Хвощът помага ли за намаляване на стриите?

Някои смятат, че съдържащият се в хвоща силиций може да помогне за лечение на стриите. Но дали това е вярно и има ли някакви доказателства? В тази статия ще отговорим на този въпрос.
Хвощът помага ли за намаляване на стриите?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 20 октомври, 2022

Екстрактите от хвощ (Equisetum arvense) отдавна се използват в производството на продукти за намаляване на стриите. Поради съдържанието си на силиций се счита че, това растение е полезно за възстановяване на кожата и подобряване на външния й вид. Но дали е толкова ефективно, колкото мнозина твърдят?

Струва си да запомните, че стриите са форма на кожни белези, причинени от разтягане на дермата по време на растеж, наддаване на тегло или хормонални проблеми. Често се намират на задните части, краката и корема. Появяват се обаче и по гърдите и гърба.

Както се уточнява в публикация на Националния център по биотехнологична информация, лечението им има за цел да увеличи производството на колаген и еластични влакна, както и хидратация. За тази цел са тествани голямо разнообразие от продукти. По-долу се фокусираме върху възможните ефекти на полския хвощ.

Възможни ползи от хвоща за намаляване на стриите

Полският хвощ, с научно наименование Equisetum arvense, принадлежи към семейство Equisetopsida и произхожда от умерените региони на Европа. От древни времена той е билка с различни лечебни приложения. Що се отнася до кожата, на хвоща се приписват противовъзпалителни, антиоксидантни и възстановяващи свойства.

Изследване, докладвано в BMC Complementary Medicine and Therapies, посочва, че това е богат източник на флавоноиди, тритерпеноиди, фитостероли, калий, калций и преди всичко силициева киселина и силикати.

Последните се оценяват на козметично ниво, тъй като асимилацията им в кожата е свързана с редица предимства, като например намаляването на стриите. В тази връзка, проучване, споделено в Anais Brasileiros de Dermatologia, уточнява, че силицият играе важна роля в синтеза на колаген.

В допълнение към това, той се намесва в активирането на хидроксилиращите ензими, които са решаващи за образуването на колагеновата мрежа. По този начин подобрява здравината и еластичността на кожата.

Недостатъкът е, че няма убедителни доказателства за ефектите на полския хвощ при лечението на стрии. Освен недоказани данни, нито едно проучване не е потвърдило, че неговият ефект срещу стрии е действителен.

Вместо това експертите по дерматология продължават да спорят за ефикасността на локалните продукти за намаляване на стриите. Според изследване в списанието на Европейската академия по дерматология и венерология има оскъдни доказателства в подкрепа на употребата на кремове или лосиони против стрии.

стрии
Стриите се причиняват от разпадането на колагеновите влакна. Техният белезникав цвят говори за продължителна еволюция на лезията.

Прочетете и тази статия: Kрем против стрии с витамин Е

Как се използва хвощът при лечение на стрии?

Въпреки липсата на доказателства, има хора, които приписват положителни ефекти на лечението с хвощ на стриите. Всъщност има редица продукти на пазара, които имат сред компонентите си екстракти от това растение.

От друга страна, популярната литература разкрива и домашно приготвени средства. Те съчетават естествени съставки, които обещават да подхранват кожата отвън, за да минимизират този проблем. Нека видим някои рецепти.

1. Масло от хвощ

Проучване, споделено чрез International Journal of Molecular Sciences, дава подробности, че прилагането на някои растителни масла помага за възстановяването на кожната бариера, заздравяването и синтеза на колаген. В този случай можете да комбинирате хвощ със зехтин, кокосово или бадемово масло.

Съставки

 • 200 милилитра растително масло (по ваш избор).
 • 100 грама хвощ.

Инструкции

 1. Загрейте растителното масло на слаб огън.
 2. След това се добавя хвощът, предварително накъсан.
 3. Оставя се на огъня още около 5 минути и се маха.
 4. След това, когато почине, прецедете маслото през фина цедка и го съхранявайте в стъклен съд.
 5. Използвайте продукта, като нежно масажирате зоните, които желаете да третирате.
 6. Нанасяйте всяка вечер преди лягане.

Инфузия

Запарката от това растение се използва като лосион за прикриване появата на стрии. Но трябва да се използва едновременно с хидратиращ крем.

съставки

 • 20 грама хвощ
 • 2 чаши вода (500 ml)

Инструкции

 1. Изсипете хвоща във врящата вода.
 2. Покрийте напитката и я оставете да се запарва 15 минути.
 3. Филтрирайте течността през фина цедка и изсипете в бутилка с пулверизатор.
 4. Напръскайте с лосиона желаните зони. Масажирайте и оставете да подейства 20 минути.
 5. Изплакнете и хидратирайте с любимия си крем.
Хвощ за намаляване на стриите
В този случай запарката от хвощ не се консумира. Течността се използва като лосион за кожата.

Други препоръки за намаляване на стриите

Няма чудотворна формула за премахване на стриите за една нощ. Всъщност много лечения успяват само да ги заличат леко. За тази цел, Американската академия по дерматология предлага следното:

 • Използвайте продукти против стрии при първата им поява. Продуктите обикновено са неефективни при стрии, които вече са зрели.
 • Масажирайте, докато веществото се абсорбира добре. Смята се, че това може да засили ефекта му.
 • Бъдете последователни в лечението. Тоест, използвайте го няколко седмици подред.
 • Изберете продукти, които съдържат хиалуронова киселин и третиноин-
 • Достъп до професионални дерматологични терапии. Полезни са химически пилинг, лазерна терапия и микродермабразио.

Какво трябва да запомните?

Използването на хвощ за намаляване на стриите е широко разпространено. Въпреки това, няма убедителни доказателства за неговите ефекти и ползи.

Не са правени проучвания за оценка на ефектите на това растение върху стриите сами по себе си. Смята се, че може да бъде полезен поради съдържанието си на силиций. Това обаче не е доказано.

Искате ли да опитате това растение? Като цяло локалното му приложение се понася добре и не носи рискове. Най-добре действа, когато се комбинира с масаж, здравословна диета, прием на много вода и физически упражнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. [Updated 2022 May 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/
 • Gründemann C, Lengen K, Sauer B, Garcia-Käufer M, Zehl M, Huber R. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells. BMC Complement Altern Med. 2014 Aug 4;14:283. doi: 10.1186/1472-6882-14-283. PMID: 25088216; PMCID: PMC4132922.
 • Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
 • Ud-Din S, McGeorge D, Bayat A. Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Feb;30(2):211-22. doi: 10.1111/jdv.13223. Epub 2015 Oct 20. PMID: 26486318; PMCID: PMC5057295.
 • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.