Кога е опасна болката в гърдите?

Знаете ли на какво може да се дължи болката в гърдите? Научете повече по темата днес.
Кога е опасна болката в гърдите?

Последна актуализация: 10 февруари, 2022

Повече от вероятно е да сте имали внезапна болка в гърдите поне веднъж в живота си. Въпреки че като цяло тези болки са свързани с дихателни проблеми, най-често при недостиг на въздух, трябва да се видите със специалист ако се случва сравнително често, защото това би могло да означава много по-сериозен проблем, който изисква незабавно лечение. Научете повече за причините за болка в гърдите по-долу.

Какви са болките в гърдите?

Ако чувствате силна болка, която сякаш идва от гърба ви, това определено е лош знак. Това може да означава, че някоя вена е разкъсана, и може да се налага незабавна хирургическа намеса. Лицата, които страдат от хипертония следва да бъдат най-внимателни и предпазливи, защото са изложени на много по-висок риск от поява на такъв вид усложнения.

Ако от друга страна само усещате няколко пронизващи болки в областта на гръдния кош, това най-вероятно са мускулни болки. Ако болката се засилва, когато сменяте позицията или дишате дълбоко, то това определено е причината. За да спре този дискомфорт, трябва да вземете противовъзпалителни средства и мускулни релаксанти, които бързо ще направят проблемът да изчезне.

Ако болката не е на едно определено място и се чувствате малко по-добре, когато седите изправени, това означава, че слоя, покриващ сърцето е леко възпален. Това състояние се нарича перикардит, и се дължи на повишена температура, запушване на носа, или друга болка в тялото. Важно е бързо да отидете на лекар.

Как мога да различа видовете болка?

Видове болка в гърдите

Пронизваща болка

Тази болка е причинена от неправилно използване на сила в почти всички случаи, или тежки физически натоварвания, които причиняват възпаление на един или повече от мускулите. Когато това се случи ще изпитате силна болка, когато промените позата на тялото или вдишате дълбоко. Тази болка може да бъде облекчена с мускулен релаксант и противовъзпалителни средства, както споменахме по-горе.

Парене в гърдите

Това е най-често срещаният симптом и неведнъж е бил причина за много посещения при лекаря. В повечето случаи усещате изключително силно парене, което се дължи на стомашен проблем, който причинява киселини и гадене. Тези досадни симптоми обикновено се появяват само половин час след като сте консумирали някои храни, които биха могли да провокират състоянието, като например много кисели сокове или силно подправени и мазни храни.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво да ядем, когато имаме киселини

Запомнете …

Независимо от това, което причинява болката в гърдите е важно да обърнете внимание веднага. Не трябва да чакате симптомите да се влошат или да стане нещо още по-сериозно, за да отидете на лекар. Профилактика и ранна диагностика са най-добрите средства за намиране на най-подходящото лечение, което да ви гарантира здраве и здравословен начин на живот.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.