Отчуждено или несподелено приятелство: Знаци и съвети

Взаимоотношенията се променят с времето и определени ситуации често водят до несподелени приятелства. Важно е да приемем емоциите си и да се грижим за себе си.
Отчуждено или несподелено приятелство: Знаци и съвети
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 27 февруари, 2023

Да поговорим за въпросното несподелено приятелство. „Ние се познаваме цял живот, той ме е познавал в най-лошите ми моменти, придружавал ме е в най-лошите ми състояния.“

Случва се повече от веднъж да установим, че одобряваме поведението на нашите приятели, въпреки че те ни нараняват. Всеки ще има свой собствен отговор, този въпрос служи като повод за преосмисляне на връзките на приятелството.

За връзките на приятелството

Можем да започнем този абзац, като цитираме огромния брой фрази, които съществуват за приятелството: „един приятел е…“. Или бихме могли да посочим ползите за здравето от култивирането на добри приятелства:

  • Помага за намаляване и по-добро управление на нивата на стрес.
  • Допринася за развиване на емпатия и подобряване на междуличностните отношения.
  • Това е източник на подкрепа.
  • Позволява ни да разполагаме с други мнения и да бъдем самокритични.

Но също така е вярно, че приятелството е връзка между хората; с всичко добро и лошо, което това предполага. Тоест, за да бъде една връзка устойчива във времето, трябва да има реципрочност и взаимен интерес.

Може би това е върхът на нишката, която ни кара да разберем кога сме в присъствието на несподелено приятелство.

Край на едно приятелство
Приятелствата са взаимоотношения между човешки същества. Но тази връзка може да бъде прекъсната.

Какво е несподелено или отчуждено приятелство?

Как да разберем какво е несподелено приятелство? Някои от знаците са както следва:

  • Балансът е „нарушен“: единият е много загрижен, внимателен и заинтересован, докато другата страна не е.
  • Вече няма общ път: има моменти в живота, които споделяме и прекарваме много време с някого. Случва се обаче понякога този път да се разнообразява. Това може да доведе до разхлабване на определени връзки и вече да не се чувстваме комфортно.
  • Другият е егоцентричен: несподелено приятелство съществува и в случаите, когато цялата връзка се върти около един човек. Дори когато другият се опитва да сподели какво се случва с него или нея, отговорът е самореферентен, като например „случи ми се, че…“.
  • Не приема това, което чувствате на сериозно: случва се също, че когато кажем на другия как се чувстваме от начина, по който той/тя се държи, той/тя го обезсилва или минимизира. — Прекаляваш. Разбира се, никой не е освободен от собствените си битки за разрешаване; едно приятелство може да разбере това. Въпреки това, когато тази ситуация е по-скоро правило, отколкото изключение, тогава връзката става неудобна и несправедлива.

Ключове за справяне с несподелено приятелство

Трансформацията на връзките може да бъде придружена от известен дистрес. Хора, които са били много значими, вече ги няма. В този смисъл е важно да си позволите да поставите граници и да преосмислите връзката, така че да е здравословна за всички участващи страни.

Някои от препоръките за несподелено приятелство, които трябва да имате предвид, са следните.

Оставете място за тъга, когато се сблъскате с несподелено приятелство

Каквато и да е причината за дистанцирането, позволете на емоциите на промяната да излязат на повърхността. Може да не е вярно, че вече не сме приятели, но трябва да приемем, че споделяме по-малко неща от преди.

Необходимо е да се свържем с това, което чувстваме и да го изживеем. Отхвърлянето или избягването му само отлага ситуацията и много пъти я прави още по-голяма.

Приемете идеята, че приятелството е важно, но не на всяка цена

Както вече споменахме, този тип връзка е с огромно богатство, но също така изисква съставките на всяка друга връзка: уважение, интерес и грижа.

Дори и да е най-верният ни приятел, ние трябва да работим върху нашите мисли и извинения, които ни оставят на заден план и ни карат да поддържаме вредни връзки. Може би ще стигнем до по-дълбоки проблеми, като несигурност, самочувствие, липса на граници и определени страхове да не останем сами.

Необходимо е да се скъса с някои твърде натурализирани идеи, но които ни създават дискомфорт.

Искрени очаквания

Във всяка връзка е необходимо да сме наясно какво търсим и какво можем да очакваме. Преди да прекратим връзка или да направим категорична преценка за нея, трябва да поговорим и да преценим очакванията.

Разговорът с вашия приятел може да доведе до консенсус и средно положение, без да намеква крайна точка. В други случаи разговорът за постигане на добър край също може да бъде възстановителен. Ние избираме как ще бъде и не го оставяме на произвола.

Разговор между приятели
Винаги ще бъде за предпочитане да имате искрен разговор и да не оставяте факта на раздялата или края на връзката на случайността.

Приятелствата също претърпяват промени

Там, където искаме да споделяме и добрите и лошите новини, това е приятелството. Това е предпоставка, която служи като компас и ни ориентира за качеството на отношенията ни и към кои си струва да се стремим.

Ясно е, че нищо не показва, че връзката ще бъде перфектна. Напротив, става дума и за взаимно приемане на нашите прилики и различия. Но истината е, че връзката на приятелството трябва да бъде безопасно място, убежище, към което винаги искаме да се връщаме.

Всеки етап от живота ще има свои собствени изисквания, има някои взаимоотношения, които могат да се адаптират и да приемат друга форма. Може би интензивността на приятелството в юношеството ще трябва да се преобразува в кафето на крак в забързания живот на възрастните. Важното е да има желание за другарство и то да не се превръща в тежест.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bohórquez López, C. & Rodríguez-Cárdenas, D. E. (2014). Percepción de amistad en adolescentes: el papel de las redes sociales. Revista Colombiana de Psicología, 23(2), 325-338. doi: 10.15446/rcp.v23n2.37359.
  • Moreno Encinas, Alba, & Ruz González, Caterina, & Lanza Escobedo, David, & De Diego Pérez, Adriana, & Moreno Martín, Gema (2012). CONCEPCIONES ACERCA DE LA AMISTAD: UN ESTUDIO EXPLORATORIO CON NIÑOS ESPAÑOLES E INMIGRANTES AFINCADOS EN LA COMUNIDAD DE MADRID. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1),293-301.[fecha de Consulta 3 de Agosto de 2022]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832339030

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.