Какво представлява билката Готу Кола (азиатска центела) и за какво се използва?

27 Декември, 2018
Обикновено се продава под формата на таблетки в магазините за натурални храни и билки.

Готу Кола (азиатска центела) е малко растение използвано в аюрведа и традиционната китайска медицина. Тази билка става все по-популярна по света.

Можете би сте я виждали в магазините за натурални храни и сте се чудили за какво се използва.

В тази статия ще ви разкажем за какво служи тази лечебна билка.

Какво представлява Готу Кола?

какво е Готу Кола
Обикновено се продава под формата на таблетки в магазините за натурални храни и билки. А можете да я откриете и като билка за приготвяне на отвари или като част от салатни миксове.

Стъблото й е тънко, листата са дълги, корените й са в бежов цвят. Цветовете й са малки и розови.

Азиатската центела се отглежда в продължение на три месеца и се бере на ръка. Научното й име е Hydrocotile Asiatica, а растението произлиза от Индия. Това растение притежава безброй лечебни качества. В източния свят е познато под името Готу Кола. Използва се от над 3000 години за лечението на различни външни и вътрешни проблеми. 

Можете да добавяте растението към салати или смутита. А можете и да си приготвяте чай от листата.

За външна употреба е най-добре да използвате растението директно както и да нанасяте всеки друг натурален продукт с него, който можете да откриете в магазините (кремове, лосиони, гелове и т.н.)

Прочетете и: 7-те най-вредни добавки към салатата

Свойствата на Готу Кола

свойства на Готу Кола
Периодичният прием на Готу Кола осигурява на организма ви много ползи.

Това се дължи на многобройните качества на това растение. Антиоксидантното му, противовъзпалително, противомикробно и лечебно действие са впечатляващи.

Можете да използвате билката външно за лечение на хемороиди, навяхвания, дерамтити и целулит. Някои я използват дори за лечение на проказа.

Но най-значимите ползи се получават при вътрешното приложение на Готу Кола. Тя е отлично решение за хората с:

 • Язва на стомаха
 • Анемия
 • Бронхит
 • Хипертония
 • Дизентерия

Можете да си набавите продукти съдържащи азиатска центела и от специализираните магазини за натурални храни и билки. Благодарение на способността си да образува колагенови влакна и еластин можете да я използвате при:

 • Лечение на изгаряния и рани
 • Намаляване на бръчките и стриите
 • Лечение на язви.

Освен това е чудесен помощник в грижата за здравето на косата и ноктите (и против пърхот!).

Готу Кола за здрави нокти
Невероятно натурално лекарство

Знаейки че е невероятен тоник за кръвоносните съдове, Готу Кола е полезна при лечение на проблеми, свързани с кръвообращението. Например флебит, синдром на неспокойните крака, разширени вени и мравучкане.

Тя укрепва кръвоносните съдове и придава еластичност на артериалните стени. Затова помага и на хората, страдащи от високо кръвно налягане и увеличен холестерол.

Освен вече казаното растението помага и за изчистването на токсичните и вредни вещества, натрупани в организма. Поради тази причина мнозина го считат за мощен диуретик за хората с наднормено тегло, тези задържащи течности или страдащи от бъбречни заболявания.

Помага и за отделянето на токсините и мастните кисти, образуващи се в гърдите.

Полезна е и в лечението на различни психични проблеми. Приемът на това растение ви осигурява невероятно спокойствие. Ето защо се препоръчва за хората, страдащи от пристъпи на тежка тревожност и нервност.

Освен това подобрява функционирането на мозъка като спомага концентрацията и паметта.

Азиатската центела се препоръчва при жени, страдащи от предменструален синдром, както и за тези, които чувстват постоянна умора в резултат на ежедневните си дейности.

Други ползи на Готу Кола

ползи от Готу Кола
Разбира се това супер растение притежава редица други качества, някои от които заслужава да бъдат споменати. Това растения също:

 • Забавя стареенето на кожата като спомага образуването на колаген
 • Лекува петната и абцесите
 • Бори се срещу инфекциите в устата (като афти)
 • Лекува очните инфекции и облекчава сухите очи (можете да го използвате под формата на капки за очи)
 • Ускорява зарастването на белезите след операция.

Препоръчваме ви и: 7те най-добри натурални средства за заличаване на белези

Готу Кола и целулит

Готу Кола е най-известна със способността си да намалява целулита.

Целулитът представлява натрупване на мастни клетки, течности и токсини под кожата, а Готу Кола ги премахва, благодарение на диуретичното си действие.

Растението съдържа редица вещества, които го правят толкова ефикасно в борбата срещу целулита. Като мастни киселини, танини, фитостероли и клей.

Това растение стимулира лимфната система и й позволява да изхвърля отпадните вещества чрез урината, потта и изпражненията.

Освен това подобрява кръвообращението, хидратацията и преноса на кислород в кожата.

За да се възползвате от действието й можете да я приемате през устата или да си правите масажи. Терапията се състои в ежедневния прием на таблетки или капки и масажиране с кремове или гелове, съдържащи азиатска центела поне два пъти седмично.

Тази терапия не се препоръчва при бременни или кърмещи жени.

 • Bylka, W., Znajdek-Awize??, P., Studzi??ska-Sroka, E., & Brzezi??ska, M. (2013). Centella asiatica in cosmetology. Postepy Dermatologii i Alergologii. https://doi.org/10.5114/pdia.2013.33378
 • Orhan, I. E. (2012). Centella asiatica (L.) Urban: From traditional medicine to modern medicine with neuroprotective potential. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/946259
 • Sondari, D., Harmami, S. B., Ghozali, M., Randy, A., S., A. A., & Irawan, Y. (2017). Determination of The Active Asiaticoside Content in Centella asiatica as Anti-Cellulite Agent. Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention. https://doi.org/10.14499/INDONESIANJCANCHEMOPREV2ISS2PP222-227