Научете всичко за болката в гръдния кош

Болката в гръдния кош се локализира между шията и стомаха. Има различни причини и могат да бъдат сърдечни или несърдечни. В тази статия ще опишем най-важните характеристики.
Научете всичко за болката в гръдния кош

Последна актуализация: 13 януари, 2021

Болката в гръдния кош може да произлиза от всяка структура, която е в гръдния кош. Може да проилиза от орган като хранопровода или мускулите, нервите или ребрата. В това отношение, може също да се разпространи, означавайки че болката може да стигне до шията, горните крайници или дори лицето.

Понякога, тази болка започва като болка в кръста. Обаче, това зависи от произхода на болката. Въпреки това, за да се смята за болка в гръдния кош, трябва да се прояви отпред.

Много хора се страхуват от този вид болка. Това е така защото те несъзнателно я свързват със сърдечни проблеми. Приблизително 5% от спешните консултации са свързани с болката в гръдния кош. Това е по-малко срещано при педиатрията, представлявайки по-малко от 1% в спешните посещения на тази възраст.

В тази статия ще разгледаме по-близо кое може да предизвиква този вид болка.

За да се смята болката за болка в гръдния кош, трябва да произлиза от някоя област между шията и корема. Някои хора могат да описват чувството като болка, докато други просто могат да го мислят за досадно или затягащо.

Двете категории на болката в гръдния кош

Специалистите обикновено делят тази болка на две основни групи: сърдечни и несърдечни. Това позволява на лекарите бързо да правят разлика между болката, която изисква спешно внимание от тази, която може да се лекува по-лесно.

Отдолу ще изброим сърдечните причини за тази болка. След това ще споменим и някои групи структури, които могат да причинят несърдечна болка в гръдния кош.

Сърдечни причини за болката в гръдния кош:

 • Исхемична сърдечна болест. Тази болка е ключов признак за angina pectoris и сърдечен удар. Тя е много силна и обездвижваща болка, която се проявява със стегнатост. Също така, се намира в сърдечната област и се разпространява до горните крайници и шията. Тази болка представлява абсолютна спешност.
 • Разкъсване на аортата. Въпреки че аортата има дебела стена, която издържа на високи напрежения, все още може да се разкъса. Това е нехарактерно клинично състояние, наречено разкъсване на аортата, която предизвиква силна болка. Изисква също спешно внимание.
 • Перикардит. Перикардът е очертаването на сърцето. Поради различни причини, може да се натрупат течности и подутина, предизвиквайки перикардит. Перикардитът се проявява с болка в гръдния кош, която може да бъде с прекъсвания и да се променя често в зависимост от стойката на човека.

Несърдечни причини за болката в гръдния кош

 • Пневмония. Белодробните инфекции на микробиотата могат да предизвикат тази болка. Може да бъде продължителна и да се усилва с кашлица или необичайни дихателни движения. Като цяло, това е болка в областта, която съвпада с инфектираната област.
 • Белодробна емболия. Артериите и вените на дихателната система могат да се запушат със съсиреци при състояние наречено белодробна емболия. Тези съсиреци могат да се образуват в белите дробове или да минават чрез кръвообращението от другите части на тялото. Това е също изключително спешно състояние.
 • Пневмоторакс. Както сърцето е заобиколено от перикард, така и белите дробове са заобиколени от плеврата. Ако пространството което плеврата образува се запълва с въздух, се нарича пневмоторакс. То е много болезнено и може също да бъде придрижено от симптоми като задух.
 • Плеврит. Вероятно е да има подуване на плеврата. Това е познато като плеврит. Както при перикардита, болката е с прекъсвания и може да варира с промени в стойката.
Жена с болка в гърдите

Езофагеалната болка в гръдния кош обикновено се появява в средата на гръдния кош.

Несърдечна болка: Болка, която възниква в храносмилателния тракт

 • Езофагеални спазми. Храносмилателният провод върви през центъра на гръдния кош за да комуникира от устата до стомаха. Тъй като е плоско тяло, чиято стена е съставена от мускули, може да страда от спазми. Когато това се случва, хранопровода се затваря от себе си, предизвиквайки болка в гръдния кош и предотвратявайки преминаването на храната.
 • Гастрит. Въпреки че стомахът е по-ниско, гастритът и диспепсия понякога се проявяват нагоре в гръдния кош. Гастритът често е придружен от храносмилателни симптоми като оригване, рефлукс и гадене. Болката в гръдния кош, причинена от гастроезофагеалния рефлукс, се усеща като болезнена вратовръзка в центъра на гръдния кош.
 • Камъни в жлъчката. Ако има камъни в жлъчката, това също може да засегне гръдния кош. Обаче, коремната болка е по-често срещана. Според анатомичното положение на жлъчката и положението на камъните в жлъчките, някои хора усещат болка в дясната белодробна област и нагоре до дясното рамо.
Електрокардиограма

Електрокардиограмата е едно от изследванията, което лекарите изискват когато пациента изпитва болка в гръдния си кош.

Други причини за болка във вашия гръден кош

Както споменахме отгоре, освен органите на гръдния кош и корема, други структури и ситуации могат да предизвикат тази болка. Освен това, е винаги задължително за лекарите да пренебрегват най-сериозните случаи на тази болка преди да се опитат да диагностиира други случаи, които могат да бъдат лекувани по-лесно.

Тези причини са:

 • Психогенни причини. Една паническа атака например може да предизвика болка в гръдния кош. Обаче болката е от психологически характер, а не анатомичен. Има усещане за стегнатост и дискомфорт в гръдната кош,  който не е причнен от орган или лошо действие.
 • Костохондрит. Това е възпаление на хрущяла, който свързва ребрата с гръдната кост. Може да бъде предизвикано от силно натоварване или удар. Лесно е за лекуване с антивъзпалителни лекарства и местно охлаждане.
 • Миалгия. В този случай, мускулите, които образуват гръдния кош,  болят поради натоварване, навяхвания, хематоми от удар или възпаление. Като цяло, нейното лечение се състои от антивъзпалителни лекарства.
 • Неврит. Нервите, които минават през ребрата, може да са подути и да са източник на болка в гръдния кош. Класически пример е herpes zoster, при който вирусната инфекция се проявява с остра болка и изгаряне, което се разпространява през засегнатия нерв.

Както виждате, има безбройни причини за този вид болка. Консултирайте се с вашия лекар ако имате някакви проблеми.  


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Amsterdam EA, Wenger NK, Brindis RG, et al. 2014 AHA/ACC guideline for the management of patients with non-ST-elevation acute coronary syndromes: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014;64(24):e139-e228.
 • Bonica JJ, Graney DO. General considerations of pain in the chest. En: Loeser. Bonica’s management of pain. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2001. p. 1114-48.
 • López Bescos L, Fernandez Ortiz A, Bueno Zamora H, Coma Canella I, Lindon Gorbi RM, Cequier Fillat A, et al. Guías de práctica clínica de la Sociedad española de Cardiología en la angina inestable /Infarto sin elevación ST. Rev Esp Cardiol 2000; 53:838-50.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.