Как да третираме мелазмата с кисело мляко, банани и лимони

Въпреки че е трудно напълно да се справите с мелазмата, можете да използвате кисело мляко, банани и лимони, за да я контролирате. Разберете как можете да си приготвите това домашно лечебно средство.
Как да третираме мелазмата с кисело мляко, банани и лимони

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 09 август, 2022

Търсите домашни средства за справяне с мелазмата?

Забелязали сте, че по лицето ви са се появили тъмни петна и не знаете как да се отървете от тях? Тези петна могат да се окажат мелазма. На пазара се предлагат различни кремове за третирането й. Още полезна информация за това неприятно състояние можете да научите от сайта MedInfo.

Обикновено дерматологичните терапии са доста скъпи. Затова ви предлагаме просто да отидете до магазина и да си набавите необходимите ви три продукта за приготвянето на това домашно средство.

Какво представлява мелазмата и кои са причините за появата й?

Мелазмата представлява хипермигментация на кожата на лицето. Появява се под формата на кафеви или тъмни петна по челото, бузите, брадичката и дори по шията.

Наблюдава се по-често при жените отколкото при мъжете. Причината за това са повишените женски хормони причиняващи по-голямото образуване на меланин. Ето защо това неприятно състояние е по-характерно за дамите.

Причините за появата на мелазма все още не са ясни. Въпреки това най-често се наблюдава след продължително излагане на слънце без използването на слънцезащита. Генетичните фактори също играят съществено значение, както и хормоналния дисбаланс. Затова мелзамата се наблюдава често при бременните жени.

Приемът на орални контрацептиви и хормоналното лечение с прогестерон и естроген също спомагат появата на мелазма.

Полезните качества на киселото мляко, бананите и лимоните за кожата

 • Киселото мляко е чудесен натурален продукт, който хидратира кожата, ексфолира я и се бори с акнето. Това се дължи на високото му съдържание на цинк, млечна киселина, калций и киселинността му.
 • Бананите съдържат полезни за кожата хранителни вещества като манган и витамини B6, C и E. Освен това имат антиоксидантно действие и са богати на вода. Ето защо за отлично овлажняващо кожата средство.
 • Лимоните са цитрусови плодове богати на витамин С. Те спомагат почистването на мъртвите кожни клетки, ускоряват клетъчното възстановяване, стимулират образуването на колаген и заличават тъмните петна.

Всичко това превръща киселото мляко, бананите и лимоните в идеалните съставки за приготвянето на домашни средства против мелазма. Искате ли да си приготвите и вие такова? Внимание!

Излекувайте мелазмата с кисело мляко, банани и лимони

Преди да си приготвите това домашно терапевтично средство е важно да разберете, че ефектът му не е мигновен. За да се радвате на видими резултати трябва да бъдете постоянни и да го използвате в продължение на месеци.

Съставки

 • 1 банан
 • 2 супени лъжици пълномаслено кисело мляко (30 мл)
 • 3 супени лъжици лимонов сок (45 мл)

Начин на приготвяне

 • Обелете банана, сложете го в купа и го намачкайте на пюре.
 • Добавете 2 супени лъжици пълномаслено мляко.
 • Разбъркайте всичко докато получите кремообразна смес.
 • Накрая прибавете лимоновия сок и отново разбъркайте сместа.

Начин на употреба
грижа за кожата на лицето

 • Препоръчваме ви да нанасяте сместа вечер.
 • След като измиете и подсушите добре лицето и врата си, нанесете равномерно сместа върху засегнатите зони.
 • Оставете я да подейства 20 минути.
 • След това се измийте добре.

Важно е да не се излагате на слънце след процедурата. Причината за това е киселинността на лимона. Ако по кожата ви има следи от лимон и се изложите под слънчевите лъчи, това ще предизвика химична реакция, която ще доведе до появата на изгаряния.

Изключително важно е да измивате лицето си с много вода и да не превишавате препоръчаното време. Защото най-ценното е да имате и да се радвате на здрава кожа, а не да я увреждате.

След процедурата трябва да използвате овлажняващ продукт или слънцезащита, ако ще излизате навън. Кожата ви ще бъде по-чувствителна. Въпреки че сте я измили добре и по нея няма следи от лимон, все още трябва да се погрижите за защитата й.

Препоръчваме ви да си приготвяте и да използвате това домашно средство 3 пъти дневно в продължение на 2-3 седмици. Тогава ще започнете да виждате сами разликата..

Препоръчваме ви да прочетете и: Кремове срещу тъмни петна по кожата на лицето

Важно

Запомнете, че веднага щом забележите появата на тъмни петна по лицето си и си мислите, че са проява на мелазма, трябва да се консултирате с дерматолог. Той ще потвърди или отхвърли дали става въпрос за този кожен проблем. За да ви бъде поставена диагноза лекарят ще използва лампа на Ууд. Осветявайки кожата ви с тази лампа, той ще прецени дали при вас се касае именно за мелазма.

Ако сте бременна, уверете се, че полагате достатъчно грижи за кожата си. Не напускайте дома си, без да сте използвали слънцезащитни продукти. За да се радвате на красива и сияйна кожа на лицето.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.