Какво представлява билката Готу Кола (азиатска центела) и за какво се използва?

Обикновено се продава под формата на таблетки в магазините за натурални храни и билки.
Какво представлява билката Готу Кола (азиатска центела) и за какво се използва?
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 27 декември, 2018

Готу Кола (азиатска центела) е малко растение използвано в аюрведа и традиционната китайска медицина. Тази билка става все по-популярна по света.

Можете би сте я виждали в магазините за натурални храни и сте се чудили за какво се използва.

В тази статия ще ви разкажем за какво служи тази лечебна билка.

Какво представлява Готу Кола?

какво е Готу Кола

Стъблото й е тънко, листата са дълги, корените й са в бежов цвят. Цветовете й са малки и розови.

Азиатската центела се отглежда в продължение на три месеца и се бере на ръка. Научното й име е Hydrocotile Asiatica, а растението произлиза от Индия. Това растение притежава безброй лечебни качества. В източния свят е познато под името Готу Кола. Използва се от над 3000 години за лечението на различни външни и вътрешни проблеми. 

Можете да добавяте растението към салати или смутита. А можете и да си приготвяте чай от листата.

За външна употреба е най-добре да използвате растението директно както и да нанасяте всеки друг натурален продукт с него, който можете да откриете в магазините (кремове, лосиони, гелове и т.н.)

Свойствата на Готу Кола

свойства на Готу Кола

Това се дължи на многобройните качества на това растение. Антиоксидантното му, противовъзпалително, противомикробно и лечебно действие са впечатляващи.

Можете да използвате билката външно за лечение на хемороиди, навяхвания, дерамтити и целулит. Някои я използват дори за лечение на проказа.

Но най-значимите ползи се получават при вътрешното приложение на Готу Кола. Тя е отлично решение за хората с:

 • Язва на стомаха
 • Анемия
 • Бронхит
 • Хипертония
 • Дизентерия

Можете да си набавите продукти съдържащи азиатска центела и от специализираните магазини за натурални храни и билки. Благодарение на способността си да образува колагенови влакна и еластин можете да я използвате при:

 • Лечение на изгаряния и рани
 • Намаляване на бръчките и стриите
 • Лечение на язви.

Освен това е чудесен помощник в грижата за здравето на косата и ноктите (и против пърхот!).

Готу Кола за здрави нокти
Невероятно натурално лекарство

Знаейки че е невероятен тоник за кръвоносните съдове, Готу Кола е полезна при лечение на проблеми, свързани с кръвообращението. Например флебит, синдром на неспокойните крака, разширени вени и мравучкане.

Тя укрепва кръвоносните съдове и придава еластичност на артериалните стени. Затова помага и на хората, страдащи от високо кръвно налягане и увеличен холестерол.

Освен вече казаното растението помага и за изчистването на токсичните и вредни вещества, натрупани в организма. Поради тази причина мнозина го считат за мощен диуретик за хората с наднормено тегло, тези задържащи течности или страдащи от бъбречни заболявания.

Помага и за отделянето на токсините и мастните кисти, образуващи се в гърдите.

Полезна е и в лечението на различни психични проблеми. Приемът на това растение ви осигурява невероятно спокойствие. Ето защо се препоръчва за хората, страдащи от пристъпи на тежка тревожност и нервност.

Освен това подобрява функционирането на мозъка като спомага концентрацията и паметта.

Азиатската центела се препоръчва при жени, страдащи от предменструален синдром, както и за тези, които чувстват постоянна умора в резултат на ежедневните си дейности.

Други ползи на Готу Кола

ползи от Готу Кола
 • Забавя стареенето на кожата като спомага образуването на колаген
 • Лекува петната и абцесите
 • Бори се срещу инфекциите в устата (като афти)
 • Лекува очните инфекции и облекчава сухите очи (можете да го използвате под формата на капки за очи)
 • Ускорява зарастването на белезите след операция.

Готу Кола и целулит

Готу Кола е най-известна със способността си да намалява целулита.

Целулитът представлява натрупване на мастни клетки, течности и токсини под кожата, а Готу Кола ги премахва, благодарение на диуретичното си действие.

Растението съдържа редица вещества, които го правят толкова ефикасно в борбата срещу целулита. Като мастни киселини, танини, фитостероли и клей.

Това растение стимулира лимфната система и й позволява да изхвърля отпадните вещества чрез урината, потта и изпражненията.

Освен това подобрява кръвообращението, хидратацията и преноса на кислород в кожата.

За да се възползвате от действието й можете да я приемате през устата или да си правите масажи. Терапията се състои в ежедневния прием на таблетки или капки и масажиране с кремове или гелове, съдържащи азиатска центела поне два пъти седмично.

Тази терапия не се препоръчва при бременни или кърмещи жени.

Може да ви заинтересува ...
Природно лечение на целулит и съвети
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Природно лечение на целулит и съвети

Целулитът засяга най-често жените, като променя вида на кожата ни. В тази статия ще откриете няколко съвета за природно лечение на целулит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bylka, W., Znajdek-Awize??, P., Studzi??ska-Sroka, E., & Brzezi??ska, M. (2013). Centella asiatica in cosmetology. Postepy Dermatologii i Alergologii. https://doi.org/10.5114/pdia.2013.33378

 • Singh, S., Gautam, A., Sharma, A., & Batra, A. (2010). Centella asiatica (L.): A plant with immense medicinal potential but threatened. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research. https://doi.org/10.1016/j.bandc.2009.07.010

 • Bylka, W., Znajdek-Awizeń, P., Studzińska-Sroka, E., Dańczak-Pazdrowska, A., & Brzezińska, M. (2014). Centella asiatica in dermatology: An overview. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.5110


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.