Как се променя кожата след раждане и съвети с грижа

След раждането настъпва етап от живота на жената, който представлява риск: не само, че тя се сблъсква с грижите за бебето, но и с хормонални и физически промени. Какво можете да направите?
Как се променя кожата след раждане и съвети с грижа
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 03 юли, 2023

Настъпват промени с кожата след раждане поради хормонални промени по време на бременността. Затова грижите трябва да започнат от момента на зачеването и да не се чака раждането.

От друга страна, освен хормоналните промени, общата умора, съчетана с новата ситуация, се отразяват върху кожата на майката. Ето защо вашата кожа заслужава специално внимание в този момент.

Кожните състояния, свързани със следродилния период, включват стрии, промени в текстурата, отпуснатост, целулит и хиперпигментация. Най-засегната е коремната област.

Промени на кожата след раждане – стрии

Стриите са основната кожна промяна в следродилния период. Те са причинени от раздуване поради наддаване на тегло по време на бременност и връщане към нормалното след раждането. Този процес кара колагеновите и еластиновите влакна да се разрушат.

Те се забелязват по корема, гърдите и задните части. След като вече се появят, е трудно да ги премахнете напълно. Така че препоръката е да предотвратите появата им още от самото начало.

Тези белези са линейни и червени, розови или бели на цвят.

При стрии се препоръчва използването на специални кремове, съчетаващи центела азиатска и хиалуронова киселина. По същия начин, част от грижата за кожата след раждането включва използването на овлажнители. Те трябва да съдържат шипка и витамин К, които стимулират производството на колаген.

Въпреки че стриите не изчезват, те могат да бъдат намалени. Освен това, ако са се появили скоро, могат да бъдат подобрени с естетични лазерни и радиочестотни процедури.

Грижата отвътре, поддържането на хидратация с много вода и консумацията на храни, които стимулират синтеза на колаген, също са полезни.

Стрии - грижа за кожата след раждане.
Следродилните стрии са очаквани поради разтягането на влакната в областта на корема и задните части.

Следродилна отпуснатост на кожата

Особено в кожата в областта на корема се появява известна отпуснатост поради раздуване и последващо прибиране. Препоръчително е да използвате овлажняващи и стягащи кремове за това.

Последните помагат за възстановяване на стегнатостта и еластичността и съдържат съединения като сладък бадем, авокадо, шипка, азиатска центела, масло от ший, витамин Е и жожоба.

Промени на кожата след раждане – целулит

Известен също като портокалова кора, той се получава от натрупването на мастна тъкан, която образува бучки и дупки в дермата. Забелязва се главно в задните части и бедрата.

Целулитът е свързан със семейна предразположеност, внезапно наддаване на тегло, стрес, заседнал начин на живот, консумация на изобилие от въглехидрати и задържане на течности. Ето защо най-важното е да спортувате редовно и да се храните балансирано.

Като лечение може да се използва лимфен дренаж и масаж. Това помага за активиране на циркулацията и подобряване на задържането на вода. Така наречените антицелулитни кремове могат да помогнат за текстурата и цвета, но не разрешават проблема с бучките.

Промени в структурата на кожата на лицето след раждане

Два проблема са най-забележими в този момент:

  • Суха, лющеща се кожа: Рязкото спадане на нивата на прогестерон и естроген след раждането кара кожата да стане по-чувствителна и суха. Препоръчват се хидратиращи кремове с хиалуронова киселина и нежно почистващо средство за лице.
  • Акне: Поради внезапния спад на нивото на естроген, мастните жлези се активират и произвеждат повече мазнини. Акнето може също да бъде благоприятствано от стрес, причинен от раждането на бебето. Препоръчват се кремове с азелаинова киселина или бензоил пероксид.

Тъмни кръгове под очите

Умората, стресът и дългите безсънни нощи водят до торбички и хиперпигментация на клепачите. Въпреки че най-препоръчителното нещо, което трябва да направите, е да си починете, когато това не е възможно, можете да следвате други съвети, като например използването на кремове, гелове или серуми на базата на кофеин, както и кремове, които включват витамин С.

Промени на кожата след раждане – хиперпигментация

Поради хормонални промени се появява хиперпигментация на кожата поради излишък на меланин. През втория и третия триместър на бременността, меланоцит-стимулиращият хормон достига най-високите си нива, продукт на повишени прогестерон и естрогени.

Излишният меланин (вещество, произвеждано от меланоцитите в най-външния слой на кожата), във връзка с излагането на слънчева светлина, води до хиперпигментация. Най-характерният резултат са кафеникави петна по бузите, горната устна, челото и носа. Това се нарича chloasma gravidarum или мелазма.

Лунички, белези и следи, които са съществували по кожата преди бременността, също могат да потъмнеят.

Мелазмата не изчезва до 3 до 6 месеца след раждането, когато хормоните се нормализират. Същото се случва и при хиперпигментация на ареолите на зърната и линеа алба на корема.

Използването на кремове за депигментация или всякакъв вид естетично лечение не се препоръчва до 6 месеца след раждането. Най-добре се консултирайте с дерматолог.

Най-добре е да го предотвратите, като използвате физически (шапка, слънчеви очила, чадър) или химически (слънцезащитни) бариери, особено през лятото.

Използване на слънцезащитен крем.
Слънцезащитният крем е от съществено значение по време на бременност за предотвратяване на пигментация.

Паякообразни вени

Една от промените, които настъпват в кожата в следродилния период, е появата на паякообразни вени. Те възникват, защото има увеличаване на притока на кръв, което разширява съдовете.

Те изглеждат като малки, яркочервени петна, заобиколени от кръвоносни съдове, които приличат на крака на паяк. Обикновено изчезват постепенно към седмия месец.

Препоръки за грижа за кожата след раждане

От ключово значение е да отделите време за наслада и грижа за себе си. Помолете за помощ в грижите за бебето, вземете душ, без да гледате часовника, и се посветете на рутинна грижа за кожата.

Кожата трябва да бъде дълбоко овлажнена. Използвайте кремове по цялото тяло, като не забравяте ареолата и областта на зърната. Можете да ексфолирате кожата веднъж седмично.

Освен това, опитайте се да останете активни. Правете поне 30 минути физически упражнения 5 пъти седмично.

Спазвайте здравословна, балансирана диета, богата на храни, стимулиращи колагена. Включете също продукти с витамин А и Е, като следните:

Процесът може да отнеме известно време, тъй като еластичността и твърдостта трябва да се върнат към нормалното след разтягане почти 10 пъти по-голямо от обичайното. Може да отнеме до 6 месеца, докато коремът се върне към нормалното си състояние; толкова време е необходимо на матката да се свие напълно.

Грижата за кожата след раждане зависи от начина на живот. Съсредоточете се върху вашето бебе, но не пренебрегвайте и себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.