Маслото от жожоба помага ли при лечението на акне?

Маслото от жожоба се използва за борба с акне и други кожни проблеми. Но наистина ли е ефективно? В тази статия разкриваме какво казва науката за качествата му.
Маслото от жожоба помага ли при лечението на акне?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 13 ноември, 2022

Жожобата е многогодишно растение, широко използвано за козметични и фармакологични цели. Това, което познаваме като масло от жожоба (жълтеникаво, бистро, течно вещество), всъщност е течен восъчен естер.

Това вещество има голяма стойност като носещо масло, т.е. подобрява усвояването на козметични продукти като слънцезащитни продукти и лекарства за локално приложение. Но може би свойствата и употребата на това растение надхвърлят споменатите по-горе. Ето защо днес ще разгледаме въпроса дали маслото от жожоба помага при лечението на акне.

Освен че е отличен носител, маслото от жожоба е признато за многобройните си ползи за кожата. Установено е, че притежава противовъзпалителни свойства, предотвратява стареенето и подобрява заздравяването на рани. Често се споменава, че е много ефективен продукт за лечение на проблеми с акнето. Но до каква степен това е вярно?

Маслото от жожоба помага ли в борбата с акнето?

Жена, която се гримира.
Използването на етерични масла за кожата е обичайно и традиционно, но не всички от тях имат научна подкрепа.

Ако страдате или сте страдали от акне, вероятно някой около вас е препоръчал използването на масло от жожоба за борба с него. Факт е, че този продукт се счита за подходящо лечение на популярно ниво. Научните доказателства обаче все още са ограничени.

Все още няма достатъчно изследвания, за да се определи дали маслото от жожоба помага в борбата с акнето. Въпреки това са проведени някои проучвания, които показват обещаващи резултати.

Например в едно проучване участниците са използвали маски за лице с глина и масло от жожоба, за да лекуват състоянието на кожата си. След прилагането им два до три пъти седмично в продължение на шест седмици, акнето и кожните лезии били значително намалени.

Други проучвания показват, че някои компоненти на растителните масла (включително масло от жожоба) могат да действат върху кожата, като възстановяват хомеостазата на кожната бариера. Това свойство може да бъде подобрено с емулгирани варианти.

Доказаният противовъзпалителен ефект е от полза при състояния като акне или дерматит. Това, заедно с лечебния капацитет на маслото от жожоба, го прави обещаващ адювант.

Изследване, проведено върху мишки дори показа, че трансдермалното приложение на маслото от жожоба има ефект върху биохимичните параметри в кръвта. В рамките на 30 минути след прилагането серумните нива на неестерифицираните мастни киселини се повишават. Това означава, че някои компоненти на маслото проникват в кожата, генерирайки важни промени.

Препоръки за лечение на акне

Накратко, маслото от жожоба наистина може да бъде полезно в борбата с акнето. Не се препоръчва обаче да се използва като единствена мярка, тъй като не е лечение първи избор.

За да премахнете акнето или да го намалите значително, важно е да бъдете постоянни и да постоянствате с някои основни грижи. На първо място е необходимо кожата да се поддържа чиста и суха, за да не се запушат или инфектират порите.

За да направите това, препоръчително е да миете лицето си два пъти на ден с вода и мек сапун, специално за кожа, склонна към акне. Почистването трябва да става чрез масажиране с кръгови движения, тъй като прекомерното триене може да увреди дермата.

От друга страна, избягвайте да докосвате кожата на лицето си с мръсни ръце и най-вече не стискайте, пипайте и не пукайте пъпки. Това увеличава риска от създаване на рана, която може да доведе до белег. Освен това има вероятност да се разпространи инфекция.

Освен това бензоил пероксидът, приложен локално, има важно бактерицидно и противовъзпалително действие. Използването на кремове и лосиони без рецепта, направени с това съединение, може да помогне в борбата с него.

Винаги се консултирайте със специалист

Жена лекува акне.
Бензоил пероксид присъства в редица кремове и е полезен за локално лечение на акне.

В крайна сметка акнето е състояние, което може да се появи както при мъже, така и при жени от всички възрасти и може да възникне поради различни причини. Понякога появата му е резултат от свързани с възрастта хормонални промени; това се случва по време на пубертета.

Друг път е свързано с употребата на хормонални контрацептиви. Някои видове диети могат дори да увеличат склонността да страдате от него. Ето защо е от изключително значение да поддържате правилна хигиена на лицето и да бъдете внимателни с кожата си.

Поддържането на кожата винаги хидратирана и използването на специфични продукти за нашия тип дерма също може да бъде от голяма полза. По същия начин някои лекарства или фитотерапевтични лечения, като масло от жожоба, са адюванти.

Въпреки това, когато се сблъскате с такова състояние, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да отидете и да се консултирате с експерт. Дерматологът ще може да анализира произхода с по-голяма точност и да препоръча най-подходящия подход. Ако искаме да избегнем грешки, които могат допълнително да увредят кожата ни, е необходимо да се оставим в техните ръце.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Meier, L., Stange, R., Michalsen, A., & Uehleke, B. (2012). Clay jojoba oil facial mask for lesioned skin and mild acne–results of a prospective, observational pilot study. Complementary Medicine Research19(2), 75-79.
  • Matsumoto, Y., Ma, S., Tominaga, T., Yokoyama, K., Kitatani, K., Horikawa, K., & Suzuki, K. (2019). Acute Effects of Transdermal Administration of Jojoba Oil on Lipid Metabolism in Mice. Medicina55(9), 594.
  • Kubitschek-KM, Amapá–Rodovia Juscelino, and Jardim Marco Zero. “Development of jojoba oil (Simmondsia chinensis (Link) CK Schneid.) based nanoemulsions.” Lat. Am. J. Pharm 33.3 (2014): 459-63.
  • López-Estebaranz, J. L., P. Herranz-Pinto, and B. Dréno. “Consenso español para establecer una clasificación y un algoritmo de tratamiento del acné.” Actas Dermo-Sifiliográficas 108.2 (2017): 120-131.
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Terapia dermocosmética del acné y tratamiento de cicatrices.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.
  • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.