Какво представляват хидрогенираните мазнини?

В доклад на експертния комитет на СЗО, експертите алармират, че количеството на трансмазнините използвани в хранителната промишленост трябва да бъде значително намалено.
Какво представляват хидрогенираните мазнини?
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

В храните има различни видове мазнини. Някои са полезни за здравето, а други – не. Хидрогенираните мазнини са растителни мазнини, които се „държат“ като мазнини от животински произход в тялото на човек.

Наричаме ги и трансмазнини, тъй като променят състава, външния си вид и текстурата си. Научете повече за тях от следващите редове!

Какво представляват хидрогенираните мазнини?

Хидрогенираните мазнини или трансмазнините се получават в резултат на химически процес. Много експерти не ги одобряват. В действителност, никой не ги препоръчва, дори използването им в малки количества.

Трябва да ги избягвате колкото можете повече. Тези мазнини се получават при хидрогенирането на растителни масла (което ги превръща от ненаситени в наситени). Затова те са много по-вредни от наситените мазнини.

Как се получават хидрогенираните мазнини

Хидрогенираните мазнини преминават през химически процес, улесняващ производителите на храни. Стойността им е много по-ниска от тази на останалите видове мазнини.

Транс или хидрогенираните мазнини са резултат от процес, улесняващ и благоприятстващ производителите по много начини. Най-вече защото тези мазнини са много по-евтини от другите видове. Но трансмазнините са опасни за здравето ни.

Различни клонове на хранително-вкусовата промишленост използват хидрогенирането на съставките, съдържащи определени мазнини в течна форма като олиото например. При самият процес мазнините се обработват при много висока температура и стават твърди.

По този начин получените хранителни продукти издържат по-дълго време и имат по-апетитен вид. Приготвянето им е по-лесно, а проблемите по време на самия производствен процес са много по-малко.

Ефектът върху здравето на хидрогенираните мазнини

Можете да откриете транс или хидрогенирани мазнини в повечето готови продукти. Приемът на едва 5 грама трансмазнини дневно се счита опрасен за здравето ви.

Затова те се смятат за най-опасните мазнини. Съветваме ви да избягвате или да намалите консумацията им. Тези мазнини повишават риска от появата на заболявания като:

 • Сърдечно-съдови проблеми и атеросклероза. Те могат да повишат нивото на лошия холестерол и триглицеридите. Както и да понижат нивото на добрия холестерол.
 • Рак. Те могат да насърчат организма да произвежда „дефектни“ хормони и клетъчни мембрани.
 • Мозъчни заболявания. Тези мазнини ограничават действието на есенциалните мастни киселини, забавяйки развитието и съзряването на мозъка.
 • Метаболитни заболявания и диабет.

В доклад на експертния комитет на СЗО, експертите алармират, че количеството на трансмазнините използвани в хранителната промишленост трябва да бъде значително намалено.

Потребителите не са наясно с ефекта върху здравето им от приема на по-големи количества трансмазнини, особено по отношение здравето на сърцето.

Храни или продукти, съдържащи трансмазнини

Хидрогенираните мазнини се съдържат в почти всички готови храни.

Хидрогенираните мазнини се съдържат в редица продукти, които редовно консумираме.

Хидрогенираните мазнини не са скъпи и имат идеалната консистенция за производството на различни продукти.

А освен това са с приятен вкус. Срокът им на годност е по-дълъг от този на останалите видове мазнини. Знаете ли кои продукти съдържат тези вредни мазнини?

 • Готовите сладки
 • Бисквитите
 • Преработените храни
 • Снаксовете
 • Маргаринът
 • Бонбоните
 • Храните тип „фаст фуд“
 • Пържените храни

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 храни вредни след изтичане срока им на годност

Как да избегнете хидрогенираните мазнини

За да ги избегнете, първото нещо, което трябва да направите е да спрете да консумирате готови храни. Съветваме ви да хапвате пресни, свежи продукти, които не съдържат тези мазнини, както и други добавени съставки.

Ако купувате повечето от хранителните си продукти в супермаркета, четете етикетите на готовите продукти. Важно е да се уверите, че храната, която купувате не съдържа вредни съставки.

Не става въпрос само за хидрогенираните мазнини, но и за захарта и различните видове нишестета. Ако на етикета е указано, че продуктът съдържа растителни мазнини, проверете какъв вид са. Избягвайте трансмазнините и хидрогенираните или частично хидрогенираните мазнини.

Ако купувате много преработени продукти и готови ястия, избягването на хидрогенираните мазнини може да бъде трудно за вас. Важно е да промените навиците си, за да можете да водите по-здравословен начин на живот.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Anjom Shoae J., Sadeghi O., Larijani B., Esmaillzadeh A., Dietary intake and serum levels of trans fatty acids and risk of breast cancer: a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Clin Nutr, 2020. 39 (3): 755-764.
 • Marchand V. Las grasas trans: lo que los médicos deben saber. Salud infantil pediátrica . 2010; 15 (6): 373–378. doi: 10.1093 / pch / 15.6.373
 • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.