За почистване на хладилника: 8 екологично чисти средства

Много неща може да замърсят хладилника. Мръсотията и лошите миризми често се причининяват от бактерии. Ето защо трябва да го чистите и дезинфекцирате често. Даже е по-добре, ако придържате към екологично чисти методи.
За почистване на хладилника: 8 екологично чисти средства

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Всеки, който има свое собствено жилище, трябва да знае как да го поддържа ефективно. Днес ще ви дадем няколко идеи за екологично чисти средства, които можете да използвате за почистване на хладилника. По този начин, ще можете да поддържате хладилника чист и да поддържате добро здраве на вашето семейство и да опазвате околната среда.

В същото време, в хладилника може да се образуват неприятни миризми. Не само това, но и неприятната миризма може да остане, дори след като премахнете развалената храна или особено миризливи неща за ядене. Така че, за да се отървете от лошата миризма и да възвърнете чистотата, има няколко екологично чисти методи, които можете да опитате.

Екологични начини за почистване на хладилника

Най-напред, изключете захранването на хладилника преди да започнете да го чистите и дезинфекцирате. Ако е възможно, можете да го размразите и да отстраните образувалия се лед. После, извадете храната, напитките и всичко друго от хладилника, така че да имате лесен достъп до всяка повърхност.

Не използвайте хлор или тежки химикали за почистване на хладилника. Те са трудни за премахване и могат да заразят храната, което може да доведе до инфекции или други здравословни проблеми.

Накрая, без значение от това как ще изберете да почистите и дезинфекцирате вашия хладилник, трябва да оставите да изсъхне изцяло преди да съхранявате храна в него. Храната, която съхранявате, заедно с всички други съдове, трябва да бъдат изцяло почистени преди да ги сложите обратно в хладилника.

Това ще предпази току що почистените повърхности от замърсяване.

1. За почистване на хладилника: содата за хляб, винаги е полезна

За почистване на хладилника: снимка на различни неща за почистване

Содата за хляб създава агресивна среда за микроорганизмите, отговорни за образуването на  лошите миризми.

Всеки път когато чистите хладилника, опитвайте се да използвате продукти, които правят процеса по-ефикасен и по-лесен в последствие. Содата за хляб е един от най-добрите екологично чисти методи и е също така евтин. Освен това, нейните обезмасляващи и антибактериални качества ще ви помогнат да премахнете всякакви следи от храна и други натрупани петна и разливи.

 • Смесете две супени лъжици сода за хляб с няколко капки лимон в топла вода.
 • Почистете с тзи смес хладилника отвътре и отвън.
 • После, оставете да престои пет минути. 
 • След това, избършете със суха кърпа.

2. За почистване на хладилника: солена вода

Един от най-добрите екологично чисти методи за почистване на вашия хладилник е една проста смес, направена с шепа сол, разреден в 3 литра топла вода.

Просто потопете вашата гъба в тази смес и използвайте за почистване на всички вътрешни и външни повърхности. Ще видите колко лесно ще се отървете от всички следи от храна и слуз.

3. За почистване на хладилника: оцет, невероятен антибактериален агент

Оцетът е друга чудесна опция за почистване на каквото и да било. Този уникален антибактериален агент е един от най-добрите природни антиоксиданти на пазара, така че е особено добър за почистване дори на най-замърсените области.

Как се използва:

 • Смесете половин чаша бял оцет в чаша вода.
 • Започнете да чистите вътрешната част на хладилника.
 • Оставете да престои пет минути и след това избършете и подсушете.
 • Забележете: Една бутилка със спрей ще направи тази задача дори по-лесна.

4. Зехтинът е чудесен екологично чист начин за почистване на хладилника

Зехтин в стъклена купичка и каничка

Можете да отстраните трудните за премахване петна без да оставяте следи със зехтиново масло.

Четири супени лъжици зехтин, смесени с три лъжици лимонов сок, са чудесни за почистване на повърхности от неръждаема стомана. Този екологично чист начин премахва всички следи от мръсотия и разливи без да оставя мазни и лепкави петна.

Намажете замърсената повърхност и оставете да подейства 10 минути. След това избършете със сух парцал.

5. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е друг могъщ природен дезинфектант, който премахва мръсотията и лошите миризми.

 • Две супени лъжици есенциално масло от чаено дърво, разредени в чаша топла вода, са достатъчни.
 • Можете да използвате бутилка спрей за външните повърхности и след това да премахнете замърсяването с микрофибърна кърпа.

6. Лимонов сок за премахване на лошите миризми

Един от най-добрите екологично чисти методи за премахване на миризми от вашия хладилник е да почистите неговите повърхности с гъба, потопена в лимонов сок. Трябва да оставите да престои пет минути и след това да избършете с чиста, суха кърпа.

Активната съставка в лимона е лимонената киселина, която също е антисептик, така че е идеално средство за дълбоко почистване. Също така, ще остави блестящо чисти всички повърхности.

Можете също така да изсипете сок от три лимона в бутилка спрей заедно с две чаши топла вода. Напръскайте върху повърхността, оставете да престои пет минути и след това избършете със суха кърпа.

7. Етеричните масла са чудесни екологично чисти средства

Накрая, не само лимонът е добър антисептик, но също оставя свеж аромат в хладилника.

Един начин, по който можете да увеличите неговата свежест, е като потопите парченца памук в етерично масло от лимон и след това да ги поставите в едно от чекмеджетата на хладилника.

Етеричното масло от ванилия е също доста подходящо за тази цел. Също така, лимоните, нарязани на половина, с малко зрънца карамфил, ще свършат добра работа.

8. Въглен и лук

Една чудесна алтернатива за премахване на непричтните миризми от вашия хладилник е с парче въглен. Няма съмнение относно неговата ефективност. Просто го поставете вътре в хладилника и го оставете там.

Тези 8 екологично чисти методи за почистване и дезинфекциране на хладилника ще ви дадат отлични резултати. Те са лесни, природни и евтини.

Използвайте ги редовно и вашият хладилник ще бъде без петна и лоши миризми!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Li He, Zhou Guo-ying, Zhang Huai-yun and Liu Jun-ang. 2011. Research progress on the health function of tea oil. Journal of Medicinal Plants Research. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.918.2468&rep=rep1&type=pdf
 • Sánchez-Saldaña, L. & Saenz-Anduaga, E. (2005). Antisépticos y
  desinfectantes. Dermatología Peruana, 15(2), 82-103. http://metabase.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/1468/280_4.pdf
 • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
 • Acetic Acid, the Active Component of Vinegar, Is an Effective Tuberculocidal Disinfectant
  Claudia Cortesia, Catherine Vilchèze, Audrey Bernut, Whendy Contreras, Keyla Gómez, Jacobus de Waard, William R. Jacobs Jr., Laurent Kremer, Howard Takiff
 • Nazzaro, F., Fratianni, F., Cozzolino, R., Martignetti, A., Malorni, L., De Feo, V., Cruz, A. G., & d’Acierno, A. (2019). Antibacterial Activity of Three Extra Virgin Olive Oils of the Campania Region, Southern Italy, Related to Their Polyphenol Content and Composition. Microorganisms, 7(9), 321. https://doi.org/10.3390/microorganisms7090321
 • VIUDA‐MARTOS, M., RUIZ‐NAVAJAS, Y., FERNÁNDEZ‐LÓPEZ, J. and PEREZ‐ÁLVAREZ, J. (2008), ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF LEMON (CITRUS LEMON L.), MANDARIN (CITRUS RETICULATA L.), GRAPEFRUIT (CITRUS PARADISI L.) AND ORANGE (CITRUS SINENSIS L.) ESSENTIAL OILS. Journal of Food Safety, 28: 567-576. doi:10.1111/j.1745-4565.2008.00131.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.