Какво представлява разтягането на междуребрените мускули и как се лекува?

Какво представлява разтягането на междуребрените мускули? Научете всичко по темата тук.
Какво представлява разтягането на междуребрените мускули и как се лекува?
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 17 май, 2023

Разтягането на междуребрените мускули е заболяване, което се проявява в мускулите между ребрата. Може да бъде причинено от пренапрежение, удар или лоша стойка. Интензивността на болката варира в зависимост от тежестта на нараняването. Въпреки това има тенденция да се влошава при кашляне или кихане.

Лечението обикновено се основава на болкоуспокояващи, топли и студени компреси, както и физиотерапия. Въпреки че обикновено не е сериозно, е необходимо да му се обърне внимание, за да се избегнат допълнителни усложнения. Как да разпознаем тази травма? Кога да посетим лекар?

Какво представлява разтягането на междуребрените мускули?

Междуребрените мускули са тези, които се намират между ребрата, съединяват ги и образуват гръдната стена. Те се състоят от три слоя, наречени външен, вътрешен и най-вътрешен междуребрен мускул.

По време на дишането тези мускули се свиват, за да помогнат за разширяване на гръдния кош и да позволят на белите дробове да се напълнят с въздух. Също така осигуряват стабилност на горната част на тялото.

При мускулно разтягане има частично или пълно разкъсване на влакната, които могат да се приберат, което води до появата на празнина между влакната. Могат да бъдат засегнати и други структури, като миотендинозното съединение (между мускула и сухожилието), сухожилията и дори кръвоносните съдове.

И така, това се нарича “разтягане на междуребрените мускули”, което се получава, когато мускулатурата между ребрата е засегната от прекомерно стягане или преразтягане, причинявайки болка и задух.

Какво представлява разтягането на междуребрените мускули?
Разтягането на междуребрените мускули обикновено се причинява от пренапрежение, нараняване или повтарящи се движения.

Симптоми на разтягането на междуребрените мускули

При това състояние основният симптом е остра болка в ребрата, която може да се появи както от дясната, така и от лявата страна на гръдния кош, поради притискане на нервите на гръдния кош. Понякога се разпространява към гърба, рамото или ръката.

Има и чувствителност в гърдите или ребрата при допир, както и мускулни спазми. Болката може да бъде остра и внезапна, или в други моменти, постепенна и постоянна. Влошава се, когато човек се навежда, кашля, киха, поема дълбоко въздух или прави определени движения на ръката.

Могат да се наблюдават и други симптоми в зависимост от причината. Може да възникне следното:

 • Подуване около ребрата
 • Скованост
 • Напрежение
 • Затруднено движение на горните крайници
 • Затруднено дишане

Възможни причини

Както споменахме, този тип напрежение възниква, когато междуребрените мускули станат прекалено стегнати. Това може да се случи по различни причини, като например:

 • Прекомерно усукване.
 • Разтягане при протягане на ръката нагоре.
 • Повдигане на тежки предмети над раменете или главата.
 • Лоша стойка на тялото.
 • Повтарящо се движение.
 • Пренапрежение.
 • Удар или травма.
 • Силни настинки със силно кихане.
 • Повишена интензивност на физическата активност.

От своя страна определени дейности могат да допринесат за появата на това нараняване. Например рязане на дърва, боядисване и други, които се изпълняват с вдигната ръка за дълго време. Среща се често и при практикуването на някои спортове; например:

 • Тенис.
 • Голф.
 • Гребане.
 • Баскетбол.
 • Вдигане на тежести.

Те включват внезапни движения на усукване, сила и разтягане. Други, като бокс, бойни изкуства и хокей на трева, също представляват риск.

Трябва да се отбележи, че изследване от 2012 г. отбелязва, че това е широко разпространено в бейзбола, независимо дали става въпрос за удари или хвърляне. Твърди се, че това заболяване представлява 5% от всички наранявания във Висшите лиги.

Междувременно са идентифицирани случаи, при които възниква разтягане на междуребрените мускули след поставяне на дренажна тръба при пациенти с плеврално заболяване. Това често причинява болка и спазми.

Друго проучване твърди, че когато човекът е на голяма надморска височина (напр. при планинарство), има дразнене и сухота на дихателните пътища, с постназално капене, бронхоспазъм и кашлица, което от своя страна може да причини напрежение на междуребрените мускули и болка в гръдната стена.

Друга страхотна статия за вас: Кога е опасна болката в гърдите? в гърдите

Как изглежда диагнозата?

Когато са налице няколко от горните симптоми – особено ако болката стане постоянна, влоши се и пречи на ежедневните дейности и почивка – препоръчително е да посетите лекар, за да постави диагнозата и да изключи друг вид проблем, като например пневмония.

Това включва физически преглед, при който се наблюдава дали има ограничение на движението, къде и кога има повече болка. Здравният специалист трябва също така да попита за професията на пациента, дали е имало скорошен инцидент или нараняване, свързано със спорт.

Рентгенова снимка на гръдния кош или ядрено-магнитен резонанс могат да бъдат назначени за търсене на фрактури на ребра или вътрешни наранявания, като например на белите дробове; спирометър може също да се използва за определяне на дихателния обем и белодробния капацитет.

Въпреки това, в зависимост от симптомите и тяхната интензивност, има различни степени на напрежение на междуребрените мускули:

 • I или лек: това е леко увреждане; някои мускулни влакна може да са скъсани (по-малко от 5%), загубата на движение и сила е малка. Може да се подобри след няколко седмици, с известно внимание.
 • II или умерено: има повече увреждане на мускулните влакна, има подуване и болка в гърдите. Следователно движението е по-засегнато.
 • III или тежко: тежко разкъсване, което може да изисква операция.

Лечение на разтягането на междуребрените мускули

Необходима е спешна медицинска помощ, когато разтягането на междуребрените мускули е резултат от травматично нараняване (например автомобилна катастрофа) и има задух.

Като цяло лечението е насочено към възстановяване на подвижността и облекчаване на симптоми като болка. За тези цели и в зависимост от тежестта има различни възможности за лечение, както ще видим по-долу.

Почивка и аналгетици

Първото нещо, което се препоръчва е да оставите засегнатата част в почивка и да спрете дейността, за която се смята, че е причинила нараняването.

На свой ред, лекарят може да препоръча използването на аналгетици и противовъзпалителни лекарства без рецепта, като ибупрофен, напроксен или парацетамол. В случаи на много силна болка може да се приложи инжекция с лидокаин или кортикостероиди.

Физиотерапия

Има и разтягания, които могат да се облекат в процеса на възстановяване, стига да се извършват от професионалист по физиотерапия. Ако обаче тези движения влошат болката, те трябва да бъдат спрени незабавно.

В тази връзка в изследване от 2017 г. се споменава серия от упражнения за повдигане на гръдния кош, които са приложени при пациент с кифоза, който има болки в междуребрените мускули, които се оказват ефективни.

Жена на физиотерапия.
Ръка за ръка с физиотерапевт, някои упражнения могат да допринесат за възстановяването на това състояние.

Домашни грижи

В допълнение към гореспоменатата почивка, с разрешението на лекаря могат да се поддържат някои домашни грижи, особено ако напрежението и симптомите са леки. Това включва действия като:

 • Използване на топли и студени компреси.
 • Топла водна баня с английска сол.
 • Дихателни упражнения, придържане на възглавница към гърдите, вдишване и издишване бавно и дълбоко.

Може ли да се предотврати разтягането на междуребрените мускули?

Понякога напрежението на междуребрените мускули е резултат от внезапно усукване, пренапрежение или повтаряща се дейност. В тези случаи може да се предотврати; но не и когато се е случило заради удар.

Сега, за да се сведат до минимум рисковете от това или друго нараняване, е необходимо да се избягва рязкото повишаване на нивото на интензивност на дейността. И винаги е препоръчително да загреете преди упражнения, спортуване, дори ако ви предстои тежка работа.

Това е нещо, което често пренебрегваме. Не само защото нямаме навик да загряваме, но и защото забравяме да разтегнем мускулите на гърба, които обикновено са относително неподвижни.

И накрая, като други превантивни мерки, трябва да се опитаме да поддържаме добра стойка, когато стоим или седим, за да работим, да гледаме телевизия или да използваме телефона; и да ставаме, за да разтегнем гърба си от време на време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tang A, Bordoni B. Anatomy, Thorax, Muscles. [Updated 2022 Jul 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538321/
 • Carriquiry G, Trostchansky J. Manejo actualizado de las fracturas costales. Rev. argent. cir. 2020;  112(4): 380-387.
 • Gundersen A, Borgstrom H, McInnis K. Trunk Injuries in Athletes. Current Sports Medicine Reports. 2021; 20(3): 150-156. DOI: 10.1249/JSR.0000000000000819
 • Conte S, Thompson M, Marks M, Dines J. Abdominal Muscle Strains in Professional Baseball: 1991-2010. The American Journal of Sports Medicine. 2012; 40(3): 650-656 doi:10.1177/0363546511433030,
 • Sabherwal P, Sahasrabudhe P, Shyam A, Sancheti P. Immediate effect of proprioceptive neuromuscular facilitation on chest mobility, pain and range of motion of thorax in patients of intercostal drainage: a randomized control trial.  The Indian Journal of Chest Diseases and Allied Sciences. 2021; 631(6): 131-135.
 • Litch J, Tuggy M. Cough induced stress fracture and arthropathy of the ribs at extreme altitude. Int J Sports Med 1998; 19(3): 220-222
  DOI: 10.1055/s-2007-971908
 • Yoo WG. Effect of a combined thoracic and backward lifting exercise on the thoracic kyphosis angle and intercostal muscle pain. J Phys Ther Sci. 2017; 29(8): 1481-1482. doi: 10.1589/jpts.29.1481.
 • Varada S, Popkin C, Hecht E, et al. Athletic injuries of the thoracic cage. RadioGraphics 2021; 41(2): E20-E39.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.