Какви уроци можем да научим от „Магьосникът от Оз“?

Научете на какво ни учи "Магьосникът от Оз", класиката на големия екран, която е омагьосвала децата от поколения насам.
Какви уроци можем да научим от „Магьосникът от Оз“?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 28 май, 2023

Прекрасният магьосник от Оз е литературна класика, написана от Франк Баум през 1900 г. Оттогава се е превърнала в история, която е завладяла много поколения и е все още актуална днес. През 1939 г. тази детска книга е адаптирана за големия екран и се превръща в холивудски хит. В тази статия ще ви разкажем за уроците, извлечени от „Магьосникът от Оз“ и защо трябва да гледате филма.

Музикалният филм „Магьосникът от Оз“, продуциран от Metro-Goldwyn Mayer, е с участието на Джуди Гарланд, Франк Морган, Маргарет Хамилтън и Рей Болгер. Успехът му беше такъв, че надмина книгата по признание.

Оттогава тази история е адаптирана към различни формати, като мюзикъли, пиеси, комикси и песни. Това е една от най-възпроизвежданите и цитирани истории в популярната култура.

Какви са посланията на Магьосникът от Оз?

Този филм разказва историята на Дороти, младо момиче от Съединените щати, което е отведено във фантастичен свят от торнадо в Канзас. Това място е обитавано от необикновени и прекрасни същества, като тенекиени човечета, добри вещици и зли вещици, плашила и говорещи животни.

Когато Дороти е отведена в тази фантастична земя, тя е потопена в поредица от опасности и трудности. Затова тя решава да предприеме пътуване до Изумрудения град, където е магьосникът от Оз, за да го помоли за желанието му да се върне в Канзас.

По пътя си тя среща група герои, които й дават много житейски уроци, като тенекиен човек, който копнее за сърце, което да чувства, страхлив лъв, който изглежда много свиреп, и плашило, което иска мозък.

Тази продукция получи 6 номинации за Оскар и спечели две: Най-добър саундтрак и Най-добра песен. Също така е признат от Американския филмов институт в списъците на 25-те най-добри мюзикъла и 100-те най-добри американски филма на всички времена. Посланията на филма са толкова красиви, че никога не губят своята актуалност, а филмът се е превърнал в култова класика.

Адаптация по книгата
Адаптациите на пиесата са разнообразни в историята. Снимани са филми и пиеси.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: Забравете тъгата: 8 стъпки към щастието

Магьосникът от Оз – балансиране на чувства и разум

Вечният спор дали да слушаме главата или сърцето е дилема, пред която сме изправени всеки ден. Въпреки това, някой може да си помисли, че най-подходящото нещо, което трябва да направите, е да откриете баланс между тези две области.

Посланията на Магьосникът от Оз го показват по този начин. Плашилото и Тенекиеният човек спорят по пътя дали е по-добре да имаш мозък или сърце, тъй като единият копнее за способността да мисли, а другият за способността да чувства.

В този смисъл филмът ни позволява да разсъждаваме доколко е щастие да притежаваме и двете. Като човешки същества ние имаме разум и чувства. Важното е и двете да са балансирани.

Не всичко, което блести, е злато

В края на филма е възможно да станем свидетели как външността може да бъде измамна. Наистина животът може да е пълен с разочарования и не винаги можете да вярвате на всичко, което чувате. По този начин историята ни учи, че трябва да имаме собствени критерии и да не се подвеждаме от непознати или недобронамерени хора.

Трябва да сме автентични

Точно както ни показва, че външността може да бъде измамна, също така е възможно да заключим, че Магьосникът от Оз посочва важността на автентичността. Тази история показва, че е важно да действаме искрено, да бъдем верни на себе си и да не се преструваме на нещо, което не сме.

Магьосникът от Оз – няма място като дома

В края на приключенията смелата Дороти разбира, че няма място като дома. По този начин филмът оставя послание за това колко е важно да цениш семейните отношения и да си благодарен за това, което имаш.

Въпреки че е сираче, нейните леля и чичо и хората около нея я обичат. Това също така показва, че въпреки че понякога се чувстваме изгубени, винаги има начини да се върнем у дома.

Който упорства, постига

Дороти и нейните приятели претърпяват серия от неуспехи по време на пътуването си до Изумрудения град. Въпреки това, момичето и нейните спътници не се отказват. Това ни показва стойността на постоянството и вземането на решения, които ни позволяват да вървим към целите си.

Не съдете за книгата по корицата

В ежедневието ни е обичайно да имаме много предразсъдъци за хората и да се заблуждаваме от първото впечатление, което ни правят. Всеки човек обаче преминава през различни процеси с мечти, страхове, качества и дефекти. Ето защо е важно да не бъдете предубедени и да не се увличате от стереотипи.

Във филма това, което изглежда като яростен и смел лъв, в крайна сметка се оказа уплашен лъв. Всеки човек е уникален и трябва да отделим време, за да го опознаем и да разберем начина му на съществуване.

Магьосникът от Оз – грижете се за приятелствата си

Един от най-интересните и ценни уроци от “Магьосникът от Оз” е важността на приятелите. Пътуването и приключенията на Дороти са белязани от героите, които среща по пътя си.

Те стават нейни приятели и си помагат. По този начин филмът учи за стойността на приятелството и значението на култивирането на такива взаимоотношения.

Приятелско събиране
Приятелството е ключът към историята. Става ясно, че без подкрепата на другите не можем да постигнем целите си и това се отнася както за децата, така и за възрастните.

Силата е във вас

Общото заключение, което може да се направи от този красив филм е, че всеки има голям вътрешен потенциал. И плашилото, и лъвът, и тенекиеният човек нямат най-доброто самочувствие. Освен това те търсят някой друг, който да реши проблемите им: магьосника.

Историята обаче ни показва как силата да успееш и да изпълниш желанията си се крие във всеки човек. Понякога е нужна малко вяра в себе си и самочувствие, за да видите решенията. Днес също може да се направи аналогия с важността на грижата за психичното здраве.

Магьосникът от Оз също е феминистка история

Сега, след като знаете повече за посланията на “Магьосникът от Оз”, със сигурност ще искате да се насладите на този филм като семейство. В допълнение към морала, който вече посочихме, историята е много интересна, защото за времето си е прогресивна.

Въпреки че днес феминизмът е постигнал завоюването на много права за жените и се постига все повече и повече напредък по пътя към равенството, това е бавен процес. За времето си повествованието нарушава традициите и поставя момичето като герой.

Освен това й дава качества като смелост и способност да решава сама. Показвайки силна и решителна Дороти, която не зависи от мъж, за да постигне мечтите си. Всичко това се дължи на факта, че Баум, писателят на историите, е бил привърженик на избирателните права и правата на жените.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.