Шест алтернативни употреби на цитрусови кори

Знаете ли, че корите от цитрусови плодове могат да се използват за освежаване на обувки и почистване на определени повърхности? Научете всичко за техните невероятни приложения тук!
Шест алтернативни употреби на цитрусови кори
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 08 май, 2022

Вие сте от хората, които винаги хвърлят цитрусови кори в компоста или купчината с органични отпадъци? Е, трябва да знаете, че пропускате редица алтернативни употреби, които биха могли да ви бъдат полезни един ден.

Цитрусовите кори или корите на лимоните и портокалите са пълни с етерични масла, антиоксиданти и витамини, които са както полезни за вашето здраве, така и за почистването на вашия дом.

Няма съмнение, че ще искате да се възползвате от тези съвети. Готови ли сте да научите повече?

1. Лимонова кора за почистване на неръждаема стомана

Едно от най-класическите приложения на цитрусовите кори е в почистването на дома. За да се радват на искрящи плотове, кранове и тигани, хората обикновено харчат много пари за продукти съдържащи химически вещесва, които, макар и ефективни, често могат да увредят ръцете ви.

Опитвали ли сте някога да използвате лимон? След като сте го използвали за изстискване на сока, не изхвърляйте останалото. Запазете кората, за да почистите и лъснете всичките си съдове за готвене, които са изработени от неръждаема стомана. Ще бъдете изумени от резултатите!

2. Използване на цитрусови кори – кубчета лед с вкус на цитрусови плодове

Цитрусови кубчета лед
Това е страхотна идея: направете ароматизирани кубчета лед, като добавите лимонова или портокалова кора.

Придават вкус, когато ги добавите към сокове или дори към обикновена вода. Всичко, което трябва да направите, е да следвате тези прости стъпки:

 • Почистете останалата плодова каша от кората.
 • След това я нарежете на малки парченца.
 • Поставете парчетата във формите за лед и ги покрийте с вода.

Ще пробвате ли тази оригинална идея?

3. Универсални почистващи препарати с цитрусови кори

Вече сте чували за ползите от лимоновата кора като ефективен почистващ препарат за дома. Можете както да почистите, така и да премахнете неприятните миризми в дома си, където мирише на плесен.

Обърнете внимание как можете да направите необичаен универсален почистващ продукт с цитрусова кора:

Какво ви е необходимо?

 • Чист стъклен съд
 • Кората на един лимон и един портокал
 • 1 чаша бял оцет (200 мл)
 • 2 супени лъжици сода бикарбонат (20 г)

Подготовка

 • След като почистите цитрусовите кори, нарежете ги на парчета и ги добавете в стъкления съд.
 • След това изсипете белия оцет и содата за хляб. Разбъркайте добре.
 • Покрийте и оставете сместа да престои 10 дни, далеч от слънчева светлина.
 • След това време изсипете почистващото средство в бутилка със спрей. Ще ви бъде полезен всеки път, когато трябва да почистите повърхностите и да премахнете миризмите.

4. Портокалови цитрусови кори за миризливи обувки

Портокалова кора в миризливи обувки
Това е друг трик, който е колкото прост, толкова и ефективен. Обичайно е обувките да придобиват странна миризма с течение на времето. Понякога това не се дължи само на потни крака – материалът, от който са изработени обувките, също може да го предизвика.

За да избегнете това, всичко, което трябва да направите, е да поставите половин портокалова кора във всяка обувка. Ефективността се дължи на способността на кората да абсорбира миризми.

Не забравяйте да сменяте портокаловата кора през ден, или в крайна сметка тя ще започне да мирише неприятно.

5. Лекарство за кашлица с кори от цитрусови плодове

Опитвали ли сте някога да си направите чай с цитрусови кори и мед за борба с кашлицата? Той е много лечебен и също така лесен за приготвяне.

Цитрусовите плодове съхраняват някои от най-добрите си хранителни вещества в кората, така че е добра идея да се възползвате от тях, когато се борите с възпалено гърло или кашлица. Нека разберем как трябва да направите този чай.

Съставки

 • 1/2 лимонова кора
 • 1/2 портокалова кора
 • 1 чаша вода (200 мл)
 • 1 супена лъжица мед (25 г)

Подготовка

 • Започнете както обикновено, като загреете чашата с вода. След като заври, добавете корите от лимон и портокал, които вече сте почистили и измили.
 • След това добавете супена лъжица мед.
 • Оставете тази смес да къкри за 20 до 25 минути. След това време оставете сместа да се запари още пет минути, преди да я изпиете бавно. Ще бъдете изумени колко добре се чувствате, след като дискомфортът ви изчезне!

6. Терапия със замразен лимон

Кора от цитрусови кори от лимон
Говорихме много в този блог за ползите от замразения лимон. Това е чудесен начин да се възползвате от всички лечебни свойства, съдържащи се в цитрусовите кори.

Нека обясним как.

Какво ви е необходимо?

 • Кората на два лимона

Как се приготвя?

 • Толкова е лесно. Всичко, което трябва да направите, е да настържете кората на лимоните, след като сте ги използвали за приготвяне на сок.
 • След като сте готови с настърганата кора, съхранявайте я в херметически затворен съд във фризера.

Винаги, когато искате да опитате някое средство със замразен лимон, просто добавете малко настъргана лимонова кора към вашата салата, вашето обикновено кисело мляко за закуска, в купа с натурални плодове… толкова е здравословно за вас, колкото е вкусно! Опитайте още днес!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.