Какво представлява екологично устойчивата диета?

Екологично устойчивата диета е модел на хранене, който излиза извън границите на грижата за здравето. Прочетете и научете най-важното по темата, както и причините, поради които експертите препоръчват тази диета!
Какво представлява екологично устойчивата диета?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Чували ли сте за “екологично устойчивата диета?”

Замърсяването на околната среда е изключително сериозен проблем в световен мащаб. Емисиите газове и отпадъчните продукти могат да застрашат съществуването на хората като вид през следващите десетилетия. Поради тази причина в момента се прилагат редица мерки. Някои от тях са свързани с начина ни хранене.

В тази статия ще ви разкажем за екологично устойчивата диета като модел за хранене. Освен че осигурява правилното функциониране на тялото, тя се грижи и за произхода на храните и влиянието върху околната среда, което оказва производството им.

Искате ли да научите повече? Прочетете следващите редове!

Екологично устойчивата диета: респектиращ модел на хранене

На първо място една от основните цели на екологично устойчивите диети, както е споменато в статия публикувана в списанието The Proceedings of the Nutrition Society, е да се намали вредното въздействие на хората върху екологичното състояние на планетата ни. Това означава да използваме по-малко енергия и химически вещества в животновъдството и растениевъдството.

Освен това този модел се застъпва за покупката на местни храни, намалявайки по този начин разходите за гориво при международния транспорт. Спазвайки редица основни препоръки, можем значително да намалим емисиите газове.

От друга страна, този модел на хранене, дава приоритет на консумацията на продукти с растителен произход. При тях подновяването е много по-бързо, отколкото при продуктите от животински произход. Затова и консумацията им не оказва сериозно влияние върху естествените хранителни вериги в природата. По този начин можем да предотвратим и изчезването на видовете, породено от свръхконсумацията и свръхексплоатацията на ресурси.

Екологично устойчивата диета - подкрепа на местната икономика

Екологично устойчивата диета поддържа местната икономика давайки приоритет на покупките от местни производители.

Екологично устойчива и здравословна

Не трябва да вярвате, че екологично устойчивите диети се грижат единствено за околната среда. В действителност тези модели на хранене имат безброй ползи за здравето.

Консумацията на плодове и зеленчуци е свързана с подобряване функционирането на метаболизма. Преглед на проучвания, публикуван през 2017 г., позитивно свързва консумацията на растителни продукти с понижаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Това се дължи и на качествата на флавоноидите в плодовете и зеленчуците. Флавоноидите са антиоксиданти и имат противовъзпалителни съставки, които съществуват в природата в малки количества.

В действителност често флавоноидите са пигменти, придаващи съответния цвят на храната. Според проучване публикувано в Journal of Medicinal Food, те притежават способността да понижават риска от развитие на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон.

Екологично устойчивата диета – по-малко преработени храни

Както видяхме екологично устойчивата диета защитава консумацията на местни продукти с ниска степен на промишлена преработка. Това ограничава търсенето на храни, подложени на дълго преработване, изискващо голям разход на енергия.

Тези преработени продукти са виновни и за развитието на много комплексни заболявания. Например – диабет. Това ендемично заболяване е свързано с редовната консумация на сладки храни богати на добавени захари. Систематично ревю от 2017 г. показва, че честата консумация на тези храни засяга метаболитното здраве.

Но метаболизмът ви няма да е единствения, който ще се радва на тази промяна в храненето ви. Сърдечно-съдовата система също ще ви благодари. Причината за това е, че консумацията на растителни продукти понижава риска от сърдечни проблеми.

Ограничаването на консумацията на преработени храни също оказва такъв ефект. Специалистите казват, че храните богати на трансмазнини са основните виновници за системните възпаления, причиняващи атеросклероза, водеща да нарушения в кръвоснабдяването.

Екологично устойчивата диета - защита на местните производители

При екологично устойчивата диета се препоръчват пресните зеленчуци пред преработените такива.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 шейка за премахване на токсините

Екологично устойчивите диети подобряват местната икономика

И накрая – важно е да подчертаем факта, моделът на екологично устойчиви диети е полезен за местната икономика. Консумацията на местни продукти повишава приходите на малките производители.

По този начин присъствието на мултинационални компании, отговорни за тежки работни усилия и заплати, се намалява. Затова екологично устойчивите диети не само подобряват здравето и се грижат за околната среда, но и подкрепят работещите в селското стопанство.

Придържайте се към този здравословен, респектиращ и устойчив модел на хранене

След като вече знаете какво представлява екологично устойчивата диета и какви са предимствата й, можете да се замислите дали да не я опитате. Не само, че е полезна за здравето ви, но и се грижи за околната среда и правата на много работещи.

Прилагането на този модел на хранене ще ви помогне да предотвратите изчезването на животински видове. Освен всичко казано така ще намалите риска от развитие на сложни патологии, свързани с нездравословен начин на хранене.

Следващия път, когато отидете да пазарувате, изберете местен магазин вместо голяма верига супермаркети. Четете етикетите на продуктите за повече информация относно метода на производство.

Увеличете консумацията си на местни, органични зеленчуци!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Jung UJ., Kim SR., Beneficial effects of flavonoids against parkinson’s disease. J Med Food, 2018. 21 (5): 421-432.
  • Schwingshackl L., Hoffman G., Lampousi AM., Knuppel S., et al., Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2017. 32 (5): 363-375.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., MIles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
  • Lang T., Mason P., Sustainable diet policy development: implications of multi criteria and other approaches, 2008-2017. Proc Nutr Soc, 2018. 77 (3): 331-346.
  • Serra-Majem, L. “Nutrición comunitaria y sostenibilidad: concepto y evidencias.” Revista Espanola de Nutrición Comunitaria 16.1 (2010): 35-40.
  • Serra-Majem, Lluis, and Adriana Ortiz-Andrellucchi. “La dieta mediterránea como ejemplo de una alimentación y nutrición sostenibles: enfoque multidisciplinar.” Nutrición hospitalaria 35.4 (2018): 96-101.
  • Campos Muñoz, Jesulin. “Hipótesis dieta-corazón?: A propósito del “Minnesota Coronary Experiment.” Revista Medica Herediana 28.2 (2017): 134-135.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.