7 нездравословни навици за отслабване

Безсънните нощи водят до екстра килограми
7 нездравословни навици за отслабване

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Загубата на тегло е предизвикателство, което включва промяната на много навици, добра дисциплина и воля. Една балансирана диета и определени храни помагат за отслабване.

Важно е, обаче,  да имаме предвид и другите фактори, които оказват силно влияние върху този процес и допълват здравословнтото хранене, за да доведат до желаните резултати.

Когато спазвате диета, трябва обезателно да избягвате нездравословните навици за отслабване. За тяхще ви разкажем в тази статия.

Ако сте от хората, които прекарват цялото си време във фитнес залата и се хранят здравословно, но все още не са успели да постигнат желаното тегло, най-вероятно правите нещо погрешно.

Затова кантарът не показва така желаните килограми. По-надолу ще ви разкажем за седемте най-лоши навици за отслабване.Ако сте подвластни някой от тях, побързайте да го отстраните.

Не пиете достатъчно вода

Водата играе много важна роля за тялото, защото, освен че ни поддържа добре хидратирани. Тя улеснява някои процеси като регулиране на метаболизма и премахване на токсините и отпадъците, от които то не се нуждае.

Ако не пием достатъчно вода, тялото ще бъде по-малко ефективно при изгарянето на калории. Така то няма да помага при премахването на мазнините. Чували сте го преди, ще го кажем отново – препоръчително е да пиете поне 2 литра вода на ден.

навици за отслабване - пийте повече вода

Пропускането на закуската е един от нездравословните навици за отслабване

Това е един от най-често срещаните нездравословни навици за отслабване. За щастие, много диети препоръчват яденето на определени видове храни сутрин, за да се стимулира метаболизмът и насърчи процесът на отслабване.

Въпреки това, някои хора правят грешката да пропуснат закуската, като я заменят с друг вид храна за отслабване. Много е важно да не се лишавате от нея, защото първото хранене за деня насърчава обмяната на веществата. В допълнение, то осигурява енергия и ви помага да започнете деня си добре.

Намалявате броя на храненията

Когато става въпрос за отслабване, намаляването на броя на храненията за деня е голяма грешка. Храненето само два или три пъти дневно забавя обмяната на веществата и това ще доведе до слаби резултати.

В идеалния случай, можете да разделите на по-малки порции (между 4 и 6 на ден) храната, която приемате. Разбира се, трябва да избирате здравословни храни и да избягвате захар, солени храни и такива с високо съдържание на лоши мазнини.

Ограничавате упражненията

правилните упражнения и навици за отслабване

Трябва да е ясно, че за да отслабнете, от съществено значение е да изпълнявате подходящ комплекс от упражнения. Такива, които подпомагат обмяната на веществата и съдействат на организма да елиминира отпадъците.

Някои хора правят много упражнения, но тъй като не ги правят правилно, не успяват да отслабнат. Тяхната грешка обикновено се ограничава до практикуване само на аеробни упражнения като бягане, ходене, колоездене и др. За да получите желаните резултати, важно е да комбинирате кардио със силови упражнения.

Храните се твърде бързо

Когато не отделяте достатъчно време, за да сдъвчете храната си внимателно, се чувствате по-малко сити. В резултат на това искате да ядете още.

Този лош навик пречи на организма да смила храната напълно и прави отслабването по-трудно. Не се препоръчва храненето пред телевизора или компютъра или докато вниманието ви е заето с някаква друга дейност.

Не почивате достатъчно

почивката и навици за отслабване

Хората, които не спят достатъчно или не спят добре, са склонни да страдат от по-силна тревожност и напълняват по-лесно. Безсънните нощи променят производството на хормона, който регулира апетита.

Това може да накара хората да искат да ядат повече. Важно е да спите най-малко 8 часа без прекъсване.

Изложени сте на стрес

Ситуациите на стрес са най-големите врагове в процеса на отслабване. Такива ситуации генерират тревожност и, като резултат, ядете повече от нормалното. Това прави почти невъзможно поддържането на здравословен хранителен режим.

Проучванията показват, че високите нива на стрес увеличават производството на кортизол.  Това кара организма да съхранява мазнините, вместо да ги гори.

Много е важно да се научите да контролирате тревогата и стреса. Ако, по някаква причина, тази ситуация е неизбежна, овладейте безпокойството си със здравословна закуска – бутилка вода, плод или кисело мляко.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bacon, L., & Aphramor, L. (2013). Weight science: Evaluating the evidence for a paradigm shift. In Clinical Nutrition: The Interface Between Metabolism, Diet, and Disease. https://doi.org/10.1201/b16308
  • de Vos, P., Hanck, C., Neisingh, M., Prak, D., Groen, H., & Faas, M. M. (2015). Weight gain in freshman college students and perceived health. Preventive Medicine Reports. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2015.03.008
  • Kuzbicka, K., & Rachon, D. (2013). Bad eating habits as the main cause of obesity among children. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.