксирана в друга област, може да има проблеми по време на бременността.

Задна, фундаментална или предна плацента

За предна плацента говорим, когато този орган е разположен на предната стена на матката. Нарича се “преден” именно защото се намира “преди” самата матка. Може да се намира от лявата или от дясната страна, но винаги в предната част на матката.

Задната плацента се намира в областта на фундуса на матката. С други думи, тя е прикрепена към стената на матката, която е най-близо до гърба на майката. Както при предната плацента, тя може да бъде разположена отляво или отдясно.

Фундаменталната плацента е името, дадено на плацентата, разположена в горната част на майчината матка. Тя е най-близо до фалопиевите тръби и експертите казват, че това е най-доброто място за плацентата. Известна е също като “висока предна плацента”.

Движенията на бебето според разположението на плацентата

Предната плацента е нормална, но това положение кара движенията на плода да се усещат по-късно от обикновено. Те обикновено се усещат едва след 28 гестационна седмица, тъй като това място забавя движенията на плода. Ако след това време няма движение, трябва да се консултирате с лекар.

В случай на задна плацента е много вероятно движенията да се усетят по-рано, отколкото в случай на предна плацента. Само ако такива движения не се появят или намалят в даден момент, трябва да се потърси лекар.

Когато има фундаментална плацента, движенията на плода обикновено се появяват между 18 до 20 седмица от бременността, при майки за първи път. Ако е имало предишни бременности, те могат да се усетят между 16-18 седмица.

Ниска предна плацента

Както е посочено по-горе, предната, задната или фундаменталната плацента се считат за нормални. Съществува обаче възможност плацентата да е прикрепена в грешната област и това да доведе до някои усложнения за бременността.

Ниска предна плацента означава, че плацентата е прикрепена към предната част на матката, но много близо до вътрешния цервикален канал или дори покрива част от вътрешния цервикален канал. Това обикновено води до кървене в края на втория триместър, без болка.

Видове ниска предна плацента

Има няколко вида ниска предна плацента, в зависимост от нейното местоположение. Те са както следва:

 • Тип I или плацента с ниско вмъкване. В този случай тя не достига до шийката на матката.
 • Тип II или маргинална плацента. Достига до отвора на шийката на матката, но не я покрива.
 • Тип III или частична оклузивна плацента. Плацентата частично покрива цервикалния канал.
 • Тип IV или тотална оклузивна плацента. Цервикалният канал е изцяло покрит от плацентата.

Причини

Защо възникват този вид аномалия? Има няколко причини, които водят до това местоположение на плацентата. Основните са следните:

 • Мултипаритет. Когато една бременна жена е имала две или повече раждания.
 • Многоплодна бременност. Когато има няколко плода – при близнаци, тризнаци и др.
 • Предишно цезарово сечение.
 • Аномалии в матката. Например миома или предишен кюретаж.
 • Предишна операция на матката.
 • Напреднала възраст на майката.
 • Пушене.

Лечение

Бременна жена.
При наличие на кървене лечението обикновено включва хоспитализация.

Ако има ниска предна плацента, лекарят ще прецени какво лечение да следва. Това ще зависи от тежестта на случая и общото здравословно състояние на майката. Когато се появи първият епизод на вагинално кървене, се извършват следните действия:

 • Хоспитализация. Наблюдението е целта.
 • Модифицирана почивка. Това се състои в избягване на всякаква дейност, която повишава интраабдоминалното налягане за дълго време.
 • Прекратяване на сексуалните отношения. Сексът при тези условия може да бъде рискован, така че се забранява.

Ако кървенето спре, майката се изписва. Ако има втори епизод на кървене, пациентката трябва да бъде повторно хоспитализирана до раждането.

Лекарят ще ви каже дали има проблем с плацентата

Ниско предлежание на плацента тип IV е най-деликатното състояние от всички. Обикновено причинява тежко кървене към края на бременността, когато шийката на матката се променя и се подготвя за раждане. Много е важно да следвате стриктно предписаното лечение.

Има друг вид аномалия, известна като ” плацентна акрета, която не е много често срещана. Това се случва, когато плацентата не успява да се прикрепи или показва известна степен на инвазия в съседни области. В този, както и в останалите случаи, всички необичайни симптоми трябва да бъдат докладвани на лекаря възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mayra, P. R., Rosalina, V. L., López, G., Iruretagoyena, J., & Magness, R. (2014). Regulación del flujo sanguíneo uterino. I. Funciones de estrógeno y receptores estrogénicos α/β en el endotelio vascular uterino durante el embarazo. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(2), 129.
 • Flores Paredes, R. G. (2020). Embarazo múltiple en útero didelfo y bicollis. Reporte de caso. Alerta (San Salvador).
 • Panduro-Barón, J. G., Panduro-Moore, E. G., Pérez-Molina, J. J., Rosas-Gómez, E. S. M., Peraza-Martínez, D., & Quezada-Figueroa, N. A. (2017). Cambios en la estática fetal y factores predisponentes durante el embarazo. Ginecología y obstetricia de México, 85(8), 519-524.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.